De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
Een emblematisch gebouw aan de Place des Sciences in Louvain-la-Neuve heeft na een grondige verbouwing zijn intrinsieke architecturale kwaliteiten teruggekregen. Oorspronkelijk was het een postkantoor, daarna een academisch gebouw van de UCL. Het kende vele levens en was uiteindelijk te gecompartimenteerd en akoestisch geïsoleerd geworden. Na een grondige transformatie bracht ontwerpbureau archipelago de oorspronkelijke architectuur terug aan het licht. De architecten behielden de elementen die bewaard konden blijven en maakt het gebouw klaar voor de volgende fase van zijn levenscyclus als leercentrum, met een sterke nadruk op sociale ontwikkeling.
In 2015 ging de stad Herentals via een Open Oproep op zoek naar een ontwerp voor de reconversie van een oud Belgacom-gebouw tot politiecommissariaat en stadsarchief. FVWW architecten kwam als winnaar uit de bus om met deze complexe ontwerpoefening aan de slag te gaan. Acht jaar later is de stad een lichtbaken rijker dat zijn deuren opent voor alle Herentalsenaars. “Het is een heel democratisch gebouw geworden”, zegt Frederic Vandoninck, architect en partner bij FVWW: “Politieman, leerkracht of archiefmedewerker, alle gebruikers zijn gelijk.”
Op de Dag van de architectuur (10/9) kun je over heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen en projecten bezoeken. Een van de meest in het oog springende is de Residentiewijk in Mol. Architecten Jacques Wybauw en Jacques Thiran ontwierpen er in de jaren 50 een school, sportclub en woningen in verschillende vormen en formaten voor de werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie. Meer dan 60 jaar later kregen Czaar architecten, Ontwerpatelier Peter Jannes en landschapsarchitect Denis Dujardin de uitdagende opdracht om de 'Atoomwijk' ook aantrekkelijk te maken op vlak van energie en comfort, met zorg voor de erfgoedwaarde van de in het groen en zonlicht badende modernistische panden.
"De werken aan het viaduct van Vilvoorde wegen op de economische toekomst van Vlaanderen", vreest professor Herman Matthijs (VUB & UGent).
Brussels bouwmeester Kristiaan Borret maakte op 10 mei bekend dat meer dan 300.000m² kantoorruimte in de Europese wijk in Brussel zal worden herontwikkeld. 30 procent van die kantoren zal worden omgevormd tot woningen en diensten. “Een logische keuze om leegstand te vermijden en monofunctionele stadsdelen nieuw leven in te blazen,” zegt professor Waldo Galle van de onderzoeksgroep VUB Architectural Engineering. Maar niet elk kantoorgebouw is geschikt voor een reconversie. VUB-doctoraatstudente Paulien Beeckman vond in haar masterthesis namelijk een tiental kwaliteiten die het omvormen van kantoorgebouwen tot woningen vereenvoudigen.
Het Lummense architectenbureau CLVR realiseerde vorige jaar een nieuw onderkomen voor het Huis van het Kind Kameleon in het voormalige gebouw van het Rode Kruis in Heusden-Zolder. Het gebouw werd gerenoveerd en uitgebreid met een splinternieuwe aanbouw, goed voor een investering van 1,8 miljoen euro. Kameleon centraliseert verschillende gezinsondersteunende diensten voor kinderen vanaf de zwangerschap tot 21 jaar. Het Huis van het Kind moet ook een hefboom worden om de kinderarmoede in de gemeente gericht aan te pakken.
Erfgoedvereniging Dement en architectuurvereniging Archipel zien zich genoodzaakt hun strijd voor het behoud van het zwembadcomplex in Oostende te staken. Samen met kinderen van de architecten en de stabiliteitsingenieur van het stedelijk zwembad, hadden beide organisaties bij de Bestendige Deputatie beroep aangetekend tegen de sloopvergunning van het zwembad. Ondanks negatieve adviezen, sterke argumenten en zelfs inhoudelijke steun van de minister van Onroerend Erfgoed heeft de Bestendige Deputatie de sloopvergunning bevestigd. Dement en Archipel stellen vast dat de vele argumenten zelfs niet hebben geleid tot een open dialoog en zien af van een langdurige en dure beroepsprocedure.
Onderzoekers en ingenieurs van de VUB-onderzoeksgroep Mechanica van Materialen en Constructies (MeMC), onder leiding van professor Tine Tysmans, experimenteren volop met textiel gewapend beton. Het gaat daarbij niet over het gewone textiel waaruit ook onze kledij is gemaakt, maar over technisch textiel, gemaakt van carbon-, glas-, of basaltvezels. Het gebruik van dergelijk technisch textiel als wapening kan de hoeveelheid beton in een constructie met 80 procent reduceren, wat een serieuze economische maar ook ecologische winst betekent.