In Diest werd het woonproject Ezeldijk voorlopig opgeleverd. Dit project, ontworpen door architectenbureau czaar en gerealiseerd in opdracht van woonmaatschappij KANVAZ, omvat negen sociale huurwoningen en 28 sociale huurappartementen. De ontwikkeling maakt deel uit van het bredere stadsvernieuwingsproject in het centrum van Diest en zet in op een kwalitatieve woonomgeving met aandacht voor architectuur, mobiliteit en sociale interactie. De realisatie werd uitgevoerd door aannemer IBO NV.
De studieopdracht voor de opmaak van een masterplan en het ontwerp van een nieuw woonzorgcentrum op de Zorgsite Ter Luchte in Oostkamp is gegund aan de tijdelijke maatschap Areal Architecten – urbain architectencollectief. Dit gebeurde na een Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. Het ontwerpteam werkt hiervoor samen met Atelier Arne Deruyter, Studie 10 en Bureau De Fonseca. Hun visie voor de site is gestoeld op een sterke integratie in het dorpsweefsel van Ruddervoorde, met een duidelijke focus op duurzaamheid, leefbaarheid en verbondenheid.
De Amani van Renson staat voor ultieme maatwerk en exclusiviteit. Dankzij de eindeloze configuratiemogelijkheden creëer je een unieke buitenleefruimte die perfect aansluit bij de wensen van jouw klant.
In het hart van de Franse stad Lille ondergaat een voormalig mouterijgebouw een opmerkelijke transformatie. Het ontwerpbureau Goedefroo architects uit Gent kreeg de opdracht om deze historische site, opgenomen in het Inventaire Patrimoine Architectural et Paysagé de la Métropole Lilloise (IPAP), te herontwikkelen. Het resultaat wordt een innovatieve mix van een hotel en een jeugdherberg met 113 kamers, aangevuld met een evenementenruimte en een plek voor muzikale artiesten. Het project respecteert het erfgoed van de site en vertaalt het naar een hedendaags, duurzaam ontwerp.
Met de gunning van de volledige studieopdracht voor de herwaardering en restauratie van het Sint-Donatuspark, heeft de stad Leuven gekozen voor een integrale en participatieve aanpak. CLUSTER, in samenwerking met Karuur architecten (erfgoed), Geert Meysmans (beheer en beplanting), Endeavour (participatie) en ARA (stedenbouwkundige en ruimtelijke expertise), zal het masterplan en het inrichtingsplan uitwerken. Het ontwerpteam zet in op een evenwichtige combinatie van erfgoedherstel, hedendaagse parkbeleving en ecologische verduurzaming.
De finalisten van de MIPIM Awards 2025 zijn bekend. Van de 39 geselecteerde projecten wereldwijd behoren er twee tot Belgische bodem—aangename verrassingen in een competitie waar innovatie, duurzaamheid en architecturale kwaliteit centraal staan. De Polytoren in Zwijnaarde, een herontwikkelingsproject van POLO.platform, en de Egied Van Broeckhovenschool in Brussel, ontworpen door B2Ai architects, werden uit honderden inzendingen gekozen en dingen op 13 maart 2025 mee naar de prestigieuze prijzen in Cannes.
De leegstaande directeurswoning in het Gentse Wolterspark wordt omgevormd tot een toegankelijke ontmoetingsplek waar zowel welzijnsorganisaties als bewoners terechtkunnen. Het ontwerp is van de hand van het Antwerpse bureau LAMUSCH ARCHITECTEN en kadert binnen het stadsvernieuwingsprogramma En Route. In mei begint de ontmanteling, inclusief verouderd dak. In de zomer beginnen de ruwbouwwerken en start de bouw van het overdekte terras. Als de renovatiewerken volgens plan verlopen, gaan de deuren begin 2026 open.
De ontwerpwedstrijd van het toekomstige Westpark in Molenbeek werd gewonnen door de verenigde architectenbureaus Studio Paola Vigano + Arcadis. Zij zullen het braakliggende terrein van de voormalige spoorwegsite van het Weststation omvormen tot een uitgestrekt en boomrijk stadspark van ongeveer 3 hectare. Het ambitieuze plan van de laureaat baseert zich op 3 pijlers: een groen park (meer landschap en natuur), een voedend park (meer culturele ruimtes en stedelijke productie) en een stralend park (meer levenskwaliteit en verbondenheid met de buurt).
Na het onderzoek naar meervoudig wonen in de gebouwde omgeving in de Toolbox Dorpse Architectuur, nodigt AR-TUR ontwerpers, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden aan te reiken van (aspecten van) dorpse woonlandschappen. AR-TUR is op zoek naar diverse projecten in of aan de rand van de dorpskern – in het bijzonder in de private of collectieve ruimte - die inzetten op groen-blauwe strategieën en op die manier bijdragen aan een betere dorpse, ruimtelijke kwaliteit. Dien vóór 20 januari 2025 de goede voorbeelden die jij kent in en draag bij aan de Toolbox Dorpse Woonlandschappen.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.