Onze huiscolumnist Filip Canfyn schreef reeds een vroegtijdige laudatio in ‘Borret bis’ (mei 2020) bij het begin van de tweede ambtstermijn van de Brusselse bouwmeester en nu vereeuwigt Kristiaan Borret zelf zijn legacy in ‘Soft power – 10 jaar bouwmeester’ (Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2025), samen met Jan Denoo en Hedwig van der Linden (red.).
Op 11 maart presenteert het VAi een boek over het werk van FELT. Scenografieën spelen een belangrijke rol in het tienjarige oeuvre van het architectenbureau. FELT - Ten Scenographies. A Matter of Architecture focust op deze rode draad. Op de avond van de boekpresentatie stellen we ons de vraag: Hoe verhoudt tentoonstellingsontwerp zich tot de (jonge) architectuurpraktijk? Na een presentatie van Jasper Stevens en Karel Verstraeten (FELT), gaat Petrus Kemme (VAi) in gesprek met Sofie De Caigny, Alice Haddad, Job Floris en Caroline Voet.
In Hartetroef – de herbestemde Heilig Hartkerk in Gent – heeft het Vlaams Architectuurinstituut vanavond haar Architectuurboek Vlaanderen N°16 voorgesteld. Ondertitel van het boek is ‘Antwoorden in verantwoordelijkheid’. In het licht van de huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen is het immers duidelijk dat architectuur niet langer enkel een esthetische of functionele discipline is, maar steeds meer een rol speelt in het vormgeven van een duurzamere, inclusievere toekomst. Met zijn 22 inspirerende projecten, 11 kritische essays en 6 eigenzinnige fotoreeksen toont het boek aan dat zorgzaamheid, verantwoordelijkheid en samenwerking de kernwaarden zijn van hedendaagse architectuur.
VUB-professor Kobe Boussauw spreekt klare taal voor zijn studenten en bundelt die nu voor al wie zijn inzichten wil lezen. Of eigenlijk moét lezen want niemand, die met ruimte(lijke ordening) en omgeving bezig is en zich eens wil herijken, kan dit boek links laten liggen. Kortom, Kobe Boussauw schreef een boek en hij deed dat goed (met dank aan De Mens).
Op donderdag 21 november 2024 geeft Tves Debont in de Academie van Arendonk een lezing over de Turnhoutse School. Als auteur van de publicatie ‘Architectuur in de golden sixties’ is Debont de ideale spreker over dit onderwerp.
Begin november pakt het Vlaams Architectuurinstituut uit met het nieuwste Architectuurboek Vlaanderen. 21 projecten, 11 essays en 6 fotografen belichten niet alleen de menselijke, financiële, materiële en ecologische aspecten van de gebouwde omgeving, maar onderzoeken ook het democratisch gehalte van beslissingsprocessen in architectuur. Vanaf 8 november 2024 is het boek beschikbaar in de boekhandel, maar wie niet wil wachten, kan het nu al pre-orderen via de VAi-webshop.
Zinkinfo nodigt bouw- en ontwerpteams uit om hun projecten aan te melden voor de Zinkinfo Galvanizing Awards 2025, een prestigieuze architectuurwedstrijd voor projecten waarin thermisch verzinkt staal centraal staat. De wedstrijd, voorheen bekend als de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken, krijgt met deze nieuwe naam een vernieuwde uitstraling. De uiterste aanmelddatum is 15 november 2024.
Een geograaf, met een verleden als VUB-onderzoeker, consultant rond verkeersmodellen en ondernemer in stadslogistiek, die schepen van ruimtelijke ordening, mobiliteit en wonen wordt in Hasselt, komt beslagen op het ijs, zeker als hij zijn sociaaldemocratische insteek hard maakt. Dat bewijst Marc Schepers in ‘De herovering van de ruimte’, dat hij niet alleen schrijft maar bovendien in eigen beheer uitgeeft. Zo’n boek verdient respect en moet ernstig genomen worden.
Uitgeverij Pelckmans publiceert Grand Interiors, een nieuw koffietafelboek over het werk van Geoffroy Van Hulle. Grand Interiors, dat vanaf november verkrijgbaar is, neemt je mee op een ‘grand tour’ door de weelderige interieurs van de Belgische decorateur. Het boek geeft een exclusieve inkijk in uitbundige privéverblijven, van Londen tot Antwerpen. In zijn veelzijdige interieurs speelt Van Hulle met kleuren, patronen en exotisme. “Je zou mijn stijl 'maximalistisch' kunnen noemen”, zegt hij. “Maar bovenal streef ik naar maximale luxe en comfort.”
In zijn boek De herovering van de ruimte biedt Marc Schepers een vernieuwende visie op stadsontwikkeling. Hij pleit voor steden die op mensenmaat zijn gebouwd en benadrukt het belang van samenwerking tussen projectontwikkelaars en stadsbesturen om duurzame, leefbare steden te creëren. Architectura nam met veel interesse het boek door en had een boeiend gesprek met de auteur.