"Wie bezig is met bouwen en verbouwen krijgt bepaald veel architectuur-content in de feed. Als architect kan ik erover meespreken. En scrollend door die socials is er me wat opgevallen. Het ding dat zich steeds nadrukkelijker aftekent: dat steeds minder dingen zich aftekenen."
In het hart van Oostende transformeerde interieurbureau Contekst een appartement met zeezicht tot een modern toevluchtsoord aan de kust. De oorspronkelijke indeling met drie slaapkamers werd herzien: de oude badkamers maakten plaats voor een nieuwe configuratie met een luxueuze master suite en-suite en een gedeelde, strakke doucheruimte voor de twee gastenkamers.
In Mechelen is symbolisch de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van GO! Busleyden Atheneum Zandpoort. Het Leuvense czaar architecten stond in voor het ontwerp van de nieuwe school. Dat is opvallend open en zorgt voor bijzonder veel lichtinval. “Het gelijkvloers is opgevat als een groot, open leerplein met een foyer en een dubbelhoog atrium dat de link maakt met de eerste verdieping", vertelt architect Gert Standaert. Het secretariaat, de keuken en een splinternieuw laboratorium worden rond de foyer geschakeld. Op de eerste verdieping komen innovatieve landschap-leslokalen die qua grootte flexibel aangepast kunnen worden onder andere door mobiel meubilair.
Het pand van de iconische interieurwinkel Speurder Interieur aan de rotonde van Ledeberg maakt binnenkort plaats voor een studentencomplex met 81 kamers en studio's. Het nieuwe woonproject zal dezelfde naam dragen als het Gentse begrip. Als alles goed gaat, nemen de eerste studenten hun intrek bij de start van het academiejaar 2026-2027.
Eind 2020 ging in Kortrijk het voormalige ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid tegen de vlakte om plaats te maken voor LOOF: een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van de voorbije jaren in de West-Vlaamse stad. Nu, vier jaar later, schakelt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een versnelling hoger met de eerste spadesteek voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte. Die zullen in 2027 aan 98 gezinnen een nieuwe thuis geven in een groene oase. Het masterplan van het grootschalige project werd ontworpen door het Nederlandse bureau West 8. De gebouwen zijn van de hand van architectenbureau Office KGDVS.
Dehullu Architecten en studiobont zijn uitgekozen als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu in Beveren-Leie tot zorghoeve. De architectenbureaus werken samen met Erik De Waele voor landschap, Bressers Architecten voor erfgoed en Istema voor technieken. Het multidisciplinair team is geselecteerd uit 60 kandidaten via de procedure Open Oproep, georganiseerd door Team Vlaams Bouwmeester.
Voor De Kerselaar vzw, een organisatie in Overijse die zorg en ondersteuning biedt op maat aan volwassenen met een beperking, werd de zomer van 2024 er een om nooit meer te vergeten. De zorginstelling zag immers haar langverwachte nieuwbouw van toegankelijke residenties, dagactiviteitencentrum en polyvalente ruimte voltooid. Naar een ontwerp van archipelago architects werd de voormalige kloostertuin het nieuwe kloppende hart van De Kerselaar, met een totaal veranderd uitzicht, een nieuwe horizon.
Eind mei opende restaurant Haut in Oostende. Het nieuwe finediningadres van chef-kok Dimitri Proost en manager/maître d’hôtel Randy Degroote bevindt zich op de 28ste verdieping van de Oostendse SKY Tower One en is daarmee het hoogste restaurant van België. Met de bijzondere ligging aan zee en een weergaloos panorama als belangrijke troeven, ging het interieurontwerp naar TJIP. Het Belgische interieurarchitectuurbureau heeft verschillende residenties aan zee op zijn palmares en zorgde voor een sereen verfijnd interieur dat disconnecteert en alle aandacht naar het uitzicht en de foodbeleving laat gaan.
Een ode aan de jaren '70, met een knipoog naar die baanbrekende cultuur die nog steeds fascineert en herinneringen oproept. Dit kenmerkt 'Pop', de gloednieuwe en uitgesproken keramiekcollectie van Sartoria, een van de Terratinta Group-merken. De collectie brengt ons terug naar een tijd waarin stijlen, materialen en technologieën een dynamisch trio vormden.
De Heilig Hartkerk in de Gentse Dampoortwijk deed recent de deuren open. Na twee jaar werken is de kerk omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Er is een nieuwe verdieping voor activiteiten en op het gelijkvloers opent er na de zomer een sociaal restaurant. De vroegere sacristie wordt de uitvalsbasis van Chiro Heilig Hart. De Heilig Hartkerk kreeg ook een nieuwe naam: Hartetroef. Een jury van buurtbewoners en buurtorganisaties koos de naam uit een 70-tal inzendingen.