Urban.brussels heeft de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de heraanleg van het Generaal Meiserplein in Schaarbeek. Naar een ontwerp van Brussel Mobiliteit wordt het drukke verkeersknooppunt in het noordoosten van Brussel binnenkort omgevormd tot een overzichtelijker en veiliger multimodaal plein, met meer ruimte voor voetgangers, fietsers én natuur.
Aan het Sint-Jan Berchmanscollege in de Brusselse Ursulinenstraat zijn de renovatie- en uitbreidingswerken volop aan de gang. Het project, een ontwerp van Moyaert Van Buyten Architects en uitgevoerd door TM Floré-Van Poppel, behelst niet alleen een grondige opknapbeurt van het bestaande schoolgebouw, maar ook een uitbreiding met vier nieuwe klaslokalen en een innovatieve daktuin. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.
RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
Na twee succesvolle edities keert de Brussels Architecture Prize terug in 2025. Deze prestigieuze tweejaarlijkse prijs, gelanceerd in 2021, zet Brussel en zijn architectuur in de kijker en stimuleert het debat over de toekomst van de hedendaagse metropool. Getalenteerde architecten transformeren de stad tot een laboratorium voor moderne architectuur en stedenbouw, met innovatieve projecten die, dankzij overheidssteun, als inspiratie dienen ver buiten de grenzen van de regio. De Brussels Architecture Prize biedt een platform voor projecten die stedelijke uitdagingen aangaan en zo bijdragen aan de architecturale kwaliteit van Brussel.
In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn schreef reeds een vroegtijdige laudatio in ‘Borret bis’ (mei 2020) bij het begin van de tweede ambtstermijn van de Brusselse bouwmeester en nu vereeuwigt Kristiaan Borret zelf zijn legacy in ‘Soft power – 10 jaar bouwmeester’ (Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2025), samen met Jan Denoo en Hedwig van der Linden (red.).
Het Brusselse architectenbureau AgwA heeft de ontwerpwedstrijd voor de herontwikkeling van de oude Recyclart-site aan station Kapellekerk gewonnen. Deze site, jarenlang een culturele hotspot, krijgt een nieuwe invulling als multidisciplinair centrum voor stedelijke culturen. Onder de naam SUBjonction wil de Stad Brussel het vervallen complex nieuw leven inblazen en het opnieuw integreren in het stedelijke weefsel. Met een focus op muziek, beeldende kunst, fotografie en architectuur hoopt het project een ontmoetingsplek te worden die bruggen slaat tussen de omliggende wijken.
De ontwerpwedstrijd van het toekomstige Westpark in Molenbeek werd gewonnen door de verenigde architectenbureaus Studio Paola Vigano + Arcadis. Zij zullen het braakliggende terrein van de voormalige spoorwegsite van het Weststation omvormen tot een uitgestrekt en boomrijk stadspark van ongeveer 3 hectare. Het ambitieuze plan van de laureaat baseert zich op 3 pijlers: een groen park (meer landschap en natuur), een voedend park (meer culturele ruimtes en stedelijke productie) en een stralend park (meer levenskwaliteit en verbondenheid met de buurt).
Move'Hub is een ambitieus stadsvernieuwingsproject dat de wijk Brussel-Zuid zal transformeren met een dynamische mix van woon-, werk- en vrijetijdsruimten. Het project omvat betaalbare woningen, collectieve voorzieningen, werkruimten en een groene tuin van 2.500 m². Het project wordt gerealiseerd door Atenor, BPI Real Estate en citydev.brussels. Het ontwerp is in handen van B-architecten en Jaspers-Eyers Architects, die met hun plannen zowel de stedelijke samenhang als de architecturale expressie versterken. Onlangs zijn de milieu- en stedenbouwkundige vergunningen voor Move'Hub verleend: een belangrijke mijlpaal in de realisatie van dit vernieuwende project.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.