De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
De Polytoren, een voormalige chemische productiesite nabij Gent, ondergaat een transformatie door Alinso naar een carbon-free en modern zakelijk coördinatiecentrum. Het project beslaat 18.089 m² met kantoren, flexibele werkplekken, een auditorium en voorzieningen voor elektrische voertuigen en fietsen. Jansen AG leverde het stalen profielsysteem dat essentieel is voor het duurzame ontwerp. Projectarchitect Jorn Peeters (POLO Platform), uitvoerder Koen Desmet (Lootens) en Kurt Beheydt van Jansen NL-BE delen inzichten in de uitdagingen en realisatie van deze herontwikkeling.
Het K-Nopy-project, gelegen in het hart van de Brusselse Troonstraat, herdefinieert het concept van moderne, duurzame kantoorruimte met een geavanceerde architecturale en technische aanpak. Dankzij een succesvolle samenwerking met Eaglestone Belgium, BPC Group, MCO Parachevement en Axent Architects onderscheidt het gebouw zich via het gebruik van innovatieve materialen – waaronder Knauf-oplossingen – die voldoen aan alle akoestische, esthetische en duurzaamheidseisen.
Op Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde wordt sinds enkele maanden hard gewerkt aan de bouw van ‘The Nucleus’. Dat gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. The Nucleus - een ontwerp van evr-architecten - wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie.
Tijdens de derde editie van de World Architecture Awards (WATA) vielen twee Belgische projecten in de prijzen. Het kantoorgebouw ‘Zwarte Fles’ in Zwijnaarde, ontworpen door VI Architectuur Atelier, won in de categorie ‘WORKING’, terwijl het residentiële project ‘Bloembollen’ in Lochristi, van architect Sean Van Ryzeghem, een speciale vermelding kreeg in de categorie ‘INDIVIDUAL HOUSING’. De prijsuitreiking vond plaats op 26 november 2024 in Kopenhagen, een stad die bekendstaat om haar aandacht voor duurzame stadsontwikkeling en innovatieve architectuur.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
Met Penta ontwierp het bureau B-architecten een flexibele meubelcollectie geïnspireerd op de geometrische vorm van de vijfhoek. De tafels, krukken en banken maken opstellingen op maat mogelijk, geschikt voor diverse soorten ruimtes. Recent paste het architectenbureau de collectie toe in het interieur van haar nieuwe uitvalsbasis in Antwerpen, de B-cinema. Het resultaat illustreert meteen de veelzijdigheid van dit modulaire ontwerp.
B-architecten heeft de historische Cinema Lux nieuw leven ingeblazen en zo de broodnodige ruimte gecreëerd voor haar groeiende team in Antwerpen. Het iconische gebouw - ooit een bioscoop, een Alfa Romeo-werkplaats, een fruitmarkt en meer - doet nu dienst als de gloednieuwe werkruimte van het architectenbureau. De unieke charme van het gebouw werd intact gehouden, zoals de prachtige houten dakstructuur en de originele projectiemuurdetails. En de oude foyer? Die werd omgetoverd tot een teamcafé.
Aan de Gouverneur Roppesingel in Hasselt staat sinds kort het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf Zebra. Ontworpen door Jamaer Architecten, combineert dit eigentijdse gebouw duurzaamheid, flexibiliteit en een vooruitstrevend ontwerp. Zebra zet de toon voor hoe werkplekken er in de toekomst uitzien: gericht op het welzijn van werknemers, energie-efficiëntie en aanpasbaarheid aan veranderende noden.