Schüco, aanbieder van aluminium gevelsystemen, toont op BAU München een breed scala aan nieuwe producten, diensten en studies voor een circulaire en duurzame bouwsector. De focus ligt op de gehele levenscyclus van gebouwen, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Met Carbon Control bouwt het verder aan het proces om de CO₂ -voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Voor de woningbouw toont Schüco oplossingen voor modulair bouwen en hoge veiligheid, met een speciale focus op brandwering. Ook worden de laatste ontwikkelingen getoond op het gebied van digitalisatie.
Het Leuvense ontwerpbureau LAVA Architecten heeft een doordachte en flexibele uitbreiding gerealiseerd voor Café Trappisten in Westmalle, een bistro met een rijke geschiedenis die in 2023 haar honderdjarig bestaan vierde. Het ontwerp voegt twee paviljoenen toe aan het bestaande gebouw en combineert hedendaagse architectuur met respect voor de historische context. Met een sterke focus op circulair bouwen en innovatieve technieken biedt de uitbreiding meer ruimte en comfort voor bezoekers, terwijl het duurzame en esthetische oplossingen integreert. Het project wist zijn kwaliteiten te bekronen met de eerste prijs in de categorie ‘Uitbreidingen’ bij de Belgian Timber Construction Awards 2024.
Eén project, twee volumes, drie materialen en vier architecten: dat is residentie WIGO, een project van het Belgische CAS architecten in samenwerking met de bouwheer/architecten. Wie de villa in stampbeton laag per laag verder ontleedt, leest in de architectuur van het woongedeelte ook een boeiende wisselwerking tussen gesloten en glazen ruimtes en krijgt en passant een nieuwe kijk op wonen op de grens van open en gesloten leven.
Tijdens de derde editie van de World Architecture Awards (WATA) vielen twee Belgische projecten in de prijzen. Het kantoorgebouw ‘Zwarte Fles’ in Zwijnaarde, ontworpen door VI Architectuur Atelier, won in de categorie ‘WORKING’, terwijl het residentiële project ‘Bloembollen’ in Lochristi, van architect Sean Van Ryzeghem, een speciale vermelding kreeg in de categorie ‘INDIVIDUAL HOUSING’. De prijsuitreiking vond plaats op 26 november 2024 in Kopenhagen, een stad die bekendstaat om haar aandacht voor duurzame stadsontwikkeling en innovatieve architectuur.
De historische Leopoldskazerne in Gent is omgetoverd van een gesloten militaire faciliteit naar een levendig complex. Deze herontwikkeling omvat kantoren, logistieke diensten, woongelegenheden, een hotel en diverse publieke ruimtes. Op eigen initiatief besloot de provincie Oost-Vlaanderen om in samenwerking met projectontwikkelaars Ciril en Matexi de site met een duidelijke visie nieuw leven in te blazen.
Het stadhuis van Roeselare heeft een ingrijpende facelift ondergaan, met een sterke nadruk op circulariteit en energie-efficiëntie. Een opvallend kenmerk van deze vernieuwing is de nieuwbouw, die zich onderscheidt door een strak samenspel van verticale en horizontale aluminiumvinnen, vervaardigd door Aliplast Aluminium Systems.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
Uit 215 inzendingen heeft een professionele jury 23 winnaars in 8 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 25. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient en met de Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Ecodesign by OVAM Award naar huis gaat, komen we te weten tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar op dinsdag 21 januari 2025. Architectura telt af naar dat moment door in een artikelenreeks een aantal winnende architectuur- en interieurprojecten onder de aandacht te brengen. Vandaag: ‘Stack’, een modulair meubelsysteem van het Gentse architectenbureau studio MOTO, dat bestaat uit horizontale en verticale onderdelen die in elkaar klikken.
Het Hasseltse ontwerpbureau a-tract architecture kondigt met trots de voltooiing aan van het project VONK, een eigentijds nieuwbouwcomplex van 20 appartementen aan de rand van het centrum van Bilzen. Gelegen tussen de Demer en de Borreberg, biedt het project een bijzondere mix van stedelijke nabijheid en natuurlijke schoonheid. De unieke ligging op een terrein met een hoogteverschil van bijna 9 meter leidde tot een inspirerend ontwerp dat de connectie tussen bewoners, landschap en architectuur centraal stelt.
Met een hoogte van 70 meter transformeert de Heldentoren, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek, de skyline van Knokke-Heist en vermengt het de natuurlijke schoonheid van de kust met het stedelijke leven. De toren, gelegen op de historische locatie van het Grand Hotel-Casino Kursaal, biedt appartementen, winkels en restaurants met een adembenemend uitzicht op de Noordzee en het achterland.