- THINK “OUT OF THE BOX” …. ABOUT THE BOX - Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur: niet alleen als esthetisch element, maar ook als essentieel aspect van een functioneel ontwerp. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 9: Verbaas jezelf. Verplicht jezelf extra opties te onderzoeken.
- DAYLIGHT IS DELIGHT - Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur: niet alleen als esthetisch element, maar ook als essentieel aspect van een functioneel ontwerp. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 8: Observeer, Wees verbaasd en…. Probeer te reproduceren: leren schilderen met daglicht.
- DON'T (BE AFRAID TO) MAKE ERRORS - Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur: niet alleen als esthetisch element, maar ook als essentieel aspect van een functioneel ontwerp. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 7: Blokkeren, filteren, diffuus maken of reflecteren? Dit zijn de vier wapens waarmee je met daglicht kunt spelen en het controleren.
- CREATIEF ZIJN MET 62°*: HET GEHEIM OM LOW-TECH TE ONTWERPEN ZONDER OVERVERHITTING - Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur: niet alleen als esthetisch element, maar ook als essentieel aspect van een functioneel ontwerp. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 6: denk altijd standard 62°*(* in België) bij het bepalen van dakhellingen, bedenken van nieuwe dakvormen, het vormgeven van een sheddak, het bedenken van sheddakalternatieven, het vinden van plekken op een platdak buiten schaduwbereik van hoofdbouw, het uitvinden van de perfecte pergola,….. Let wel: dit werkt enkel op een Noord-Zuid oriëntatie. (of Oost-West met gedraaide nok).
- DE ARCHITECT IS DE AVONTURIER - Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur: niet alleen als esthetisch element, maar ook als essentieel aspect van een functioneel ontwerp. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 5: Ga naar https://www.sunearthtools.com/ om een sunpath voor jouw locatie van je gebouw te verkrijgen en probeer dat diagram te begrijpen. Je vindt er de maximale stand van de zon in jouw regio. Het zonneverloop is dynamisch en daardoor misschien moeilijk te vatten. Daarom is het handig de zonnestand op specifieke momenten te bekijken. Wat is de maximumstand van de zon in de zomer bijvoorbeeld.? Dit is 62° in België.
- DE NIEUWE NORM VOOR DAGLICHT IN GEBOUWEN EN17037 – GRO 2020.3 – OF JE EIGEN MAATSTAF VOLGEN? - Tip 4: schaf jezelf een luxmeter aan en leer je omgeving, de luxwaarden in de ruimtes kennen waar je elke dag in vertoeft. Ontdek bij hoeveel lux je je goed voelt, of hoeveel lux je nodig hebt om een activiteit te kunnen doen. Wat zijn jouw grenzen? Wat is het minimum toelaatbaar? Loop rond in je huis en denk eens na over welke activiteiten je het liefst doet: lezen, koken, tekenen? Wanneer doe je ze en waar?, maar ook waarom daar? Welk soort licht is het dat je graag hebt? Observeer en meet, probeer het te begrijpen. Door dit te doen voor jezelf of met de eindklant heb je je eigen maatstaf.
- INTUÏTIE IS NIET MEER AAN DE ORDE - Tip 3: Download de Daylight Visualizer, het is gratis! Het is een gehomologeerd programma om de daglichtfactor te bepalen in je 3D-model. Verder kan je illuminatie (lux-waarden) en luminatie (verblinding) visualiseren en becijferen. Je kan jouw eigen 3D-model importeren vanuit je favoriete BIM/CAD-software, ofwel creëer je binnen enkele minuten 3D-modellen vanuit het niets met de gebruiksvriendelijke interface waarin je openingen kan voorzien die je dan kan testen. Uiteindelijk print je je rapport af en kijk je na of je voldoet aan de Europese standaard EN17037.
- WAT IS JOUW DAGLICHT- OF SCHADUWPROFIEL? - Tip 2: Bespreek daglicht! De eindklant is het niet gewoon zijn daglichteisen aan te geven. Het blijft vaak bij "Ik wil een mooi huis met die en die ruimten", in de veronderstelling dat de ontwerper weet wat een "mooi huis" inhoudt qua daglicht... De eindklant moet dus de tools krijgen om zichzelf in dit thema te leren kennen en leren dit te uiten. De architect van zijn kant moet geïnteresseerd zijn de juiste vragen te stellen om het daglicht en schaduwprofiel van zijn klant te leren kennen. Hij zal ook tools en kennis moeten krijgen en leren gebruiken om het licht in zijn project te kunnen beheersen en aftoetsen.
-VOOR ELKEEN DIE DAGLICHT IN ZIJN HART DRAAGT: “WE ARE ALL DAYLIGHT ARCHITECTS”- Daglicht speelt een cruciale rol in architectuur: niet alleen als een element van esthetiek, maar ook als een vitaal aspect van functioneel design. In de rubriek Dokter Daylight geeft VELUX je tips voor daglicht. Tip 1: Ga de uitdaging aan! Houd vanaf het begin van het ontwerpproces rekening met daglicht en niet pas aan het einde. Het zal de vorm van je project beïnvloeden en de gebruikers een heel andere beleving geven. Wie weet wordt daglicht jouw handtekening. De queeste aangaan is een boeiend avontuur met verschillende bestemmingen en schatten. Durf je uit je comfortzone treden.