Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan MAKER Architecten uit Gent, een van de drie bureaus genomineerd voor de Low Impact Award.
In Heusden-Zolder is de bouw gestart van de nieuwe ziekenhuisvleugel van het Sint-Franciscusziekenhuis. Met dit totaalproject bereidt het ziekenhuis zich voor op de toekomstige zorgnoden en blijft het streven naar de beste zorg dicht bij de vertrouwde omgeving van de patiënt. Het nieuwe gebouw is een ambitieus Design & Build-project uitgevoerd door een samenwerkingsverband van architectenbureau archipelago, Bouwbedrijf Keulen H. en STRABAG Belgium.
Wienerberger nodigt architecten wereldwijd uit om deel te nemen aan de Brick Award 2026, een prestigieuze tweejaarlijkse onderscheiding die uitmuntendheid in moderne en innovatieve architectuur met keramische materialen belicht. Deze internationale erkende prijs erkent en bekroont opnieuw architecturale pareltjes die uitblinken in creativiteit en duurzaamheid in 2026. De fabrikant doet nu een oproep voor inzendingen.
"Wie bezig is met bouwen en verbouwen krijgt bepaald veel architectuur-content in de feed. Als architect kan ik erover meespreken. En scrollend door die socials is er me wat opgevallen. Het ding dat zich steeds nadrukkelijker aftekent: dat steeds minder dingen zich aftekenen."
Het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg langs de Demer in Hasselt springt in het oog dankzij zijn lichtkleurige en afgeronde gevels. Architect Kris Loix van archipelago blikt terug op het intensieve en innovatieve proces waarbij in samenwerking met lokale partners Cordeel en Nelissen Steenfabrieken een unieke gevelsteen werd ontwikkeld: de Mela baksteen in N70/5-formaat.
In Eppegem, op een uitzonderlijke ligging aan de Zenne, verrijst binnenkort DIJK: een residentieel project met 38 energiezuinige appartementen, een commerciële ruimte, een ondergrondse parking en een landschapspark. Strategisch gelegen tussen station en dorpscentrum, biedt het project niet alleen een perfecte balans tussen rust en toegankelijkheid, maar ook een sterk samenspel met de omliggende natuur. Het doordachte ontwerp van BINST ARCHITECTS sluit harmonieus aan bij de natuurlijke en architecturale omgeving.
Van traditioneel familiebedrijf tot onderneming met internationale allure: Nelissen Steenfabrieken heeft sinds haar oprichting in 1921 een hele weg afgelegd en kan vier generaties later een indrukwekkend trackrecord voorleggen. Wij spraken met enkele trouwe werknemers die deze evolutie de voorbije drie decennia vanop de eerste rij meemaakten: Jurgen Philtjens (Sales Director Belux/France), Christel Medaerts (Customer Service), Michel Moors (Facility and Aftersales Manager) en Ivan Nulens (Ploegbaas Heftruckchauffeurs). “Hoewel het personeelsbestand enorm gegroeid is en de werking veel professioneler is geworden, is het familiale karakter van ons bedrijf nog steeds intact.”
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
Het Internaat Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries, Brugge, markeert een mijlpaal in duurzaam en toekomstgericht bouwen. Deze nieuwbouw, gerealiseerd door het Brugse ontwerpbureau Groep 3, combineert internaatkamers, polyvalente ruimtes en STEM-klassen in een energieneutraal gebouw dat opvalt door functionaliteit en flexibiliteit. Het project ontstond uit de noodzaak om verouderde infrastructuur te vervangen en het internaat op eigen terrein te integreren zonder de waardevolle groenzones van de school aan te tasten.
In de bossen nabij een levendig Oost-Vlaams kunstdorp ligt een fabuleuze villa die een unieke verbinding met de natuur belichaamt. Deze architecturale parel op een ruim perceel van 2000 m², ontworpen door Baeyens & Beck Architecten met de elegante Linea 9001 strips van Vande Moortel, voldoet perfect aan de wensen van de eigenaren: een naadloze integratie van binnen en buiten om optimaal te genieten van de omgeving.