De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
ZIN is zonder twijfel een van de meest spraakmakende bouwprojecten van de laatste jaren. De doelstelling was dan ook erg ambitieus: twee emblematische kantoortorens op circulaire wijze omtoveren tot een multifunctioneel complex dat de Brusselse Noordwijk (eindelijk) nieuw leven kan inblazen. Gilles Bollens en Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects geven ons alvast een virtuele rondleiding en vertellen welke uitdagingen het ontwerpteam en het aannemersconsortium moesten overwinnen om tot dit indrukwekkende eindresultaat te komen.
De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.
Historische architectuur gekoppeld aan hedendaags comfort: dat is het opzet van De Gaanderij in Herentals. Missie geslaagd, want het voormalige schoolgebouw van het Sint-Jozefsinstituut onderging een ingrijpende metamorfose zonder dat het vertrouwde straatbeeld en de visuele connectie met het aanpalende begijnhof werden aangetast. Bovendien maken enkele bijpassende nieuwe woonblokken en een autovrij binnengebied het plaatje compleet. Deze bijzondere mix van nieuwbouw en renovatie resulteerde in een charmant geheel met 85 energiezuinige appartementen en zes knusse stadswoningen, die volledig volgens plan vanaf eind november worden opgeleverd.
Vanuit het voltallige team van Architectura en redactiebureau Palindroom wensen we je een boeiend, uitdagend, vreugdevol en bovenal gezond jaar toe. Het begin van elk jaar voelt als een frisse start, een wit blad waarop we al onze goede voornemens projecteren. Maar in de wereld van architectuur en bouw is een wit blad eerder uitzondering dan regel. Zeker in Vlaanderen en Brussel, waar gelaagdheid, hergebruik en complexiteit aan de basis liggen van wat onze architectuur zo uniek maakt.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
Op 6 januari gaan de drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar op bezoek met wierook, goud en mirre. Maar in Milaan verwelkomen Miuccia Prada and Patrizio Bertelli iedereen met een permanent gouden randje. De Fondazione Prada is er gehuisvest in een oude jeneverstokerij uit 1900 met een ongewone diversiteit aan industriële gebouwen. Tussen de 7 bestaande plaatst OMA van Rem Koolhaas 3 nieuwe: een tentoonstellingspaviljoen, een cinema en een toren. De eerste twee zijn in 2014 voltooid.
De voormalige RECOR-fabriek in Hasselt wordt stap voor stap omgevormd tot RE|CORE, een voorbeeldproject op het gebied van circulariteit. Met innovatieve oplossingen, hergebruik van materialen en een focus op lage CO₂-uitstoot laten Schüco, Enerdo, Futurn, Mathieu Gijbels en de andere betrokken bouwpartners zien hoe renovatieprojecten duurzamer én kostenefficiënter kunnen worden aangepakt. Meer uitleg door Maarten Ooms (oprichter van studiebureau Enerdo) en Joep Römgens (Head of Service, Marketing en Productmanagement bij Schüco Benelux).
De voormalige Tegelfabriek Rottiers in Tisselt vertoont vandaag tekenen van vergane glorie. De site is sterk verloederd en de gebouwen staan al vele jaren leeg. Het toenemende verval en de afwezigheid van zorg voor het erfgoed resulteerde in de opstart van een dossier bij Inspectie Onroerend Erfgoed. Door de grote impact op de directe omgeving en op vraag van de gemeente Willebroek, kocht IGEMO de fabriekssite aan om te herbestemmen. Om de site een bestendige toekomst te kunnen geven, is in samenspraak beslist om hier een woonproject te realiseren, naar een ontwerp van Stramien cv, en met respect en waardering voor het erfgoed.
Hotel August, gevestigd in een voormalig Augustijnenklooster in Antwerpen, is een schitterend voorbeeld van hoe historisch erfgoed en modern comfort elkaar kunnen versterken. Dit unieke hotel combineert de authentieke architectuur van het klooster met hedendaags design en technologie, waaronder een elegant en energie-efficiënt verwarmingssysteem van Zehnder, waardoor het een ware oase van rust en luxe is.