In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.
In Landegem, Oost-Vlaanderen, werkt evr-architecten aan een nieuwbouwproject voor Ten Dries, een centrum voor buitengewoon onderwijs en zorg. Dit project, dat verouderde infrastructuur vervangt, voorziet in vier leefgroepen voor kinderen, jongeren en adolescenten met motorische en/of meervoudige beperkingen. De architectuur focust op een kwalitatieve woon- en leeromgeving, met veel aandacht voor oriëntatie, toegankelijkheid en duurzaamheid.
In het hart van Antwerpen, in de Paleisstraat, onderging een voormalig politiekantoor een grondige transformatie tot een moderne dokterspraktijk naar een ontwerp van FVWW architecten. De Wijkpraktijk, de bouwheer van het project, nam in 2016 het initiatief om de achterbouw om te vormen tot zeven volwaardige en volledig afgewerkte dokterskabinetten. Later, in 2020, werd ook de renovatie en restauratie van de beschermde voorgevel voltooid, waarmee het pand zijn historische uitstraling wist te behouden.
Architectenbureau V+ realiseert in samenwerking met Bureau Bouwtechniek een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met sportzaal op een voormalige industriële site in Vorst. Het project, De Puzzel, maakt deel uit van het Masterplan Divercity en vormt een belangrijke sluitsteen voor het tegenovergelegen park. Door de turnzaal ook buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners en sportclubs, krijgt het project een duidelijke sociale meerwaarde binnen het Brede Scholen-concept.
Voor het nieuwe hoofdkantoor van Greenpeace in Brussel werd een oud orgelatelier getransformeerd tot een multifunctionele en duurzame werkplek waar werknemers en activisten elkaar kunnen ontmoeten. In dit interview vertellen architecten Maarten Lambrechts en Luutzen Schaap van archipelago en dakwerker Arthur Hannes van Dak Hannes over dit unieke project en belichten ze de rol van dak- en gevelspecialist CPE.
Aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende, op een plek waar de verschillende woongezichten van het Westerkwartier samenkomen, komt binnenkort het sociale woningbouwproject De Zeevlam. Dit project, ontworpen door FVWW architecten in opdracht van Woonsprong, zal bestaan uit zes nieuwe wooneenheden en vormt een belangrijke toevoeging aan de sociale huurmarkt in de stad. Het ontwerp speelt in op de context van de buurt en het naastgelegen hoekpand Harlekijn, eveneens een ontwerp van FVWW, om een harmonieus geheel te vormen.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Centraal gelegen in de provincie in West-Vlaanderen, langs de snelweg Brugge-Kortrijk, ontwikkelt de VDAB een nieuwe campus met loopbaanontwikkelingsprogramma. In de Loopbaancampus Roeselare zullen de arbeidskrachten van nu en van de toekomst worden opgeleid. Het bouwprogramma bestaat, naast de bestaande buitenopleidingen voor bouwplaatsmachinisten, uit nieuwe ateliers voor de leerhubs ‘Industry’, ‘Materials’, ‘Clean, Smart en Connected Vehicles’ en ‘Smart Houses/Cities’. Daarnaast wordt ook ingezet op een centrale dienstverlening met ontvangstruimtes, vergaderfaciliteiten en kantoren voor VDAB en haar partners. Het ontwerp van de campus is in handen van architectenbureaus Team V en bildt.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.