Recent werd in Sint-Niklaas de publicatie 'Pionieren met wooncoöperaties. Hefbomen voor overheden' voorgesteld, een initiatief van het agentschap Wonen in Vlaanderen en Departement Omgeving, in partnerschap met Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed.
Het Brusselse architectenbureau Karbon’ architecture et urbanisme heeft de opdracht gekregen om de volledige coöperatieve tuinwijk La Cité Moderne in Sint-Agatha-Berchem te renoveren. Dit nieuws werd recent onthuld door architect Géry Leloutre tijdens een lezing in C-mine, georganiseerd door Architectuurwijzer. De tuinwijk, ontworpen door Victor Bourgeois in de jaren 1920, is een icoon van het modernisme en een van de bekendste coöperatieve woonprojecten in België. Karbon’ zal zowel de renovatie van de woningen op zich nemen als de publieke buitenruimte transformeren. Wie meer wil weten over de renovatie en andere projecten van Karbon’, kan de video-opname van de lezing hieronder bekijken.
Hoe maak je een stad waar mensen zich goed voelen? Deze maand startte de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de lezingenreeks StadsSalonsUrbains, die tot 4 april internationale experts samenbrengt om te onderzoeken welke stedelijke infrastructuren bijdragen aan welzijn en sociale cohesie.
De expo ‘Hier wil ik wonen!’ in C-mine, Genk, toont hoe wooncoöperaties in binnen- en buitenland garant staan voor traditionele en innovatieve appartementsgebouwen met hoge woonkwaliteit. Binnen het kader van deze expo nodigen Cera en Architectuurwijzer je graag uit op een studiemiddag over de toekomst van appartementsgebouwen in Vlaanderen.
Op 26 februari 2025 tekent Géry Leloutre van architectenbureau Karbon’ present voor een lezing in C-mine. Karbon’ is een Brusselse coöperatie, opgericht in 2008, die intussen met een team van 20 architecten en stedenbouwkundigen aan diverse projecten en studies werkt. Het bureau onderscheidt zich door zijn bewuste aanpak met betrekking tot het renoveren van sociale woningen, de milieu-impact van het bouwen en het behoud van erfgoed zonder concessies te doen aan woonkwaliteit. Architectuurwijzer nam het initiatief voor deze lezing samen met Embuild Limburg, de provincie & Woonacademie Limburg en de woonmaatschappij Wonen in Limburg.
Veel licht, lucht, groen en ruimte: het zijn vaak de troeven van een woning op eigen kavel. In de expo ‘Hier wil ik wonen!’ – vanaf 13 februari in C-mine Genk – toont Architectuurwijzer dat deze woonkwaliteiten net zo goed aanwezig kunnen zijn in een compact ontworpen appartement. Inspirerende woonprojecten uit binnen- en buitenland worden in meerdere dimensies tastbaar gemaakt voor de bezoeker. En toeval of niet, al deze referentieprojecten zijn gebouwd door een wooncoöperatie, waarbij de bewoners geen eigenaar zijn van hun woning, maar wel aandeelhouder van het grotere gebouw.
Naar aanleiding van de opening van de expo ‘Hier wil ik wonen! Coöperatief woondromen in Vlaanderen’ organiseren provincie Limburg, Architectuurwijzer, Embuild Limburg, Cera en C-mine op 13 februari een nieuwe sessie van de Woonacademie.
Hoe kunnen architecten bijdragen aan kwalitatieve en duurzame coöperatieve woonprojecten? Op donderdag 13 februari 2025 nemen Peggy Totté en Juliane Greb je in C-mine Genk mee in een inspirerende duolezing tijdens de openingsavond van de expo ‘Hier wil ik wonen!’. Peggy Totté, curator en architect, schetst een breed perspectief op de rol van architecten in wooncoöperaties, terwijl Juliane Greb haar unieke ervaring deelt als Belgisch architect van het bekroonde coöperatieve project San Riemo in München.
In zijn eerste column van het jaar vertelt Marc Schepers over Sanne, een van de vele singles, starters en middeninkomens die stilstaat op de Vlaamse woningmarkt. En als zij het al moeilijk hebben, wat dan met wie nog minder verdient en jaren wacht op een sociale woning?
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².