De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
De Brick Award is een internationaal gerenommeerde architectuurprijs die innovatieve, inspirerende en uitzonderlijke baksteenarchitectuur eert.
In Diest werd het woonproject Ezeldijk voorlopig opgeleverd. Dit project, ontworpen door architectenbureau czaar en gerealiseerd in opdracht van woonmaatschappij KANVAZ, omvat negen sociale huurwoningen en 28 sociale huurappartementen. De ontwikkeling maakt deel uit van het bredere stadsvernieuwingsproject in het centrum van Diest en zet in op een kwalitatieve woonomgeving met aandacht voor architectuur, mobiliteit en sociale interactie. De realisatie werd uitgevoerd door aannemer IBO NV.
Het Antwerpse ontwerpbureau UR architects realiseert met het project Emiliani Hoedhaar een innovatief woonconcept voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking. Het project is gelegen in Lokeren, waar het deel uitmaakt van de transformatie van een voormalig industrieterrein tot een woonwijk. Het project is het resultaat van een Open Oproep-procedure en vormt een eerste autonome woonvoorziening buiten de hoofdvestiging van vzw Emiliani. Met een focus op kleinschaligheid, inclusie en zorg op maat biedt dit project een volwaardig alternatief voor traditionele zorginstellingen.
Bij Nelissen Steenfabrieken blijven ze innoveren en zoeken naar nieuwe manieren om hun producten naar een nog hoger niveau te tillen. Dit jaar introduceren ze, in samenwerking met Sherwin-Williams, een nieuwe techniek: kleurcoating op bakstenen.
Aan de oevers van de Godefroid Kurth-kade, in een omgeving met een rijke architectonische diversiteit, staat het Kurth-project als een voorbeeld van harmonieuze integratie. Ontworpen door Olivier Fourneau Architectes, combineert dit project kantoren en woningen en creëert het een vloeiende overgang tussen een neoklassiek burgerlijk huis en een art-decokerk uit 1930. De kern van dit architecturale succes ligt in de zorgvuldige materiaalkeuze. De gevelsteen van Steenbakkerij Vande Moortel speelt een sleutelrol als visuele brug tussen beide stijlen, waardoor het gebouw naadloos aansluit bij zijn historische context en tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling behoudt.
Het PIUS X-instituut in Antwerpen heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Poot architectuur heeft niet alleen het bestaande schoolgebouw voor de derde graad uitgebreid, maar ook gerenoveerd. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een derde bouwlaag, onder de vorm van een sculpturale optopping. Daarnaast werden ook de speelplaats en het lerarenhuis herbekeken, waardoor de hele site een coherente vernieuwing onderging.
OYO Architects, een architectenbureau met vestigingen in Gent en Barcelona, blies met haar interieurproject van 4.830 m² nieuw leven in het monumentale Gentse Wintercircus. Dit 125 jaar oude icoon, ooit een circus en later een garage, is nu omgevormd tot een levendig technologisch en cultureel centrum dat de levensduur van het gebouw verlengt en een duurzame toekomst verzekert voor zowel de campus als de stad.
Aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende, op een plek waar de verschillende woongezichten van het Westerkwartier samenkomen, komt binnenkort het sociale woningbouwproject De Zeevlam. Dit project, ontworpen door FVWW architecten in opdracht van Woonsprong, zal bestaan uit zes nieuwe wooneenheden en vormt een belangrijke toevoeging aan de sociale huurmarkt in de stad. Het ontwerp speelt in op de context van de buurt en het naastgelegen hoekpand Harlekijn, eveneens een ontwerp van FVWW, om een harmonieus geheel te vormen.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan MAKER Architecten uit Gent, een van de drie bureaus genomineerd voor de Low Impact Award.