Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

C-bouwers wil architecten begeleiden in circulaire bouwprojecten

07-09-2018 Start jij met een bouwproject waarbij je de focus op circulair bouwen wilt leggen, maar weet je niet goed hoe? Wil je begeleid en geïnspireerd worden door circulaire bouwexperts, samen met andere gelijkgezinde bouwheren en architecten? Dan hebben wij goed nieuws. Bouwheren, architecten en bouwpromotoren kunnen dit jaar gratis deelnemen aan het project C-Bouwers. Samen met circulaire bouwexperts bekijken we hoe we circulaire bouwprincipes kunnen vertalen naar jouw project doorheen de verschillende fasen: ontwerp, technische detaillering en uitvoering.

evr-architecten, BC Architects, Callebaut Architecten en VK Engineering mogen Usquare.brussels ontwerpen

07-09-2018 De Université libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), verenigd in een Adviescomité dat bestaat uit de Brusselse Meester-architect en verschillende experten, hebben het architectenbureau gekozen dat zal instaan voor de renovatie en de reconversie van zeven gebouwen van de site van de oude Rijkswachtschool in Elsene. Op basis van de aan de jury voorgelegde architecturale schetsen en een budgetraming werd de associatie van architectenbureaus evr-architecten, BC Architects en Callebaut Architecten met het VK Engineering-kantoor gekozen uit de vijf inschrijvers die in maart in een eerste fase geselecteerd werden in het kader van een oproep aan ontwerpers. De uiteindelijke laureaat krijgt nu zes maanden de tijd om een voorontwerp te ontwikkelen dat begin 2019 verwacht wordt.

Het Belgisch paviljoen van de Expo in Milaan wordt heropgebouwd in Namen

06-09-2018 Samen met Besix-Vanhout THV en het Belgisch/Spaans architectenkantoor van Patrick Genard ontwierp Cenergie in 2014 het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling 2015 in Milaan. Cenergie was verantwoordelijk voor de energiezuinigheid, het ontwerp van de technieken en de brede duurzaamheid. Het gewezen tentoonstellingspaviljoen krijgt nu een nieuwe bestemming nabij de Citadel van Namen en moet het uitstalraam worden voor Waalse technologische en digitale innovatie.

Laten we niet langer rond de pot draaien: circulair bouwen gaat iedereen aan!

03-09-2018 De productie van cement en staal, twee cruciale pijlers van de Europese bouwindustrie, is verantwoordelijk voor de helft van de broeikasgasemissies in Europa. Tegelijkertijd hebben verschillende studies aangetoond dat de bouwsector het grootste potentieel heeft om die schadelijke uitstoot te verminderen. «Struisvogelpolitiek is dus niet langer aan de orde: de bouwindustrie moet evolueren naar een nieuw, duurzamer model dat gestoeld is op de principes van de circulaire economie», klinkt het bij Leefmilieu Brussel.

Circulariteit meten op basis van kwantitatieve en kwalitatieve informatie

06-07-2018 Omdat er veel gezegd en geschreven wordt over circulariteit, vond Cenergie het belangrijk een methode te vinden om de circulariteit van een gebouw op een kwantitatieve manier te meten en te vergelijken met andere gebouwen. Het resultaat: C-CalC, een tool om op basis van kwantitatieve en kwalitatieve informatie een beeld te krijgen van de mate van circulariteit. De focus ligt hierbij op het materiaalgebruik, de mate van aanpasbaarheid en het proces.

32 resultaten gevonden