Stad Oostende keurde recent de omgevingsvergunning goed voor de bouw van een nieuwe surfclub aan het Sportstrand. De bestaande infrastructuur is al enige tijd aan vervanging toe. Naast de tand des tijds en de weerfenomenen maakt ook de ophoging van het strand een nieuw clubhuis noodzakelijk. De zone voor watersport werd goedgekeurd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. De bouw van een surfclub bij de insteekzone draagt bij tot de optimale ondersteuning van watersporten. En zo komt er meteen ook een einde aan de tijdelijke opstelling van containers die vandaag de werking van het Sportstrand mogelijk maken.
Vanaf 1 november is een nieuw model EPB-certificaat van toepassing voor bestaande woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit model bevat de recent goedgekeurde prestatiedoelstellingen van de Brusselse regering en is aangepast om het certificaat leesbaarder en gebruiksvriendelijker te maken, zowel voor burgers als architecten.
Het Antwerpse ontwerpbureau B-architecten heeft, in samenwerking met ontwerpstudio Veld., de eerste fase voltooid van City Dox 7, een gemengd project in de Brusselse kanaalzone. Het project herdefinieert het gehele bouwblok en combineert woningen, commerciële ruimtes en een middelbare school tot een samenhangend geheel met een sterke stedelijke uitstraling. Opvallend zijn de open structuren die de overgang naar het publieke domein vormgeven: enerzijds de loggia’s die de appartementen voorzien van aangename buitenruimtes met zonnige uitzichten op het park; anderzijds de gestapelde plateaus die de speelplaats omvormen tot een verticale beleving en een open stadsruimte.
De energieprestatieregelgeving staat samen met de EPC-attesten en de renovatieverplichting zwaar onder vuur. In een open brief noemt OVED, het overlegplatform voor Energiedeskundigen de regelgeving onwerkbaar en contraproductief. Dat er een probleem is, staat als een paal boven water, maar hoe we dat moeten oplossen, vereist een genuanceerd antwoord.
Neem een lengte voorsprong met het nieuwe programma van Leefmilieu Brussel aan opleidingen en seminaries duurzame gebouwen voor bouwprofessionals actief in onze hoofdstad.
‘De groenste kantoren van Brussel’, zo omschrijft projectontwikkelaar Kolmont zelf Montgomery Parc, het kantorencomplex dat het momenteel verbouwt aan de Tervurenlaan om daarna te verhuren aan de Europese Commissie. Het project, naar een ontwerp van architectenbureau B2Ai, omvat bijna 24.000 m² kantoorruimte, een coworkingruimte en sportfaciliteiten. In het midden van het project komt een privépark van 5.000 m². Het ontwerp legt de focus op een gezonde werkomgeving, inclusief buitenwerkplekken, inpandige terrassen op de kantoorverdiepingen, ontmoetingsruimtes, sportfaciliteiten en fietsenstallingen op de gelijkvloerse verdieping. Zo wordt maximaal ingezet op het welzijn van de werknemers.
De Zuiderhaard en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) hebben recent de officiële inhuldiging gevierd van 38 nieuwe sociale woningen en de toekomstige lokalen van vzw Lire & Ecrire. Het project Bervoets, gelegen in de Marguerite Bervoetsstraat in Vorst, is een van de talrijke sleutel-op-de-deur aankopen van de BGHM en werd ontworpen door het Brusselse architectenbureau DDS+.
We staren ons blind op dure technologieën en isolatiepakketten om duurzamer te wonen, schrijft architect Cente Van Hout (&bogdan). Het draait niet alleen om de vier muren van het huis, onze focus moet breder zijn.
Als je architect of ingenieur bent, graag met mensen werkt, gevoelig bent voor klimaatproblemen, graag zelfstandig werkt en op zoek bent naar een baan, als hoofdactiviteit of als bijbaan, dan is dit de baan voor jou. EPB-certificateur worden ligt binnen je bereik, dankzij een paar dagen opleiding gevolgd door een examen. Het is een geweldige manier om werk met plezier te combineren.
Op de terreinen van Van Marcke aan de Kolenkaai in Brugge is het startschot gegeven voor de bouw van wat het meest duurzame project van de stad moet worden. De vroegere site van de badkamer- en verwarmingsspecialist wordt getransformeerd in een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter met rondom 111 woongelegenheden. Er komt een warmtenet dat alle woningen langs de Brugse binnenvaart zal verwarmen en passief koelen, terwijl de energie wordt gehaald uit een BEO-veld op 150 meter diepte. Ook architecturaal onderscheidt het project zich. Met groene keramieken gevelbekleding, het gebruik van hout, een spel van hoogteverschillen en inpandige terrassen wordt het een eyecatcher langs het water.