Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Outstanding Precast’ is het project ‘Nonnenstraat’ in Turnhout.
Architectenbureaus archipelago en NU architectuuratelier realiseerden met ‘Broydenborg’ een cluster van bakstenen en betonnen woonblokken voor begeleid wonen in Antwerpen. Het project, gelegen op de site van een voormalige zagerij in Hoboken, omvat 60 woningen, drie zuilengalerijen en een glazen buurthuis. Naast het creëren van woonruimte hebben archipelago en NU architectuuratelier ook ingezet op het vergroten van bruikbare, groene open ruimte met een netwerk van paden en pleinen.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd het project UrbanRoots in Parijs van landschapsarchitectuurbureau Lachaux Paysage.
Uit 215 inzendingen heeft een professionele jury 23 winnaars in 8 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 25. Gent Waste Brick for DING, een circulaire gevelsteen ontwikkeld door BC Materials, is een van de winnaars in de categorieën 'Design by Research' en 'Environment'.
Eén project, twee volumes, drie materialen en vier architecten: dat is residentie WIGO, een project van het Belgische CAS architecten in samenwerking met de bouwheer/architecten. Wie de villa in stampbeton laag per laag verder ontleedt, leest in de architectuur van het woongedeelte ook een boeiende wisselwerking tussen gesloten en glazen ruimtes en krijgt en passant een nieuwe kijk op wonen op de grens van open en gesloten leven.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Landscape’ werd de Pontonbrug Terhills in Maasmechelen, ontworpen door Burolandschap.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Structures’ werd het project Passerelles in Eupen, een ontwerp van SEA+Partners.
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².