OYO Architects, een architectenbureau met vestigingen in Gent en Barcelona, blies met haar interieurproject van 4.830 m² nieuw leven in het monumentale Gentse Wintercircus. Dit 125 jaar oude icoon, ooit een circus en later een garage, is nu omgevormd tot een levendig technologisch en cultureel centrum dat de levensduur van het gebouw verlengt en een duurzame toekomst verzekert voor zowel de campus als de stad.
Op dinsdag 6 februari vindt tijdens Futurebuild Belgium het panelgesprek "Groen en blauw: klimaatbestendig bouwen" plaats. Een van de sprekers is Jan Van Cakenberghe, architect en oprichter van stil(l) architectuur en BAck To A Future. Voor hem is klimaatbestendig bouwen onlosmakelijk verbonden met circulair, biobased en natuurinclusief ontwerpen. "Gezien de bouwwereld verantwoordelijk is voor 40% van de globale CO₂-uitstoot, heeft de architect een zeer belangrijke rol in het beperken van de opwarmingseffecten van de aarde en daarmee een rechtstreekse invloed op klimaatherstel," stelt hij.
De gevel als visitekaartje van een gebouw: het is een architecturale filosofie die bij realisatie van Aquatopia in Aalst piekfijn in de praktijk is gebracht. Er werd geopteerd voor een modulair en circulair Kingspan-systeem dat zowel de esthetische als energetische ambities waarmaakt, bestaande uit een combinatie van isolerende sandwichpanelen en horizontale gevelcassettes in verschillende grijstinten, breedtes, hoogtes en dieptes. Dit resulteerde in een strakke, stijlvolle façade die het vernieuwde zwembadcomplex een opvallende, dynamische uitstraling geeft.
Move'Hub is een ambitieus stadsvernieuwingsproject dat de wijk Brussel-Zuid zal transformeren met een dynamische mix van woon-, werk- en vrijetijdsruimten. Het project omvat betaalbare woningen, collectieve voorzieningen, werkruimten en een groene tuin van 2.500 m². Het project wordt gerealiseerd door Atenor, BPI Real Estate en citydev.brussels. Het ontwerp is in handen van B-architecten en Jaspers-Eyers Architects, die met hun plannen zowel de stedelijke samenhang als de architecturale expressie versterken. Onlangs zijn de milieu- en stedenbouwkundige vergunningen voor Move'Hub verleend: een belangrijke mijlpaal in de realisatie van dit vernieuwende project.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan MAKER Architecten uit Gent, een van de drie bureaus genomineerd voor de Low Impact Award.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan RE-ST uit Antwerpen, dat genomineerd is voor de Low Impact Award.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
In Heusden-Zolder is de bouw gestart van de nieuwe ziekenhuisvleugel van het Sint-Franciscusziekenhuis. Met dit totaalproject bereidt het ziekenhuis zich voor op de toekomstige zorgnoden en blijft het streven naar de beste zorg dicht bij de vertrouwde omgeving van de patiënt. Het nieuwe gebouw is een ambitieus Design & Build-project uitgevoerd door een samenwerkingsverband van architectenbureau archipelago, Bouwbedrijf Keulen H. en STRABAG Belgium.
ZIN is zonder twijfel een van de meest spraakmakende bouwprojecten van de laatste jaren. De doelstelling was dan ook erg ambitieus: twee emblematische kantoortorens op circulaire wijze omtoveren tot een multifunctioneel complex dat de Brusselse Noordwijk (eindelijk) nieuw leven kan inblazen. Gilles Bollens en Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects geven ons alvast een virtuele rondleiding en vertellen welke uitdagingen het ontwerpteam en het aannemersconsortium moesten overwinnen om tot dit indrukwekkende eindresultaat te komen.
De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.