Bij de Orde van architecten heb je twee soorten experten. De eerste soort weet waarover ze spreekt, maar er wordt weinig naar geluisterd, laat staan dat er gevolg zou gegeven worden aan wat ze zeggen. De tweede soort meent dat ze weet waarover ze spreekt, maar het is eerder een mening dan onderbouwde kennis. Van die soort is de kar van de Orde volgeladen en ze mogen ongehinderd aan het woord komen en jaren aan een stuk dezelfde mantra’s herhalen. De Orde van Architecten is op dat vlak een perpetuum mobile.
De boeren blokkeren onze wegen omdat er alsmaar minder landbouwgrond is, die bovendien op een 'schandalige manier' met overheidsgeld aangekocht wordt door Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu. Maar dat was jaren geleden al beslist, toch?
Over de stage geraakt men het binnen en buiten de Orde nooit eens. Ook niet bij de beroepsverenigingen noch bij de stagemeesters noch bij de stagiairs zelf. Velen hebben een mening, weinigen hebben kennis van zaken.
Het betonskelet van het zwembad in Oostende stond vorige week in al haar glorie te pronken. Veruit het mooiste, elegantste en het structureel meest logische betondak dat u in Europa zal kunnen vinden. Nu staat het er nog mooier dan toen het nog zwembad was, en de actievoerders die voor het behoud ijverden, wisten dat.
Vorige vrijdag hield de Orde haar nieuwjaarsreceptie in de stijlvolle Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het was niet duidelijk of het nu de Nationale Raad dan wel de Vlaamse Raad was die daar de honneurs waarnam. Kersvers voorzitter van de NR Jos Leyssens vond het niet echt nodig om ook de Franstalige collega’s te verwelkomen. Zo blijven de spanningen spannend.
Het valt niet mee om te verdichten. Ook niet op te ontwikkelen sites naast een station. Al sinds 2013 probeert een projectontwikkelaar twee geschrankte woontorens van 80m hoog op te richten aan het Sint-Pietersstation in Gent (zie profiel 1 op de tekening). Maar dat is zonder de buurt gerekend.
Eindelijk, eindelijk. Elk bestuur of openbare instelling die aan ontwerpers een voorstel, een voorontwerp, een schets of maquette vraagt in het kader van een overheidsopdracht zal daarvoor moeten betalen. "De tijd van de free lunch is voorbij", zo stelt het NAV terecht. Het voorstel is door de Commissie Financiën geraakt en moet nu nog verder het parlementaire werk doorstaan. Maar de kans dat het ontwerp het haalt, is reëel.
In Antwerpen zitten ze met een probleem. Ferdinand Huts gaat de Boerentoren aanpakken als persoonlijk cultuurcentrum en heeft daarbij - na een wedstrijd - het ontwerp van sterarchitect Daniel Liebeskind omarmd. Huts, nooit vies van wat stunts, straffe en uitdagende uitspraken en ongetwijfeld onverslagen meester in fiscale constructies, stelt het Antwerpse bestuur voor een moeilijke uitspraak.
De uitspraak van minister Frank Vandenbroucke dat een gebouw geen kunstwerk kan zijn, is een affront voor alle architecten.
Johan Rutgeerts over het het nieuw te bouwen Jan Breydelstadion, dat nog maar eens is afgekeurd door de Raad voor Betwistingen