Stuivenberg, een wijk in Antwerpen in volle transformatie, vormt de thuisbasis voor The Bunch. Dit herontwikkelingsproject, ontworpen door bold architecten in samenwerking met ontwikkelaars LIFE en BPI, speelt zich af op de historische site van de voormalige brouwerij John Martin en margarinefabriek Brunita. Het project combineert renovatie met nieuwbouw en voegt een markant hoekvolume toe aan de skyline van het gebied, dat grenst aan het populaire Park Spoor Noord. De rode baksteenarchitectuur van de bestaande gebouwen wordt behouden, met subtiele kleuraccenten als knipoog naar het verleden.
Het Nederlandse architectenbureau KCAP heeft, in samenwerking met SLA en met input van het Belgische COBE ingenieurs, het winnende masterplan gepresenteerd voor Sugar Valley, een ambitieuze herontwikkeling in het zuidwesten van München. Het voormalige industrieterrein van 4,7 hectare wordt getransformeerd tot een levendige en diverse stadswijk, met een opvallend groen karakter en een centraal plein dat fungeert als sociale kern van de buurt. De mix van architecturale typologieën en innovatieve duurzaamheid maakt dit project een voorbeeld van toekomstgerichte stedelijke regeneratie.
De voormalige Electrabel-site in het zuiden van Aalst is één van de meest in het oog springende nieuwe woonplekken aan de Denderkaaien. De onmiddellijke nabijheid van het stadspark maakt deze locatie nog unieker. Het woonproject, een eerste fase van een woonontwikkeling met diverse woonvormen omvat vijftig één-, twee- en drie slaapkamerappartementen in twee vrijstaande karaktervolle bouwvolumes, ondergronds verbonden door een gemeenschappelijke parkeergarage en fietsenstallingen
In de buurt van Guayaquil, Ecuador, bevindt zich het Community Production Center Las Tejedoras, een inspirerend weefcentrum ontworpen door architecten José Fernando Gómez en Juan Carlos Bamba. Het gebouw, dat speciaal werd gerealiseerd voor een collectief van vrouwelijke wevers, won recent de Emerging Practice Award van de prestigieuze Mies Crown Hall Americas Prize. Dit centrum biedt niet alleen een plek voor ambachtslieden om hun vak uit te oefenen, maar functioneert ook als een architectonisch antwoord op de problemen van ontbossing en snelle stedelijke ontwikkeling in de regio.
Restaurant Stable, gelegen op het historische domein Hof ter Linden in Edegem, is door Gault Millau bekroond tot ‘Mooiste Restaurant Design’. Die erkenning is een eerbetoon aan de samenwerking tussen de uitbaters van Stable, Stichting Kempens Landschap, gemeente Edegem en ontwerpbureau Dieter Vander Velpen Architects. Zij transformeerden het voormalige koetshuis van Hof ter Linden tot een sfeervol restaurant met respect voor de erfgoedwaarden van het domein.
Het Hasseltse ontwerpbureau a-tract architecture kondigt met trots de voltooiing aan van het project VONK, een eigentijds nieuwbouwcomplex van 20 appartementen aan de rand van het centrum van Bilzen. Gelegen tussen de Demer en de Borreberg, biedt het project een bijzondere mix van stedelijke nabijheid en natuurlijke schoonheid. De unieke ligging op een terrein met een hoogteverschil van bijna 9 meter leidde tot een inspirerend ontwerp dat de connectie tussen bewoners, landschap en architectuur centraal stelt.
Het Belgische-Vietnamese architectenbureau Van Aelst | Nguyen and Partners (VA.NG), met onze landgenoot Steve Van Aelst als medeoprichter, heeft een BLT Built Design Award 2024 in de wacht gesleept in de categorie ‘Cultural’ voor hun ontwerp van het Long An Museum en de Long An Bibliotheek in Vietnam. De BLT Built Design Awards vieren wereldwijd architecturale innovaties die een blijvende impact hebben en het vakgebied naar nieuwe hoogten tillen, met speciale aandacht voor projecten die verstedelijkingsuitdagingen aanpakken en toekomstige generaties ontwerpers inspireren.
De stad Roeselare krijgt er binnenkort een nieuwe toeristische trekpleister bij: een uitkijktoren die bezoekers een adembenemend uitzicht over de stad biedt vanaf 25 meter hoogte. Dit bijzondere uitkijkpunt wordt gerealiseerd in een voormalige graansilo aan de Kop van de Vaart. Dit gebouw, dat als beschermd monument is erkend, krijgt eerst een grondige restauratiebeurt.
Tijdens de Architectuurbiënnale van Tallinn hebben de in Brussels gevestigde architecten Matthieu Brasebin en Elisabeth Terrisse de Botton een opvallende bushalte gerealiseerd met de naam No Time to Waste. Het paviljoen, gelegen bij het Balti Jaam-transitknooppunt, is vrijwel volledig opgebouwd uit gerecycleerde materialen die afkomstig zijn van lokale leveranciers in en rond Tallinn. Zo zijn er betonnen tegels van een bouwplaats, brokken natuursteen van een plaatselijke fabrikant en bakstenen afkomstig van een afvalbeheerbedrijf gebruikt. Door hun bewuste materiaalkeuze wilde het duo een omgekeerd ontwerpproces creëren, waarin niet het ontwerp maar de beschikbare materialen centraal staan.
Het project LOODS in de Loodsenstraat in Gent, in opdracht van Thuispunt Gent en ontworpen door Martens Van Caimere Architecten, die de architectuurwedstrijd won, transformeert een lang en ondiep stedelijk perceel tot een kwalitatief sociaal woonproject met 7 grondgebonden woningen en 4 appartementen. De grootste uitdaging was het optimaliseren van de beperkte ruimte, een voormalig braakliggend terrein waar eerder arbeiderswoningen stonden. De architecten kozen voor een innovatieve benadering door de klassieke woningtypologie 90° te draaien, waardoor de woningen meer daglicht en zuid-gerichte tuinen krijgen en ze ook beter aansluiten bij de omliggende stedelijke context.