Swisspearl, gekend omwille van zijn kwaliteitsproducten voor gebouwschillen, voerde recent uitgebreide proeven uit naar de brandweerstand van prefab houtskeletbouwelementen waarin diverse combinaties van hun producten zijn toegepast. Harold Van Coesant (Technical Sales Manager) en Yves Fordel (Marketing Manager) van Swisspearl delen de resultaten van deze onderzoeken en duiden wat dit betekent voor Belgische bouwprojecten.
Het is het oudste zwembad van het Brusselse Gewest en het op één na oudste van België: het gemeentelijk zwembad van Elsene is een parel in de kroon van het Brusselse erfgoed en verdiende een grondige renovatie. Na vier jaar noeste arbeid heropent het zijn deuren in de Zwemkunststraat, een mooi cadeau van Beliris voor de 120e verjaardag van het monument. Architect van het renovatieproject is AAC Architecture, met ondersteuning van Greisch voor stabiliteit en Écorce voor speciale technieken. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Valens en In Advance.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
Sinds de aanpassing van de CWFT ziet Houthandel Paulussen een logische toevlucht naar allerlei brandvertragende behandelingen. Toch komt Houthandel Paulussen veel foute gevelbekleding tegen. Aan de hand van eigen wetenschappelijk onderzoek benadrukt de fabrikant dat een brandvertragende behandeling zeker geen vrijgeleide voor een brandreactieklasse is. Zo is de impact van deze behandeling eerder beperkt en zijn andere factoren bepalender. Daarnaast mogen de brandvertragende behandelingen ook geen tijdelijk effect geven.
Nieuwe bouwnormen, nieuwe certificaten, nieuwe producten: op het vlak van brandveiligheid brengt Knauf zijn gamma naar het hoogste niveau. Brand maakt nog altijd veel slachtoffers in gebouwen en daarom zijn alle delen van een gebouw een potentieel risico – vloeren, plafonds, droge binnenmuren, gevels en daken. Knauf integreert brandwerende eigenschappen doorheen het hele aanbod. Nieuw is daarbij het Plus-label, dat extra ontwerpmogelijkheden biedt.
“Een revolutie in de wereld van houten gevelbekleding.” Zo omschrijft Steven Paulussen Forestlines, een houten gevelsysteem dat de zaakvoerder van Houthandel Paulussen zelf bedacht en ontwikkelde. “Forestlines combineert circulariteit met ecologie, maar de grootste troef van het houten gevelsysteem is dat het brandklasse B behaalt zonder dat het hout behandeld werd. Dat is een wereldprimeur”, vertelt hij.
De transformatie van het historische Zénobe Gramme gebouw kadert in de strategie van de stad Charleroi om haar aantrekkingskracht te versterken. De stad wil een toonbeeld zijn van uitmuntendheid op het gebied van onderwijs, onderzoek, wetenschap en sensibilisering voor technische beroepen. Het nieuwe universitaire centrum combineert erfgoed met hedendaagse architectuur, biedt een nieuwe verbinding met de stad en haar bewoners, en maakt deel uit van de herontwikkeling van de wijk met meer plaats voor voetgangers en groen.
Brandveiligheid is één van de belangrijkste aspecten voor gevels. De ramp met de Grenfell toren in London in juni 2017 zorgde voor extra aandacht voor deze thematiek. Ook vandaag de dag zitten aannemers, architecten en andere bouwprofessionals geregeld met vragen. Reden genoeg om er extra aandacht aan te besteden, concludeerden de leden xthermo. Ze vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de Belgische ETICS markt, en zijn dus experts op het vlak van buitengevelisolatie. Daarom bundelden ze hun kennis, met als resultaat een overzichtelijke, merkneutrale brochure vol nuttige informatie rond dit thema.
Labora, verantwoordelijk voor de herbestemming van de historische Abdij Keizersberg in Leuven, heeft een perfecte balans tussen veiligheid en esthetiek gerealiseerd met de installatie van stijlvolle brandwerende deuren van Martens Glas. Dit initiatief toont aan hoe modern design harmonieus kan worden geïntegreerd in een historische omgeving.
In Sint-Katelijne-Waver is het startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein. In de plaats komt een nieuwe fase van Borgerwijk, de reconversie van de historische site naar een groene en duurzame woonwijk, die een thuis zal bieden aan in totaal 230 gezinnen, naar een ontwerp van BEEL Architecten, archipelago architects en de landschapsarchitecten van Ontwerpbureau Pauwels.