Nieuwe bouwnormen, nieuwe certificaten, nieuwe producten: op het vlak van brandveiligheid brengt Knauf zijn gamma naar het hoogste niveau. Brand maakt nog altijd veel slachtoffers in gebouwen en daarom zijn alle delen van een gebouw een potentieel risico – vloeren, plafonds, droge binnenmuren, gevels en daken. Knauf integreert brandwerende eigenschappen doorheen het hele aanbod. Nieuw is daarbij het Plus-label, dat extra ontwerpmogelijkheden biedt.
“Een revolutie in de wereld van houten gevelbekleding.” Zo omschrijft Steven Paulussen Forestlines, een houten gevelsysteem dat de zaakvoerder van Houthandel Paulussen zelf bedacht en ontwikkelde. “Forestlines combineert circulariteit met ecologie, maar de grootste troef van het houten gevelsysteem is dat het brandklasse B behaalt zonder dat het hout behandeld werd. Dat is een wereldprimeur”, vertelt hij.
De transformatie van het historische Zénobe Gramme gebouw kadert in de strategie van de stad Charleroi om haar aantrekkingskracht te versterken. De stad wil een toonbeeld zijn van uitmuntendheid op het gebied van onderwijs, onderzoek, wetenschap en sensibilisering voor technische beroepen. Het nieuwe universitaire centrum combineert erfgoed met hedendaagse architectuur, biedt een nieuwe verbinding met de stad en haar bewoners, en maakt deel uit van de herontwikkeling van de wijk met meer plaats voor voetgangers en groen.
Brandveiligheid is één van de belangrijkste aspecten voor gevels. De ramp met de Grenfell toren in London in juni 2017 zorgde voor extra aandacht voor deze thematiek. Ook vandaag de dag zitten aannemers, architecten en andere bouwprofessionals geregeld met vragen. Reden genoeg om er extra aandacht aan te besteden, concludeerden de leden xthermo. Ze vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de Belgische ETICS markt, en zijn dus experts op het vlak van buitengevelisolatie. Daarom bundelden ze hun kennis, met als resultaat een overzichtelijke, merkneutrale brochure vol nuttige informatie rond dit thema.
Labora, verantwoordelijk voor de herbestemming van de historische Abdij Keizersberg in Leuven, heeft een perfecte balans tussen veiligheid en esthetiek gerealiseerd met de installatie van stijlvolle brandwerende deuren van Martens Glas. Dit initiatief toont aan hoe modern design harmonieus kan worden geïntegreerd in een historische omgeving.
In Sint-Katelijne-Waver is het startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein. In de plaats komt een nieuwe fase van Borgerwijk, de reconversie van de historische site naar een groene en duurzame woonwijk, die een thuis zal bieden aan in totaal 230 gezinnen, naar een ontwerp van BEEL Architecten, archipelago architects en de landschapsarchitecten van Ontwerpbureau Pauwels.
Al sinds 1949 organiseert de Belgische touroperator Intersoc ‘gezonde bergluchtvakanties’. Jaarlijks genieten zo’n 36.000 vakantiegasten in een vijftigtal bestemmingen van een leuke en betaalbare vakantie. Intersoc biedt vooral ski- en zomervakanties aan in haar eigen hotels in Zwitserland en Frankrijk. Intussen heeft de touroperator nu ook haar eerste hotel geopend in Oostenrijk. In het ski- en wellnessstadje Badhof Gastein, vlakbij Salszburg, renoveerde en breidde ze een bestaand charmant hotel uit, op maat van hun activiteiten. Het project werd ontworpen en begeleid door architectuurstudio U/Define en studiebureau Boydens Engineering, beiden uit Brugge.
Architectenbureaus a2o, Ontwerpatelier Peter Jannes en Multiple hebben de eerste prijs gewonnen voor hun renovatieontwerp van de Flèche-site, een iconisch voorbeeld van Brusselse sociale huisvestingsarchitectuur uit de jaren 1970. Het project is strategisch gelegen binnen het Brusselse stadsraster en beoogt een vernieuwde identiteit voor de site te creëren die harmonieert met de omgeving. De renovatie zal niet alleen de leefkwaliteit van de 152 wooneenheden verbeteren, maar ook de omliggende wijk positief beïnvloeden.
Sinds 20 augustus 2024 zijn de regelgevingen aangaande de brandreactieklasse van houten gevelbekleding aangepast. Dit artikel van LDCwood verduidelijkt de nieuwe voorschriften en biedt inzicht in de noodzakelijke aanpassingen voor projecten.
In gebouwen die onder bijlage 5/1 van het Koninklijk Besluit Basisnormen vallen (d.w.z. andere gebouwen dan eengezinswoningen, industriële gebouwen...) moet de gevelbekleding voldoen aan enkele reglementaire brandreactie-eisen. Verschillende proefcampagnes hebben het mogelijk gemaakt om nieuwe oplossingen voor houten gevelbekledingen te ontwikkelen en te valideren die beantwoorden aan de eisen voor lage gebouwen (h > 10m), zoals kleine kantoor- of appartementsgebouwen.