Het behoud van erfgoedgebouwen roept vaak een complexe vraag op: hoe verenigen we het respect voor het verleden met de eisen van een duurzame toekomst? In de derde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED bespreken Edwin Remmerie en Sébastien Delagrange van BINST ARCHITECTS samen met erfgoedspecialiste Sara Vermeulen (Agentschap Onroerend Erfgoed & Caspar Consulting) en duurzaamheidsadviseur Sunita Van Heers (SuReal) de delicate balans tussen erfgoedtransformatie en duurzaamheid. Hoe maken we bestaande gebouwen toekomstbestendig zonder hun ziel te verliezen?
In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.
In Landegem, Oost-Vlaanderen, werkt evr-architecten aan een nieuwbouwproject voor Ten Dries, een centrum voor buitengewoon onderwijs en zorg. Dit project, dat verouderde infrastructuur vervangt, voorziet in vier leefgroepen voor kinderen, jongeren en adolescenten met motorische en/of meervoudige beperkingen. De architectuur focust op een kwalitatieve woon- en leeromgeving, met veel aandacht voor oriëntatie, toegankelijkheid en duurzaamheid.
Met hun ontwerp voor de vervanging van de lagere schoolgebouwen van het College van de Paters Jozefieten in Melle won atelier MA+P de architectuurwedstrijd uitgeschreven door de opdrachtgever. Zoals altijd bij ontwerpwedstrijden zijn er ook bureaus die het niet haalden. Zonde van de tijd en creativiteit die in hun ontwerp kroop. Om deze ontwerpen toch de aandacht te geven die ze verdienen, is er de Architectura-rubriek Net Niet. Zo richten we onze schijnwerpers deze keer op 2PK Architecten. Ook zij deden mee aan de architectuurwedstrijd, maar strandden op de tweede plaats.
Architectenbureau V+ realiseert in samenwerking met Bureau Bouwtechniek een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met sportzaal op een voormalige industriële site in Vorst. Het project, De Puzzel, maakt deel uit van het Masterplan Divercity en vormt een belangrijke sluitsteen voor het tegenovergelegen park. Door de turnzaal ook buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners en sportclubs, krijgt het project een duidelijke sociale meerwaarde binnen het Brede Scholen-concept.
Eén van de belangrijkste maatregelen ter beperking van het energieverbruik en dus de milieu-impact van een woning, is het isoleren van het dak. De keuze van de materialen en de renovatiestrategie zullen de totale milieu-impact echter sterk beïnvloeden. Een doordachte keuze dringt zich dus op om de bekomen milieuwinsten te verzekeren en te maximaliseren.
Het Antwerpse ontwerpbureau UR architects realiseert met het project Emiliani Hoedhaar een innovatief woonconcept voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking. Het project is gelegen in Lokeren, waar het deel uitmaakt van de transformatie van een voormalig industrieterrein tot een woonwijk. Het project is het resultaat van een Open Oproep-procedure en vormt een eerste autonome woonvoorziening buiten de hoofdvestiging van vzw Emiliani. Met een focus op kleinschaligheid, inclusie en zorg op maat biedt dit project een volwaardig alternatief voor traditionele zorginstellingen.
De leegstaande directeurswoning in het Gentse Wolterspark wordt omgevormd tot een toegankelijke ontmoetingsplek waar zowel welzijnsorganisaties als bewoners terechtkunnen. Het ontwerp is van de hand van het Antwerpse bureau LAMUSCH ARCHITECTEN en kadert binnen het stadsvernieuwingsprogramma En Route. In mei begint de ontmanteling, inclusief verouderd dak. In de zomer beginnen de ruwbouwwerken en start de bouw van het overdekte terras. Als de renovatiewerken volgens plan verlopen, gaan de deuren begin 2026 open.
Recticel zal aanwezig zijn op de nieuwe vakbeurs Futurebuild Belgium op 5 en 6 februari 2025. Deze beurs richt zich op de meest duurzame innovaties en oplossingen in de bouwindustrie. Bezoek de stand van Recticel (stand 7328) om alle slimme isolatieoplossingen van Recticel Insulation en REX te ontdekken.
Swisspearl, gekend omwille van zijn kwaliteitsproducten voor gebouwschillen, voerde recent uitgebreide proeven uit naar de brandweerstand van prefab houtskeletbouwelementen waarin diverse combinaties van hun producten zijn toegepast. Harold Van Coesant (Technical Sales Manager) en Yves Fordel (Marketing Manager) van Swisspearl delen de resultaten van deze onderzoeken en duiden wat dit betekent voor Belgische bouwprojecten.