De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
FEREB, VOM vzw en Buildwise nodigen je uit op een boeiend seminarie over innovatieve producten en technieken voor de reparatie en bescherming van beton- en staalstructuren.
In Diest werd het woonproject Ezeldijk voorlopig opgeleverd. Dit project, ontworpen door architectenbureau czaar en gerealiseerd in opdracht van woonmaatschappij KANVAZ, omvat negen sociale huurwoningen en 28 sociale huurappartementen. De ontwikkeling maakt deel uit van het bredere stadsvernieuwingsproject in het centrum van Diest en zet in op een kwalitatieve woonomgeving met aandacht voor architectuur, mobiliteit en sociale interactie. De realisatie werd uitgevoerd door aannemer IBO NV.
In een tijd waarin het traditionele winkelcentrum zijn relevantie dreigt te verliezen, bewijst Katameya Mall in New Cairo, Egypte dat het anders kan. Het Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv realiseerde onder leiding van Frederik Vaes en Arsenii Kuznetsov een commerciële ruimte die niet alleen een winkelbestemming is, maar ook een sociale en culturele ontmoetingsplek. "We wilden een plek maken waar het aangenaam is om te zijn, zelfs zonder iets te kopen," zegt Frederik Vaes. Het ontwerp gaat dan ook verder dan esthetiek en functionaliteit; het biedt een dynamische en flexibele ruimte die zich aanpast aan de behoeften van bezoekers.
Architectenbureau V+ realiseert in samenwerking met Bureau Bouwtechniek een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met sportzaal op een voormalige industriële site in Vorst. Het project, De Puzzel, maakt deel uit van het Masterplan Divercity en vormt een belangrijke sluitsteen voor het tegenovergelegen park. Door de turnzaal ook buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners en sportclubs, krijgt het project een duidelijke sociale meerwaarde binnen het Brede Scholen-concept.
OYO Architects, een architectenbureau met vestigingen in Gent en Barcelona, blies met haar interieurproject van 4.830 m² nieuw leven in het monumentale Gentse Wintercircus. Dit 125 jaar oude icoon, ooit een circus en later een garage, is nu omgevormd tot een levendig technologisch en cultureel centrum dat de levensduur van het gebouw verlengt en een duurzame toekomst verzekert voor zowel de campus als de stad.
Met 816 eenheden is Sart Tilman het grootste studentenhuisvestingsproject van ons land. De Universiteit van Luik gaf in 2021 het startschot voor een openbare aanbesteding met als doel zowel de modernisering van bestaande studentenwoningen als de uitbreiding met 407 extra kamers. Deze aanbesteding omvatte ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de studentenwoningen aan de Rue des Hômes in Sart-Tilman. Een consortium bestaande uit LIFE, Moury Construct, Quares en Ethias sloeg de handen in elkaar om een gezamenlijk voorstel in te dienen. In samenwerking met architectenbureaus UAU Collectiv en Altiplan werd een sterk dossier gepresenteerd, dat werd bekroond met de winst van de competitie.
Net zoals Filip Tack al twintig jaar zoekt naar de essentie in elk interieur, streeft de Belgische interieurarchitect nu ook naar de puurheid in elke vorm met zijn ‘Più objects’. Van bijzettafel die ook dienstdoet als serveerschaal tot paravent die hint naar een open kleerkast: de objecten zijn vaak multifunctioneel en altijd duurzaam, uniek, handgemaakt en genummerd. Tack noemt het ‘slow furniture’ zonder collectieband dat krachtig op zichzelf staat en eenmaal samengebracht een lijst vormt van essentiële meubelstukken.
De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.
"Wie bezig is met bouwen en verbouwen krijgt bepaald veel architectuur-content in de feed. Als architect kan ik erover meespreken. En scrollend door die socials is er me wat opgevallen. Het ding dat zich steeds nadrukkelijker aftekent: dat steeds minder dingen zich aftekenen."