Op de voormalige Ottenstadion-site in Gentbrugge komt een nieuwe duurzame woonwijk tot stand, met ruimte voor 150 woningen, een wijkpark en collectieve voorzieningen. Het ontwerp werd voorgesteld door Areal Architecten, DENC-STUDIO en BLAF Architecten, in opdracht van stadsontwikkelingsbedrijf sogent en projectontwikkelaars ION en Alides. De wijk maakt deel uit van de bredere herontwikkeling van de oude Gantoise-site, waar in totaal 287 woningen voorzien zijn.
Tennisclub TC Ter Straeten in Varsenare heeft haar nieuwe clubhuis officieel geopend. Het gebouw, ontworpen door architectuuratelier Dertien12 uit Brugge, vormt een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving. Door slim gebruik te maken van de bestaande topografie nestelt het clubhuis zich deels in een heuvel, waarbij de technische ruimtes, kleedkamers en bergingen verzonken zijn in een groene berm. Zo blijven ze discreet aanwezig, zonder afbreuk te doen aan de openheid en ruimtelijkheid van de site.
De voormalige woonzorgcampus van Gasthuiszusters Antwerpen maakt plaats voor een modern en hoogwaardig hotelconcept: Motel One. Het ontwerp voor dit project is verzorgd door BINST ARCHITECTS, dat bekendstaat om zijn innovatieve en contextueel afgestemde architectuur. De bestaande bebouwing werd volledig gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw gebouw dat voldoet aan de hedendaagse comfortnormen en naadloos aansluit bij de historische en stedelijke context van de omgeving.
In het hart van de Franse stad Lille ondergaat een voormalig mouterijgebouw een opmerkelijke transformatie. Het ontwerpbureau Goedefroo architecten uit Gent kreeg de opdracht om deze historische site, opgenomen in het Inventaire Patrimoine Architectural et Paysagé de la Métropole Lilloise (IPAP), te herontwikkelen. Het resultaat wordt een innovatieve mix van een hotel en een jeugdherberg met 113 kamers, aangevuld met een evenementenruimte en een plek voor muzikale artiesten. Het project respecteert het erfgoed van de site en vertaalt het naar een hedendaags, duurzaam ontwerp.
Een ontwerpteam van de architectenbureaus B-juxta, Fallow architectuur en ACME gaat de Sint-Pieterskerk in De Panne herontwikkelen. Het ontwerp bouwt voort op een bestaande haalbaarheidsstudie die de programmatische toekomstmogelijkheden van de kerk onderzocht. Het gebouw krijgt een eigentijdse bibliotheek met ruimte voor polyvalent gebruik en een laagdrempelige horecafunctie.
OYO Architects, een architectenbureau met vestigingen in Gent en Barcelona, blies met haar interieurproject van 4.830 m² nieuw leven in het monumentale Gentse Wintercircus. Dit 125 jaar oude icoon, ooit een circus en later een garage, is nu omgevormd tot een levendig technologisch en cultureel centrum dat de levensduur van het gebouw verlengt en een duurzame toekomst verzekert voor zowel de campus als de stad.
Het Brusselse architectenbureau AgwA heeft de ontwerpwedstrijd voor de herontwikkeling van de oude Recyclart-site aan station Kapellekerk gewonnen. Deze site, jarenlang een culturele hotspot, krijgt een nieuwe invulling als multidisciplinair centrum voor stedelijke culturen. Onder de naam SUBjonction wil de Stad Brussel het vervallen complex nieuw leven inblazen en het opnieuw integreren in het stedelijke weefsel. Met een focus op muziek, beeldende kunst, fotografie en architectuur hoopt het project een ontmoetingsplek te worden die bruggen slaat tussen de omliggende wijken.
Restaurant Koda, dat zich bevindt in het hart van de tennisclub in Visé, heeft gekozen voor de Single Smart akoestische panelen van Knauf vanwege hun geluidscomfort. Deze panelen combineren akoestische prestaties, stijlvol design en eenvoudige installatie.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
De bouwwerken voor Havenwereld, hét innovatieve belevingscentrum dat mensen en de haven dichter bij elkaar brengt, zijn officieel van start gegaan op de historische Droogdokkensite in Antwerpen. Het nieuwe centrum, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Atelier Kempe Thill, zal bezoekers onderdompelen in de wereld van industrie, logistiek en maritieme activiteiten. Dit ambitieuze project kan rekenen op de brede steun en interesse van de private havengemeenschap.