De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
De bouwwerken voor Havenwereld, hét innovatieve belevingscentrum dat mensen en de haven dichter bij elkaar brengt, zijn officieel van start gegaan op de historische Droogdokkensite in Antwerpen. Het nieuwe centrum, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Atelier Kempe Thill, zal bezoekers onderdompelen in de wereld van industrie, logistiek en maritieme activiteiten. Dit ambitieuze project kan rekenen op de brede steun en interesse van de private havengemeenschap.
Het is geen probleem als mensen trots willen zijn op een verleden, schrijft historicus Jan Dumolyn (UGent). Zolang dat niet leidt tot ideologische verdraaiing van de geschiedenis.
De provincie Antwerpen bekroonde ook in 2024 inspirerende ideeën die inspelen op de woonuitdagingen van vandaag met de WOAW, de woonidee-award. De laureaten zijn de recent als architect en interieurarchitect afgestudeerde Fauve Cornips en Yasmine El Idrissi, die via antropologisch onderzoek meer inzicht willen krijgen in hoe huishoudens met diverse culturele achtergronden zich beschikbare woningtypes op de Antwerpse woonmarkt eigen maken. Ook onderzoekers Robin De Ridder, Nele Maes en Omar Kashmiry overtuigden de jury met hun vernieuwende voorstel om leegstaand woonpatrimonium nieuw leven in te blazen via slim fiscaal beleid.
De tentoonstelling MONOS – nog tot 9 februari te bezichtigen in de pastorievleugel van het Roger Raveel Museum - neemt de architectuur van het monografische museum onder de loep aan de hand van enkele bijzondere museumgebouwen en -geschiedenissen uit binnen- en buitenland. Kunstwerken, architectuurtekeningen en maquettes, historische foto’s en documentair materiaal worden samengebracht in boeiende themakamers.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
Op 6 januari gaan de drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar op bezoek met wierook, goud en mirre. Maar in Milaan verwelkomen Miuccia Prada and Patrizio Bertelli iedereen met een permanent gouden randje. De Fondazione Prada is er gehuisvest in een oude jeneverstokerij uit 1900 met een ongewone diversiteit aan industriële gebouwen. Tussen de 7 bestaande plaatst OMA van Rem Koolhaas 3 nieuwe: een tentoonstellingspaviljoen, een cinema en een toren. De eerste twee zijn in 2014 voltooid.
Het Oost-Vlaamse ontwerpbureau Delmulle Delmulle Architecten revitaliseerde voor Brouwerij Van Steenberge een vervallen historische hoeve op de Vaartstraat in Evergem door deze te transformeren tot ‘Hopspot’: een bruisend centrum voor biercultuur, landbouw en lokaal toerisme. De restauratie van de oude woning en schuur behoudt het landelijke karakter en de geschiedenis van de hoeve, waarbij traditionele met moderne elementen worden gecombineerd. Het bijzondere ontwerp werd tijdens de jongste editie van de Belgian Construction Awards dan ook terecht bekroond met een Architecture Award.
In de aanloop naar de Biennale Architettura 2025 in Venetië werkt Bureau Bas Smets samen met onderzoekers van de UGent aan een prototype van de installatie voor het Belgische paviljoen; Building Biospheres. In een serre op de Campus Coupure experimenteren ze met innovatieve klimaatbeheersing voor gebouwen.
De bouw ging het voorbije jaar letterlijk en figuurlijk door slecht weer en dat heeft op heel wat bedrijven en medewerkers een zware impact. Wie in deze tijden nood heeft aan een opkikker, was op 5 december in het Sheraton Brussels Airport Hotel aan het juiste adres. Tijdens de lustrumeditie van de Belgian Construction Awards werden projecten, teams en mensen in de spots gezet die symbool staan voor de ambitie en de innovatiekracht van de sector. Architectenbureaus zoals Delmulle Delmulle Architecten, Egide Meertens Plus Architecten en B-architecten wisten met hun innovatieve ontwerpen de prijzenregen mee te kleuren.