Het portfolio van het jonge Leuvense bureau fijn architectuur atelier – recent nog winnaar van de Private House Award op de Belgian Building Awards 2024 - getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor de omgang met gevonden elementen en structuren. Hun presentatie op het plein voor DE SINGEL is hier een veruitwendiging van. Tafelzetting #9 toont hoe een ontwerphouding voor particuliere woningen doorwerkt in eerste publieke opdrachten.
Tijdens de recente Belgian Building Awards, georganiseerd door Palindroom voor BATIBOUW, werd het Leuvense bureau Miss Miyagi gehuldigd als onbetwiste pionier in de herbestemming van gebouwen. Michiel Van Balen, Toon Manders, en Karel Van den Eynde, de drijvende krachten achter Miss Miyagi, ontvingen de prestigieuze Pioneer Award als erkenning voor hun innovatieve benadering en de positieve maatschappelijke impact van hun projecten.
Op korte tijd is Miss Miyagi in Vlaanderen uitgegroeid tot één van de belangrijkste referenties op het gebied van betekenisvolle herbestemmingen, met verschillende nationale en internationale prijzen voor haar praktijk én haar projecten. Met de Pioneer Award op de jongste editie van de Belgian Building Awards mocht de projectontwikkelaar uit Leuven nog een trofee bijzetten in die reeds rijkgevulde vitrinekast. Wat wij wilden weten: op welk van die vele bekroonde projecten is Miss Miyagi zélf het meeste trots? We vroegen het aan ingenieur-architect en Miss Miyagi-vennoot Michiel Van Balen tijdens een vragenronde in onze Praatstoel.
De Residential Building Award van de Belgian Building Awards 2024 ging naar ectv architecten voor het project Cohousing Jean in Sint-Amandsberg. Het bureau vormde er een verlaten champignonkwekerij om tot het cohousingproject Jean. Op het perceel staan nu tien woningen rond een gemeenschappelijke tuin. Daarnaast voorzag de architect een collectieve werkplek, leefruimte, speelplek en wasplaats. Het project kreeg ook een rolstoeltoegankelijke inclusiewoning voor een persoon die zelfstandig woont maar af en toe wat hulp kan gebruiken.
Op de Belgian Building Awards 2024 ging de eervolle vermelding in de categorie Residential Real Estate Award naar het Brusselse bureau Notan Office voor het project Duchesse. De jury loofde de ontwerpers omdat ze erin geslaagd om binnen een complexe stedelijke context een aangename woonomgeving te creëren door letterlijk stukken weg te snijden uit het bestaand weefsel en zo licht en lucht te creëren voor de nieuwe bewoners. De semipublieke buitenruimtes die zo ontstaan bieden toegang aan verschillende woonvolumes met elk een eigen identiteit en een specifieke link met de oorspronkelijke bebouwing.
Bij de Belgian Building Awards 2024 kreeg Notan Office uit Brussel een eervolle vermelding voor hun Duchesse-project in de categorie Residential Real Estate. De jury was onder de indruk van hoe het bureau een uitdagende stedelijke omgeving transformeerde tot een aantrekkelijke woonplek. Nieuwsgierig naar hoe architect en oprichter Frédéric Karam zelf kijkt naar zijn project én dat van anderen, nodigden we hem uit voor een vragenronde in De Praatstoel.
Op de Belgian Building Awards 2024 ging de eerste prijs in de categorie Company Building Award naar Campus Aquafin van het Antwerpse bureau B-architecten. Projectleider van Campus Aquafin is ingenieur-architect Larissa Van Aalst. In onze Praatstoel deelt Larissa hoe trots ze is op dat winnende project én vertelt ze over wat haar als architect zoal inspireert.
De Company Building Award van de Belgian Building Awards 2024 ging naar ontwerpbureau B-architecten voor het project Campus Aquafin in Aartselaar. Voor dit project werd de lat inzake circulariteit bijzonder hoog gelegd. Daarnaast ging ook veel aandacht naar dubbel gebruik van de ruimte, nieuwe werkvormen en vooruitstrevende technieken. Ook de integratie met de natuur speelde een belangrijke rol in dit verhaal. Maar dat kon ook moeilijk anders met een opdrachtgever als Aquafin.
Op de Belgian Building Awards 2024 ging de eervolle vermelding in de categorie Company Building Award naar Objekt Architecten. Met hun project ark38 - de transformatie van een industrieel pand in Aalst tot designstore - slaagden ze erin om het industriële karakter en de intrinsieke waarde van historisch waardevol en beeldbepalend erfgoed te behouden, maar het toch klaar te maken voor een nieuwe toekomst door enkele weloverwogen ingrepen.
Op de Belgian Building Awards 2024 ging de eerste prijs in de categorie Student Award - Green & Blue naar Olivier Dochez, student architectuur aan UHasselt. Zijn project rond het mijnverzakkingsgebied in de Limburgse dorpen Leut en Meeswijk focust op klimaatadaptatie en gaat daar inspirerend ver in. Benieuwd als we zijn naar wat de talentvolle student zélf inspireert, nodigden we Olivier uit voor een vragenronde in onze Praatstoel.