RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
In Zemst is de werf van de nieuwe gemeentelijke sporthal Den Turfput in volle gang. Samen met Studio Klein Brabant, Pellikaan Bouwbedrijf en Sweco bouwt czaar architecten er een uitbreiding van de culturele en recreatieve site. De nieuwbouw omvat een sporthal met danszaal en ondersteunende functies, ingebed in een landschap dat de verbinding legt met de omliggende groene ruimte.
Midden in een van de meest gegeerde historische wijken van de hoofdstad, op de hoek van de Kanselarijstraat en de Koloniënstraat, schittert het nieuwe Kanselarijgebouw ‘Chancellerie’. Het project brengt twee entiteiten uit verschillende tijdperken opnieuw samen, nadat ze elk hun eigen evolutie doormaakten. Opdrachtgever CODIC sa stelde BPC Group nv aan als hoofdaannemer om het bijzondere ontwerp van architecten¬bureau ARCHi2000 bv te realiseren. De nieuwe gevels, opgetrokken uit architectonisch beton van Decomo nv, springen in het oog. Visueel bijzonder aantrekkelijk, maar ook technisch zeer uitdagend.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt gniffelend een discussie op de website van Dezeen rond het verse Amsterdamse werkstuk van OMA alias Rem Koolhaas, namelijk The Jay, een woontoren van jewelste.
De herbestemming van de Sint-Annakapel in Dentergem is een van de meest spraakmakende architectuurprojecten van de laatste jaren. Dit is niet enkel te danken aan het panoramische dakterras of de unieke vergader- en evenementenruimte die er werd ingericht, maar zeker ook aan de sculpturale betongevel van de Escheriaanse uitbouw, die tot stand kwam via robotische serendipiteit. Hoe dit precies in zijn werk ging, vernamen we van een van architecte Lie Bormans, die begin vorig jaar samen met DMOA Architecten en het R[x]D-labo van de KU Leuven een Henry van de Velde Award in de wacht sleepte met dit veelbelovende concept.
Tennisclub TC Ter Straeten in Varsenare heeft haar nieuwe clubhuis officieel geopend. Het gebouw, ontworpen door architectuuratelier Dertien12 uit Brugge, vormt een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving. Door slim gebruik te maken van de bestaande topografie nestelt het clubhuis zich deels in een heuvel, waarbij de technische ruimtes, kleedkamers en bergingen verzonken zijn in een groene berm. Zo blijven ze discreet aanwezig, zonder afbreuk te doen aan de openheid en ruimtelijkheid van de site.
In Mortsel krijgt de stadswerf een nieuw onderkomen dat inzet op circulair bouwen en efficiënt ruimtegebruik. Still architectuur ontwierp een functioneel en flexibel gebouw waarin biogebaseerde materialen, demonteerbare elementen en energie-efficiënte technieken centraal staan. De vervanging van de oude, verouderde stadswerf door deze toekomstgerichte nieuwbouw illustreert hoe duurzaamheid en praktische noden perfect kunnen samengaan. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Ingenieursbureau Ben Verbeeck en partners (stabiliteit), Tecnobel (speciale technieken), Veco Construct (EPB) en Vinco Engineering (veiligheidscoördinatie). De uitvoering is in handen van hoofdaannemer dhulst’.
In het gebouw van een voormalige autogarage ontwerpen Zampone Architectuur & wissel architectuur studio een kinderdagverblijf met plaats voor 50 kinderen, een wedstrijd uitgeschreven door de Brusselse Bouwmeester. Het project zet in op het behoud van de zware structuren van de voormalige garage, maar verwijdert gedeeltelijk het dak. Zo ontstaan twee karakteristieke patio's, waarbinnen de betonnen portieken zich als sculpturen gedragen.
Internationale dag van het gehoor: 3 maart! Is er een gebouw waar architectuur en gehoor onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Natuurlijk en uiteraard: de Garden of Fine Arts van Tadao Ando in Kyoto.
De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: hoe creëren we een duurzame en circulaire gebouwde omgeving zonder in te boeten op esthetiek en kwaliteit? In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (Material Match Maker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) in de materialentransitie. Ze bespreken de impact van circulaire economie, de uitdagingen van hergebruik en recyclage, en hoe de bouwsector zijn verantwoordelijkheid kan opnemen in het streven naar een duurzame toekomst.