Schimmels spelen een belangrijke rol in de netwerken tussen planten. In november zoomt architectuurvereniging Archipel in op de mogelijkheden van deze materialen in de bouw. Op 14 november zijn Bento architecture en Elise Vanden Elsacker te gast in de Blaisantkerk in Gent voor een lezing over dit thema.
In het kader van het Kempenlab Regeneratieve Dorpse Architectuur organiseert het platform voor architectuur en ruimte AR-TUR op maandag 23 september 2024 in de Warande in Turnhout een lezing en workshop door de Londense architect Michael Pawlyn.
“Biophilic design herinnert ons eraan dat we de natuur opnieuw in ons dagelijkse leven kunnen integreren”, schrijft Yara Helsen van VIBE in haar antwoord op het opiniestuk van Glenn Lyppens dat eerder op Circubuild.be verscheen. “Het is een uitnodiging om de rust en de vitaliteit van de natuur te omarmen, zelfs midden in het bruisende stadsleven.”
De planeet ondervindt een gevaarlijke achteruitgang van de natuur als gevolg van menselijke activiteit. Een miljoen planten-en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Deze achteruitgang is het grootste verlies aan leven sinds de uitsterving van de dinosauriërs, en wordt de zesde massale uitroeiing van leven op aarde genoemd. "Dit voortschrijdend verlies van diversiteit aan fauna en flora heeft grotere gevolgen dan de klimaatcrisis", schrijft Liesbeth Reekmans, senior project engineer bij Team Sustainability van VK architects+engineers.
Op 20 mei opende de achttiende editie van de architectuurbiënnale van Venetië zijn deuren. Met ‘The Laboratory of the Future’ als hoofdthema kijkt hoofdcurator Lesley Lokko naar hoe architectuur een antwoord kan bieden op de maatschappelijke en klimatologische uitdagingen van vandaag en morgen. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) ging tijdens de openingsdagen op prospectie en maakte een overzicht van de Belgen die dit jaar present tekenen.
Een koelingssysteem gebaseerd op termietenheuvels, het is een van de weinige voorbeelden van biomimicry. Ondanks dat de discipline in haar kinderschoenen staat, biedt het oneindig veel mogelijkheden voor de architectuur. Niet enkel duurzaamheid en functionaliteit speelt biomimicry uit als troef, maar ook het drukken van een behoorlijk kostenplaatje hoort erbij.
Biomimicry is kort samengevat het imiteren van de beste biologische ideeën om menselijke toepassingen te verbeteren. Het vakgebied is al eeuwenoud, maar kreeg pas zo'n 20 jaar geleden voor het eerst gehoor dankzij het boek Biomimicry: Innovation Inspired by Nature van natuurwetenschapper Janine Benyus. Het was een nieuw begin, ook voor de architectonische wereld. Leen Gorissen van Studio Transito laat haar licht schijnen over de materie.
Op 3 maart nodigt Palindroom als mediapartner en medeorganisator van de Belgian Building Awards niemand minder dan Michael Pawlyn uit als keynote speaker tijdens het galadiner op Batibouw. De gerenommeerde Britse architect is een groot kenner en voorvechter van biomimicry (of biomimetica), kort samengevat het imiteren van de beste biologische ideeën om menselijke toepassingen te verbeteren. Tijdens de Belgian Building Awards zal Pawlyn onder andere zijn licht laten schijnen over de klima...
Als hij geen architect was, zou hij zonder twijfel tuinbouwer geworden zijn. De Belgisch-Franse architect Vincent Callebaut – geboren in La Louvière en woonachtig in Parijs – cultiveert zijn liefde voor de natuur. Van zijn ontelbare utopieën à la Luc Schuiten zijn er vandaag slechts enkele gerealiseerd of in aanbouw. Nochtans lijkt iedereen in hem een visionair te zien nu onze steden nood hebben aan een ecologische transitie. Niemand minder dan Vincent Callebaut...