Het voorbije jaar stond voor Faay Vianen in het teken van vernieuwing en bewustwording. Met talloze projecten en waardevolle samenwerkingen zette het bedrijf significante stappen richting een duurzamere en efficiëntere bouwsector. Monique de Vos-Faay, commercieel directeur bij Faay Vianen, deelt haar inzichten over de transformaties binnen het bedrijf en de bredere ontwikkelingen in de bouwsector.
RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
Ontwerpbureau archipelago heeft samen met 4D architects, abt be en Pauwels de ontwerpwedstrijd gewonnen voor Blok M, een circulaire uitbreiding van AZ Herentals. Deze nieuwe ziekenhuisvleugel biedt niet alleen extra ruimte voor zorgfuncties, maar vormt ook een mijlpaal in de zichtbaarheid van het ziekenhuis binnen de stad. De uitbreiding is ontworpen met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. Daarmee speelt het ontwerp in op de ambitie van AZ Herentals om op lange termijn de zorgcapaciteit uit te breiden met minimale impact op omgeving en milieu.
In Mortsel krijgt de stadswerf een nieuw onderkomen dat inzet op circulair bouwen en efficiënt ruimtegebruik. Still architectuur ontwierp een functioneel en flexibel gebouw waarin biogebaseerde materialen, demonteerbare elementen en energie-efficiënte technieken centraal staan. De vervanging van de oude, verouderde stadswerf door deze toekomstgerichte nieuwbouw illustreert hoe duurzaamheid en praktische noden perfect kunnen samengaan. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Ingenieursbureau Ben Verbeeck en partners (stabiliteit), Tecnobel (speciale technieken), Veco Construct (EPB) en Vinco Engineering (veiligheidscoördinatie). De uitvoering is in handen van hoofdaannemer dhulst’.
Het Innovatiecentrum van Kamp C staat aan de vooravond van een ambitieuze transformatie. Met de keuze voor ROOILIJN Architectuur als ontwerpteam werd reeds de eerste stap gezet, maar nu is het tijd om het bouwteam te vervolledigen. Kamp C is daarom op zoek naar een uitvoerder om samen te werken in een innoverend bouwteammodel.
Sinds de oprichting in 2018 is COLLECTIBLE uitgegroeid tot een absoluut hoogtepunt in de internationale designkalender. De van oorsprong Brusselse beurs specialiseert zich al van bij de start in hedendaags design en breidde in september 2024 uit met een veelgeprezen eerste editie in New York. COLLECTIBLE is nu stevig geworteld in twee continenten en heeft zichzelf gevestigd als een essentieel trans-Atlantisch evenement waar bezoekers getuige kunnen zijn van wat er zich afspeelt in de wereld van hedendaags design.
Zoals elk jaar neemt Belgium is Design - een initiatief van de organisaties Flanders DC, WBDM en MAD Brussels - deel aan de internationale Design Week in Milaan om Belgisch design te promoten. Dit jaar ligt de focus op Belgisch textieldesign, met extra aandacht voor experiment, materiaalonderzoek en de verschillende toepassingen en productontwikkelingen binnen de textielsector. De tentoonstelling zal plaatsvinden op Alcova, het platform dat jaarlijks op meer dan 90.000 bezoekers mag rekenen en in 7 jaar uitgegroeid is tot een van de hoogtepunten tijdens Milan Design Week.
Renovatie en restauratie zijn cruciale onderdelen van een duurzame bouwstrategie. Met het behoud van bestaande gebouwen en het aanpassen aan hedendaagse normen kunnen we zowel erfgoed beschermen als energieprestaties verbeteren. Een van de spelers die hierop inspeelt, is IsoHemp. Tijdens het webinar rond renovatie en restauratie van Architectura zal Lieven De Meyer, event- en communicatiecoördinator bij IsoHemp, dieper ingaan op hoe kalkhennepblokken bijdragen aan toekomstgericht renoveren.
De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: hoe creëren we een duurzame en circulaire gebouwde omgeving zonder in te boeten op esthetiek en kwaliteit? In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (Material Match Maker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) in de materialentransitie. Ze bespreken de impact van circulaire economie, de uitdagingen van hergebruik en recyclage, en hoe de bouwsector zijn verantwoordelijkheid kan opnemen in het streven naar een duurzame toekomst.
Materiaalkeuze in architectuur gaat verder dan het louter technische of functionele. Het is een spel van nuances, een zoektocht naar de perfecte balans tussen esthetiek, beleving en duurzaamheid. In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED, duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (MaterialMatchMaker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) dieper in de verfijnde wereld van materialiteit. Ze bespreken hoe materialen niet alleen de identiteit van gebouwen bepalen, maar ook een emotionele connectie creëren en zo architectuur verheffen tot kunst.