Duurzaam bouwen zit in de lift. Een logisch gevolg daarvan is dat er ook steeds meer innovatieve duurzame bouwmaterialen worden ontwikkeld. Eén van die materialen is CLT, Cross Laminated Timber. Bij bio-ecologisch bouwbedrijf Sidati merken ze dat de populariteit van CLT steeds verder toeneemt. CLT is naast duurzaam ook sterk en zeer veelzijdig.
In dit artikel buigt Steven Paulussen, zaakvoerder van Houthandel Paulussen, zich over de vaak gehoorde stelling dat tropisch hardhout niet-ecologisch is. Daar waar de bewuste rubriek bedoeld is om foutieve vooroordelen rond houtbouw met klem te weerleggen, is de repliek deze keer wat genuanceerder. Maar stellen dat tropisch hardhout per definitie niet-ecologisch is, is volgens Steven Paulussen wél een brug te ver.
Ecohuis is niet alleen houtbouwer, maar heeft met Tronco ook een productiepoot. Dat bedrijf levert naast prefab bijgebouwen uit hout ook elementen en volledige bouwpakketten voor houtskeletbouw (HSB). Het gaat daarbij steeds om maatwerk. Tronco wil aannemers van houtbouwprojecten zo voor een groot stuk ondersteunen.
Langs de Seine in Parijs werd dit jaar Wood Up opgeleverd, een houten gebouw dat met een indrukwekkende hoogte van vijftig meter de gangbare hoogtelimiet voor houtbouw in Frankrijk overstijgt. De toren, ontworpen door het Parijse LAN in opdracht van het PEFC-gecertificeerde REI Habitat uit Montreuil nabij Parijs, herbergt 132 appartementen, commerciële ruimtes op het gelijkvloers en diverse gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners.
In de Wilgenstraat in Mechelen realiseerde Mobble eind oktober een uniek cohousingproject. In slechts twee dagen tijd voegde het er negen modules samen tot één gebouw, ontworpen door DAM architecten, waarin vandaag drie gezinnen cohousen. Mobble is een innovatief bouwbedrijf gespecialiseerd in het realiseren van duurzame en aanpasbare modules, gebruikmakend van bio-ecologische materialen. Voor het cohousingproject in Mechelen maakte Mobble specifiek gebruik van de iQ3-cellulose van ISOPROC in combinatie met de luchtdichtingsproducten uit het pro clima-assortiment van de fabrikant.
Houtconnect strikte een architect en een assistent-professor met een hart voor houtbouw voor het dubbelinterview: Sylvie Bruyninckx en Rafael Passarelli. De eerste is oprichter van VIVA Architecture, dat al heel wat houtbouwprojecten realiseerde, de tweede verliet zijn thuisland Brazilië vijftien jaar geleden om zich in verschillende landen op allerlei manieren te verdiepen in houtbouw, met de UHasselt als voorlopig laatste bestemming. Daar geeft hij aan de faculteit Architectuur en Kunst als assistant-professor niet alleen les over duurzaam en circulair ontwerpen – in het Engels, maar voert hij ook onderzoek rond circulaire houtbouwsystemen.
Het Leuvense ontwerpbureau LAVA Architecten heeft een doordachte en flexibele uitbreiding gerealiseerd voor Café Trappisten in Westmalle, een bistro met een rijke geschiedenis die in 2023 haar honderdjarig bestaan vierde. Het ontwerp voegt twee paviljoenen toe aan het bestaande gebouw en combineert hedendaagse architectuur met respect voor de historische context. Met een sterke focus op circulair bouwen en innovatieve technieken biedt de uitbreiding meer ruimte en comfort voor bezoekers, terwijl het duurzame en esthetische oplossingen integreert. Het project wist zijn kwaliteiten te bekronen met de eerste prijs in de categorie ‘Uitbreidingen’ bij de Belgian Timber Construction Awards 2024.
De tweede editie van de Belgian Timber Construction Awards (BTCA) was opnieuw een groot succes. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden de meest innovatieve houtbouwprojecten van de afgelopen vier jaar in de kijker gezet. Deze projecten tonen niet alleen de creatieve mogelijkheden van hout als bouwmateriaal, maar ook de duurzame en ecologische oplossingen die ermee bereikt kunnen worden. Met 65 ingezonden projecten, 15 genomineerden en vijf bekroonde winnaars, aangevuld met een bijzondere juryprijs, heeft de BTCA 2024 opnieuw het belang van houtbouw in de Belgische architectuur benadrukt.
In Westmalle ontwierp Egide Meertens Plus Architecten het interieur van een eengezinswoning dat draait om geborgenheid en functionele elegantie. Het hart van de woning wordt gevormd door drie houten volumes die strategisch in de leefruimte geplaatst zijn. Deze volumes creëren knusse cocons die verschillende functies herbergen, zoals een zitruimte, een bureau en een speel- en opbergruimte voor de kinderen. Een bijzonder detail is de visuele continuïteit van het bureau: de kast loopt visueel door naar buiten, waar ze een onderdeel wordt van het terrasontwerp. Dit versterkt het gevoel van samenhang tussen binnen en buiten.
Sinds de aanpassing van de CWFT ziet Houthandel Paulussen een logische toevlucht naar allerlei brandvertragende behandelingen. Toch komt Houthandel Paulussen veel foute gevelbekleding tegen. Aan de hand van eigen wetenschappelijk onderzoek benadrukt de fabrikant dat een brandvertragende behandeling zeker geen vrijgeleide voor een brandreactieklasse is. Zo is de impact van deze behandeling eerder beperkt en zijn andere factoren bepalender. Daarnaast mogen de brandvertragende behandelingen ook geen tijdelijk effect geven.