Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Circulariteit meten op basis van kwantitatieve en kwalitatieve informatie

06-07-2018 Omdat er veel gezegd en geschreven wordt over circulariteit, vond Cenergie het belangrijk een methode te vinden om de circulariteit van een gebouw op een kwantitatieve manier te meten en te vergelijken met andere gebouwen. Het resultaat: C-CalC, een tool om op basis van kwantitatieve en kwalitatieve informatie een beeld te krijgen van de mate van circulariteit. De focus ligt hierbij op het materiaalgebruik, de mate van aanpasbaarheid en het proces.

Circulair opleidingsgebouw voor PLOT Genk

14-05-2018 Op vraag van Provincie Limburg opleiding en training (PLOT) heeft a-tract architecture een nieuw opleidingsgebouw ontworpen voor de Limburgse politie, brandweer en ambulancediensten. Het nieuwe project, met een uitgesproken duurzame en circulaire uitstraling, krijgt de oude mijnsite in Zwartberg als locatie en wordt in de tweede helft van 2018 opgestart. Het totale plaatje betreft een investering van iets meer dan 1,6 miljoen euro, nagenoeg volledig gefinancierd door de provincie Limburg.

Cleantech bedrijfshal LAB2FAB voor starters

09-05-2018 Samen met de gemeente Houthalen-Helchteren en vzw TIKB Patrimonium heeft GreenVille de opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw, energiezuinig gebouw op de site Mijnpark in Houthalen-Helchteren. Het Hasseltse a-tract architecture staat in voor het ontwerp van LAB2FAB, Houben NV is hoofdaannemer met dienst. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) werd ingeschakeld om het project te screenen en te optimaliseren op het vlak van circulair bouwen.

“Architecten moeten scenarioplanners worden”

03-05-2018 “De toekomst is niet te voorspellen.” Dat was het uitgangspunt voor de presentatie van Waldo Galle op de Pixii Expert Day rond circulair bouwen. Als project researcher bij de TRANSFORM research and consultancy group van het Architectural Engineering Lab (VUB) spitst Galle zich onder meer toe op ‘scenario developing’ in architectuur: “Door in scenario’s te denken, kunnen ontwerpers vat krijgen op bepaalde onzekerheden en anticiperen op relevante toekomstige ontwikkelingen.”

“Efficiënt en polyvalent (her)gebruik van materialen is de nieuwe norm”

02-05-2018 Iedereen kent OVAM als een bevlogen afvalbeheerder, maar de organisatie vertolkt een veel bredere rol. “OVAM wil een facilitator zijn, met een focus op maximaal hergebruik en recyclage van materialen”, vertelde Meg Scheppers op de Pixii Expert Day rond circulair bouwen, een thema dat haar broodheer nauw aan het hart ligt. “Tools zoals TOTEM en pilootprojecten zoals De Potterij in Mechelen zijn belangrijke mijlpalen in de transitie naar een circulaire economie.”

26 resultaten gevonden