Op Limburg DC, de universitaire campus in Diepenbeek, verrijst deze dagen naast een ‘Health Campus’ ook een ‘Bouwcampus 2.0’, die op termijn moet uitgroeien tot het kloppende hart van innovatie in de bouwsector. Out of the box denken was dan ook een vereiste bij de realisatie van het nieuwe parkeergebouw langs de Universiteitslaan, dat het pad moest effenen voor de verdere ontwikkeling van de site. Missie geslaagd, met dank aan een duurzaam, modulair en circulair ontwerp van Jaspers-Eyers Architects dat alle toekomstige opties openhoudt.
De voormalige RECOR-fabriek in Hasselt wordt stap voor stap omgevormd tot RE|CORE, een voorbeeldproject op het gebied van circulariteit. Met innovatieve oplossingen, hergebruik van materialen en een focus op lage CO₂-uitstoot laten Schüco, Enerdo, Futurn, Mathieu Gijbels en de andere betrokken bouwpartners zien hoe renovatieprojecten duurzamer én kostenefficiënter kunnen worden aangepakt. Meer uitleg door Maarten Ooms (oprichter van studiebureau Enerdo) en Joep Römgens (Head of Service, Marketing en Productmanagement bij Schüco Benelux).
Het Leuvense ontwerpbureau LAVA Architecten heeft een doordachte en flexibele uitbreiding gerealiseerd voor Café Trappisten in Westmalle, een bistro met een rijke geschiedenis die in 2023 haar honderdjarig bestaan vierde. Het ontwerp voegt twee paviljoenen toe aan het bestaande gebouw en combineert hedendaagse architectuur met respect voor de historische context. Met een sterke focus op circulair bouwen en innovatieve technieken biedt de uitbreiding meer ruimte en comfort voor bezoekers, terwijl het duurzame en esthetische oplossingen integreert. Het project wist zijn kwaliteiten te bekronen met de eerste prijs in de categorie ‘Uitbreidingen’ bij de Belgian Timber Construction Awards 2024.
De tweede editie van de Belgian Timber Construction Awards (BTCA) was opnieuw een groot succes. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden de meest innovatieve houtbouwprojecten van de afgelopen vier jaar in de kijker gezet. Deze projecten tonen niet alleen de creatieve mogelijkheden van hout als bouwmateriaal, maar ook de duurzame en ecologische oplossingen die ermee bereikt kunnen worden. Met 65 ingezonden projecten, 15 genomineerden en vijf bekroonde winnaars, aangevuld met een bijzondere juryprijs, heeft de BTCA 2024 opnieuw het belang van houtbouw in de Belgische architectuur benadrukt.
Tradities werken: aan het einde van elk jaar maakt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de eerste helft van het volgende jaar bekend. Dit jaar was het niet anders. Als je actief bent in het Brussels Gewest, neem dan een voorsprong door een opleiding in duurzame bouwpraktijken te volgen. Opgelet: voor opleidingen is een bevestiging van je inschrijving en dus een uiterste inschrijvingsdatum vereist. En de eerste cursussen starten al op 8 januari.
Het Oost-Vlaamse ontwerpbureau Delmulle Delmulle Architecten revitaliseerde voor Brouwerij Van Steenberge een vervallen historische hoeve op de Vaartstraat in Evergem door deze te transformeren tot ‘Hopspot’: een bruisend centrum voor biercultuur, landbouw en lokaal toerisme. De restauratie van de oude woning en schuur behoudt het landelijke karakter en de geschiedenis van de hoeve, waarbij traditionele met moderne elementen worden gecombineerd. Het bijzondere ontwerp werd tijdens de jongste editie van de Belgian Construction Awards dan ook terecht bekroond met een Architecture Award.
De bouwsector staat voor een immense uitdaging: tegen 2050 moeten we de CO2-uitstoot reduceren naar ‘net zero’. Gezien de sector verantwoordelijk is voor bijna 40% van de totale uitstoot, is de druk om duurzamer te bouwen groter dan ooit. Professionals binnen de bouwindustrie staan in de frontlinie van deze verandering, waarbij nieuwe regelgeving, innovatieve materialen en circulaire bouwmethoden steeds belangrijker worden. Futurebuild Belgium biedt de perfecte gelegenheid om deze uitdagingen aan te pakken en oplossingen te ontdekken.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd het project UrbanRoots in Parijs van landschapsarchitectuurbureau Lachaux Paysage.
Uit 215 inzendingen heeft een professionele jury 23 winnaars in 8 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 25. Gent Waste Brick for DING, een circulaire gevelsteen ontwikkeld door BC Materials, is een van de winnaars in de categorieën 'Design by Research' en 'Environment'.
Op Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde wordt sinds enkele maanden hard gewerkt aan de bouw van ‘The Nucleus’. Dat gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. The Nucleus - een ontwerp van evr-architecten - wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie.