In Hoboken onderging basisschool Edison een diepgaande metamorfose. Wat vroeger een imposant en gesloten scholencomplex was — ontworpen om orde en gezag uit te stralen — is vandaag een warme, open leeromgeving die inspeelt op de leefwereld van het kind. In opdracht van AG Vespa en Stedelijk Onderwijs Antwerpen ontwierp Korteknie Stuhlmacher Architecten een ingrijpende renovatie en uitbreiding die de rigide structuur van het oorspronkelijke gebouw doorbreekt en afstand vervangt door betrokkenheid. Eind 2024 werd de vernieuwde school in gebruik genomen.
In Zemst is de werf van de nieuwe gemeentelijke sporthal Den Turfput in volle gang. Samen met Studio Klein Brabant, Pellikaan Bouwbedrijf en Sweco bouwt czaar architecten er een uitbreiding van de culturele en recreatieve site. De nieuwbouw omvat een sporthal met danszaal en ondersteunende functies, ingebed in een landschap dat de verbinding legt met de omliggende groene ruimte.
In de industriële wereld is een regeneratieve benadering van ontwerpen eerder uitzondering dan regel. Toch bewijst OYO architects met het Elia Service Center in de haven van Oostende dat industriële infrastructuur niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en harmonieus met de omgeving kan zijn. Het gebouw, dat de operationele kern vormt voor de offshore activiteiten van Elia, is een toonbeeld van doordachte architectuur die ecologische balans en functionaliteit naadloos verbindt.
Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur, zowel esthetisch als functioneel. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 12: men heeft de neiging een raam in het midden van een dakvlak te zetten. Dit is geen goed idee.
In Zwijnaarde bij Gent realiseerde ontwerpbureau WE-S architecten een woonproject dat de overgang tussen stad en landschap op een vernieuwende manier benadert. Het project omvat 28 wooneenheden, verdeeld over twee compacte bouwvolumes die zich aan de randen van het terrein bevinden. Door deze strategische plaatsing blijft het midden van het perceel grotendeels open, waardoor er een directe visuele relatie ontstaat met het achterliggende bosgebied. De inplanting volgt de bestaande bebouwingsstructuur langs de straat en vertaalt deze in een hedendaagse woonvorm met een focus op gemeenschappelijkheid en interactie.
In het hart van Antwerpen, in de Paleisstraat, onderging een voormalig politiekantoor een grondige transformatie tot een moderne dokterspraktijk naar een ontwerp van FVWW architecten. De Wijkpraktijk, de bouwheer van het project, nam in 2016 het initiatief om de achterbouw om te vormen tot zeven volwaardige en volledig afgewerkte dokterskabinetten. Later, in 2020, werd ook de renovatie en restauratie van de beschermde voorgevel voltooid, waarmee het pand zijn historische uitstraling wist te behouden.
Met hun ontwerp voor de vervanging van de lagere schoolgebouwen van het College van de Paters Jozefieten in Melle won atelier MA+P de architectuurwedstrijd uitgeschreven door de opdrachtgever. Zoals altijd bij ontwerpwedstrijden zijn er ook bureaus die het niet haalden. Zonde van de tijd en creativiteit die in hun ontwerp kroop. Om deze ontwerpen toch de aandacht te geven die ze verdienen, is er de Architectura-rubriek Net Niet. Zo richten we onze schijnwerpers deze keer op 2PK Architecten. Ook zij deden mee aan de architectuurwedstrijd, maar strandden op de tweede plaats.
Met de recente oplevering van het stadsinbreidingsproject Ravelijnplein in Nieuwpoort wordt een antwoord geboden op de vraag hoe kwalitatieve en betaalbare woonvormen kunnen worden gerealiseerd binnen een verdichtende stadskern. Dit project, het winnende ontwerp binnen de wedstrijd "Jonge Architecten Aan Zet" (2014), werd ontworpen door maf architecten uit Kortrijk en gerealiseerd in opdracht van Woonmaatschappij IJzer en Zee. De site omvat 39 woongelegenheden, waaronder 36 assistentiewoningen, 3 koopwoningen en aanleunappartementen, en vormt samen met woonzorgcentrum De Zathe een geïntegreerde woon- en zorgomgeving.
In het hart van het West-Vlaamse Wijnendale heeft architectenbureau Groep 3 een nieuwe basisschool gerealiseerd die niet alleen onderdak biedt aan leerlingen en leerkrachten, maar ook bijdraagt aan de stedenbouwkundige opwaardering van het kerkplein. Dankzij een doordacht ontwerp, afgestemd met de kwaliteitskamer en de stedenbouwkundige dienst van stad Torhout, en een nauwe dialoog met de buren, is een breed gedragen schoolomgeving ontstaan.