In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, bewijst een project in Sint Pieters Rode dat impactvolle initiatieven niet grootschalig hoeven te zijn. Het project combineert de duurzame eigenschappen van de HEMPRO-bouwblokken van Isohemp met de fotovoltaïsche technologie van PV VARIO CREATON.
De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.
De Brusselse organisatie POOL IS COOL heeft met het project FLOW de Ammodo Architecture Award in de categorie Social Engagement gewonnen. Deze nieuwe internationale prijs, gelanceerd door de stichting Ammodo, bekroont architecturale projecten die bijdragen aan sociale en ecologische uitdagingen. De winnaars ontvangen prijzengeld om nieuwe projecten te ondersteunen en een vliegwiel te creëren voor verdere impact. FLOW werd door de jury geprezen als een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur sociale cohesie kan bevorderen.
Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor het project Mérode in Sint-Gillis. Het project omvat zes energiezuinige geconventioneerde woningen, een Nederlandstalige gemeentecrèche van 480 m2 voor 24 kinderen, en een didactische tuin van 200 m2. Onder de coördinatie van de Brusselse ontwerpbureaus Ledroit Pierret Polet Architectes (LPPA) en a practice. zet citydev.brussels met dit project een nieuwe standaard voor duurzame en innovatieve stadsontwikkeling in het Brussels Gewest.
De bouwsector staat voor grote uitdagingen. Door de schaarste aan grondstoffen en de toenemende milieubelasting is hergebruik van bouwmaterialen niet langer een optie, maar een noodzaak. Met steun van het VLAIO-programma Circulaire Ketensamenwerking werkt Biesmans Group (voormalig Tectum Group), samen met V&B Dakwerken en Bureau Bouwtechniek samen aan innovatieve oplossingen om hergebruik van bouwmaterialen te standaardiseren.
In Antwerpen zijn de voorbereidingswerken gestart om het gloednieuwe hoofdkantoor van HR-dienstenverlener SD Worx op te trekken. De nieuwbouw komt op de plaats van het huidige SD Worx kantoorgebouw aan de Brouwersvliet 5. Het nieuwe kantoorgebouw zal een opvallend exoskelet hebben, naar de hand van Sergison Bates Architects en BULK architecten. Na de afbraakwerken, die voor de zomer volgend jaar klaar moeten zijn, volgt het archeologisch onderzoek. Het nieuwe gebouw moet tegen de zomer van 2028 klaar zijn voor ingebruikname.
Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development heeft de definitieve en uitvoerbare vergunning ontvangen voor haar nieuw project ‘de Mérode’ in Elsene. Dankzij de totaaltransformatie naar een ontwerp van het Brusselse ontwerpbureau &bogdan kan deze unieke historische site na jaren van leegstand en verval een nieuwe toekomst tegemoet gaan.
Pami, Belgische marktleider in het creëren van inspirerende werkomgevingen en kantoorconcepten, kondigde een unieke samenwerking aan met Triboo, het Nederlandse bedrijf dat zich tot doel stelt om diverse afvalstromen te revaloriseren tot waardevolle, circulaire kantoorinrichtingen.
In samenwerking met Artem en Van Roey Services, Arcadis en Enerdo heeft dbv architecten de wedstrijd gewonnen voor de renovatie van het nieuwe hoofdkantoor van Wit-Gele Kruis Limburg. Het ontwerp focust op modernisering, duurzaamheid en welzijn, met aandacht voor openheid en verbondenheid. Het gebouw krijgt zowel een esthetische als een energetische upgrade met bijzondere aandacht voor circulariteit.
Tijdens de Architectuurbiënnale van Tallinn hebben de in Brussels gevestigde architecten Matthieu Brasebin en Elisabeth Terrisse de Botton een opvallende bushalte gerealiseerd met de naam No Time to Waste. Het paviljoen, gelegen bij het Balti Jaam-transitknooppunt, is vrijwel volledig opgebouwd uit gerecycleerde materialen die afkomstig zijn van lokale leveranciers in en rond Tallinn. Zo zijn er betonnen tegels van een bouwplaats, brokken natuursteen van een plaatselijke fabrikant en bakstenen afkomstig van een afvalbeheerbedrijf gebruikt. Door hun bewuste materiaalkeuze wilde het duo een omgekeerd ontwerpproces creëren, waarin niet het ontwerp maar de beschikbare materialen centraal staan.