Architectuur en kunst zijn al eeuwenlang met elkaar verweven. In de vierde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED gaan Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS in gesprek met kunstcurator Luk Lambrecht en architect-filosoof Filip Canfyn over de impact van kunst op architectuur en omgekeerd. Waar liggen de raakvlakken? Hoe kan kunstintegratie meer zijn dan decoratie? En hoe creëren architecten en kunstenaars samen betekenisvolle ruimtes?
Wat maakt de identiteit van een architectuurpraktijk? Is het een herkenbare stijl, een visie, of misschien de maatschappelijke rol die architecten opnemen? In de vierde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met kunstcurator Luk Lambrecht en architect-auteur Filip Canfyn diep in het begrip identiteit in architectuur. Ze verkennen hoe persoonlijkheid, visie en maatschappelijke context samensmelten tot een authentiek DNA, en wat dat betekent voor de hedendaagse architectuurpraktijk.
Erfgoedgebouwen vormen de tastbare herinnering aan ons verleden, maar in een wereld die continu evolueert, rijst de vraag hoe deze historische structuren een nieuwe toekomst kunnen krijgen. In de derde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED bespreken Edwin Remmerie en Sébastien Delagrange van BINST ARCHITECTS samen met erfgoedspecialiste Sara Vermeulen (Agentschap Onroerend Erfgoed & Caspar Consulting) en duurzaamheidsadviseur Sunita Van Heers (SuReal) hoe erfgoed getransformeerd kan worden naar hedendaagse standaarden zonder zijn ziel te verliezen. Ze reflecteren op ontwerpstrategieën, de rol van historische context en het concept van ‘future heritage’.
De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: hoe creëren we een duurzame en circulaire gebouwde omgeving zonder in te boeten op esthetiek en kwaliteit? In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (Material Match Maker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) in de materialentransitie. Ze bespreken de impact van circulaire economie, de uitdagingen van hergebruik en recyclage, en hoe de bouwsector zijn verantwoordelijkheid kan opnemen in het streven naar een duurzame toekomst.
Materiaalkeuze in architectuur gaat verder dan het louter technische of functionele. Het is een spel van nuances, een zoektocht naar de perfecte balans tussen esthetiek, beleving en duurzaamheid. In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED, duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (MaterialMatchMaker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) dieper in de verfijnde wereld van materialiteit. Ze bespreken hoe materialen niet alleen de identiteit van gebouwen bepalen, maar ook een emotionele connectie creëren en zo architectuur verheffen tot kunst.
We zijn verheugd om met Architectura onze nieuwste podcastreeks 'UNTITLED' te lanceren, ter ere van het 50-jarig bestaan van BINST ARCHITECTS. Deze reeks gaat dieper in op het gelijknamige boek 'UNTITLED', dat als een uitgebreide blauwdruk van het bureau fungeert. In onze eerste aflevering ontvangen we Luc Deleu van T.O.P. Office en Klaas Goris van Coussée-Goris-Huyghe architecten. We bespreken hun unieke benaderingen van architectuur en hoe hun professionele voorbeelden en onderwijsbenaderingen invloed hebben gehad op de vorming van Luc Binst’s carrière en ontwerpfilosofie. Maar beginnen doen we met een gezamenlijke duik in het meer-dan-een-vuist-dikke boek dat voor ons op tafel ligt.
Met een conceptueel en analytisch boek van maar liefst 1.376 pagina’s geeft het Antwerpse ontwerpbureau BINST ARCHITECTS een diepgaand inzicht in haar multidisciplinaire oeuvre. Het document is ontstaan vanuit een dubbele missie en boodschap. Enerzijds richt het bureau zich op het hernieuwd overzien en sterker definiëren van het eigen werk als een actuele blauwdruk. Anderzijds benadrukt het de groeiende noodzaak om het complexe bouwmedium te belichten vanuit een reeks thematische hoofdstukken.