Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Afronding BAMB-project opent nieuw tijdperk voor bouwwereld

16-01-2019 Als coördinator van het BAMB-project nodigt Leefmilieu Brussel u op 5, 6 en 7 februari uit op het slotevent van het Europese project BAMB 2020 - Buildings As Material Banks, uitgevoerd door vijftien partners uit zeven Europese landen. Het project leidde op minder dan vier jaar tijd tot de realisatie van diverse instrumenten die de transitie naar een circulaire economie moeten faciliteren. Kom gerust met eigen ogen ontdekken dat de toekomst van de bouwwereld nu al begonnen is.

Een kantoor als databank van materialen

14-01-2019 Wanneer een bedrijf kiest voor een nieuwe kantoorinrichting, dan dreigt het bestaande meubilair wel eens op de schroothoop te verdwijnen. Dat is echter niet nodig, stelt NNOF (Nearly New Office Facilities). Dit Vilvoordse bedrijf begeleidt bedrijven in het hergebruiken van kantoormeubilair. Een manier van werken die aansluit bij de circulaire gedachte: dankzij een creatief en innovatief project worden zoveel mogelijk materialen ook in de nieuwe omgeving ingezet.

Tot 80.000 bakstenen gerecupereerd voor nieuw bouwproject

14-01-2019 Op één van de werven die Cenergie begeleidt in het kader van de projectoproep « Be Circular - Be Brussels », test algemeen aannemingsbedrijf Valens het grootschalig hergebruik van gevelstenen. In dit stadium streeft het bedrijf naar de recuperatie van 60.000 tot 80.000 bakstenen, die ter plaatse worden gedemonteerd en gereinigd, in samenwerking met afbraakbedrijf De Meuter en maatwerkbedrijf Travie. De opnieuw gepalletiseerde stenen worden vervolgens gestockeerd, om binnen een jaar te worden hergebruikt als gevelstenen voor het nieuwe gebouw. Een goed voorbeeld van het toepassen van de principes van de circulaire economie in de praktijk.

VUB Architectural Engineering bouwt circulair op eigen campus

14-01-2019 Nu circulair bouwen steeds meer opgang maakt, stijgt de nood aan concrete voorbeelden en realisaties. De onderzoeksgroep VUB Architectural Engineering zet daarom haar expertise in veranderingsgericht bouwen in voor de bouw van het Circular Retrofit Lab, een pilootproject voor circulair bouwen op de eigen campus van de Vrije Universiteit Brussel. Via een disseminatieruimte willen de onderzoekers hun kennis over circulaire ontwerpconcepten en technische oplossingen, die ze samen met bouwpartners ontwikkelden, verder verspreiden. Jaga is als partner bij dit project betrokken.

Circulair, sneller en efficiënter bouwen met Facadeclick

14-01-2019 De bouwsector is per definitie een conservatieve sector. Als we echter de evoluties bekijken in de geveleconomie zien we dat er vroeger met mortel werd gewerkt doch nu steeds meer en meer met lijm. Gevels die vroeger gevoegd werden worden nu voegloos afgewerkt.  Een mooie, strakke gevel met baksteen is immers de droom van iedereen die bezig is met nieuwbouw of renovatie. Meer en meer bouwers zwichten voor het esthetische karakter van de voegloze gevel.

64 resultaten gevonden