De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: hoe creëren we een duurzame en circulaire gebouwde omgeving zonder in te boeten op esthetiek en kwaliteit? In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (Material Match Maker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) in de materialentransitie. Ze bespreken de impact van circulaire economie, de uitdagingen van hergebruik en recyclage, en hoe de bouwsector zijn verantwoordelijkheid kan opnemen in het streven naar een duurzame toekomst.
Materiaalkeuze in architectuur gaat verder dan het louter technische of functionele. Het is een spel van nuances, een zoektocht naar de perfecte balans tussen esthetiek, beleving en duurzaamheid. In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED, duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (MaterialMatchMaker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) dieper in de verfijnde wereld van materialiteit. Ze bespreken hoe materialen niet alleen de identiteit van gebouwen bepalen, maar ook een emotionele connectie creëren en zo architectuur verheffen tot kunst.
De architectenbureaus a2o, met vestigingen in Hasselt en Brussel, en Broekbakema, gevestigd in Rotterdam, hebben de ontwerpwedstrijd voor Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek gewonnen. Het winnende ontwerp vertaalt een breed gedragen visie op duurzaam en circulair bouwen. Het project combineert drie kernambities: het huisvesten van een innovatieve community in een gezonde werkomgeving, het realiseren van hoge duurzaamheidsnormen door een circulair en flexibel ontwerp, en het functioneren als uithangbord voor de sector. Deze ambities worden geïntegreerd in een coherente architecturale en landschappelijke aanpak die de campus een nieuw gezicht geeft.
Het Antwerpse ontwerpbureau UR architects realiseert met het project Emiliani Hoedhaar een innovatief woonconcept voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking. Het project is gelegen in Lokeren, waar het deel uitmaakt van de transformatie van een voormalig industrieterrein tot een woonwijk. Het project is het resultaat van een Open Oproep-procedure en vormt een eerste autonome woonvoorziening buiten de hoofdvestiging van vzw Emiliani. Met een focus op kleinschaligheid, inclusie en zorg op maat biedt dit project een volwaardig alternatief voor traditionele zorginstellingen.
Op dinsdag 6 februari vindt tijdens Futurebuild Belgium het panelgesprek "Groen en blauw: klimaatbestendig bouwen" plaats. Een van de sprekers is Jan Van Cakenberghe, architect en oprichter van stil(l) architectuur en BAck To A Future. Voor hem is klimaatbestendig bouwen onlosmakelijk verbonden met circulair, biobased en natuurinclusief ontwerpen. "Gezien de bouwwereld verantwoordelijk is voor 40% van de globale CO₂-uitstoot, heeft de architect een zeer belangrijke rol in het beperken van de opwarmingseffecten van de aarde en daarmee een rechtstreekse invloed op klimaatherstel," stelt hij.
Recent werd de fiets- en voetgangersbrug boven het Vierarmenkruispunt in het Zoniënwoud officieel in gebruik genomen. Deze unieke houten brug, ontworpen door Ney & Partners, is een cruciale schakel in de fietssnelweg F29 die Brussel, Tervuren en Leuven verbindt. Met een innovatieve constructie van biogebaseerde materialen zet het project in op duurzaamheid en mobiliteitsverbetering.
Biobased wand- en plafondsystemen van vlas kunnen in sterke mate bijdragen aan CO2-reductie en het behalen van de alsmaar strenger wordende duurzaamheidsdoelstellingen. Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn grote bedrijven immers verplicht om naast hun financiële prestaties ook hun ecologische voetafdruk en duurzaamheidsinspanningen te rapporteren. Meer uitleg door Johan Mellegers, Director Sustainable Product Development bij Faay Vianen.
De tweede editie van de Belgian Timber Construction Awards (BTCA) was opnieuw een groot succes. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden de meest innovatieve houtbouwprojecten van de afgelopen vier jaar in de kijker gezet. Deze projecten tonen niet alleen de creatieve mogelijkheden van hout als bouwmateriaal, maar ook de duurzame en ecologische oplossingen die ermee bereikt kunnen worden. Met 65 ingezonden projecten, 15 genomineerden en vijf bekroonde winnaars, aangevuld met een bijzondere juryprijs, heeft de BTCA 2024 opnieuw het belang van houtbouw in de Belgische architectuur benadrukt.
De houtbouw is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie, en is duidelijk in opmars. Maar bouwen op basis van hout verschilt best veel van het meer traditionele bouwen op basis van beton. Dat betekent ook dat het ontwerpen en implementeren van deze bouwmethode een andere aanpak vergt. Daarom lanceert Buildwise samen met Embuild en Bouwunie de campagne ‘Hout is goud!’. Deze campagne is gericht op aannemers, architecten, studiebureaus, leerkrachten, docenten en studenten. De klemtoon ligt op houtbouw, prefabricatie en biogebaseerde materialen. Buildwise ontwikkelde een overzichtelijk e-book voor bouwprofessionals en studenten dat alle relevante (technische) aspecten onder de loep neemt.
Van 13 november tot 8 december 2024 organiseert Leefmilieu Brussel de tentoonstelling TerraFibra Architectures, waar je een selectie van finalisten van de TerraFibra Award 2021 kunt ontdekken. Deze internationale tentoonstelling brengt vernieuwende architectuurprojecten samen die gebruikmaken van biobased en geosourced materialen, zoals aarde en plantaardige vezels. Door een thematische rondgang worden bezoekers meegenomen in de esthetische en milieuvriendelijke kwaliteiten van deze bouwtechnieken, die bijdragen aan een duurzamer en regeneratief bouwmodel.