Het kunstwerk House of Nature, een nieuw landschapsproject van kunstenaar Will Beckers aan de toegangspoort van Nationaal Park Bosland in Lommel, is internationaal erkend: het won de BLT Built Design Award in de categorie ‘Public Landscape’. Het ontwerp bestaat uit een kunstinstallatie verdeeld in drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal.
In de nieuwe Architectura-rubriek BEELD/VERHAAL verweeft architect Gie Bresseleers fotografie en persoonlijke verhalen tot een unieke kijk op bijzondere projecten wereldwijd. In zijn eerste column neemt Gie ons mee naar het Herdenkings- en educatiecentrum Nationaal Ereveld in het Nederlandse Loenen, een ontwerp van KAAN Architecten.
Het Hasseltse ontwerpbureau a-tract architecture kondigt met trots de voltooiing aan van het project VONK, een eigentijds nieuwbouwcomplex van 20 appartementen aan de rand van het centrum van Bilzen. Gelegen tussen de Demer en de Borreberg, biedt het project een bijzondere mix van stedelijke nabijheid en natuurlijke schoonheid. De unieke ligging op een terrein met een hoogteverschil van bijna 9 meter leidde tot een inspirerend ontwerp dat de connectie tussen bewoners, landschap en architectuur centraal stelt.
Het Belgische-Vietnamese architectenbureau Van Aelst | Nguyen and Partners (VA.NG), met onze landgenoot Steve Van Aelst als medeoprichter, heeft een BLT Built Design Award 2024 in de wacht gesleept in de categorie ‘Cultural’ voor hun ontwerp van het Long An Museum en de Long An Bibliotheek in Vietnam. De BLT Built Design Awards vieren wereldwijd architecturale innovaties die een blijvende impact hebben en het vakgebied naar nieuwe hoogten tillen, met speciale aandacht voor projecten die verstedelijkingsuitdagingen aanpakken en toekomstige generaties ontwerpers inspireren.
De realisatie van woonproject Hof ter Dorpe in Oud-Turnhout verliep niet van een leien dakje. Toen bleek dat de eerste plannen onvoldoende draagvlak hadden, besloot projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed om samen met a2o architecten het project grondig te herzien en beter af te stemmen op de buurt. In de lente van 2022 werd groen licht gegeven voor de bouw van 40 appartementen, 4 woningen en twee commerciële ruimtes, een initiatief dat de lat hoger legt voor toekomstgericht en duurzaam wonen in de Kempense gemeente. De echte meerwaarde van Hof ter Dorpe? De nadruk op buurtparticipatie, waarbij de betrokkenheid van omwonenden en zorgvuldige integratie centraal stonden.
De meest prestigieuze wedstrijd wereldwijd voor duurzaam ontwerp staat open voor inzendingen. De in Zwitserland gevestigde Holcim Foundation zoekt klant-ondersteunde projecten van uiteenlopende schaal, die zich in de gedetailleerde ontwerpfase bevinden en kans maken op erkenning en een prijzenpot van 1 miljoen dollar, verdeeld over 20 winnende inzendingen.
Eind 2020 ging in Kortrijk het voormalige ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid tegen de vlakte om plaats te maken voor LOOF: een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van de voorbije jaren in de West-Vlaamse stad. Nu, vier jaar later, schakelt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een versnelling hoger met de eerste spadesteek voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte. Die zullen in 2027 aan 98 gezinnen een nieuwe thuis geven in een groene oase. Het masterplan van het grootschalige project werd ontworpen door het Nederlandse bureau West 8. De gebouwen zijn van de hand van architectenbureau Office KGDVS.
Dehullu Architecten en studiobont zijn uitgekozen als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu in Beveren-Leie tot zorghoeve. De architectenbureaus werken samen met Erik De Waele voor landschap, Bressers Architecten voor erfgoed en Istema voor technieken. Het multidisciplinair team is geselecteerd uit 60 kandidaten via de procedure Open Oproep, georganiseerd door Team Vlaams Bouwmeester.
In de komende jaren zal het Witte Kaproenenplein, gelegen midden in de Gentse Rabotwijk, volledig transformeren tot een groen en uitnodigend stadspark. Dit park maakt deel uit van een groter stedelijk vernieuwingsproject van de Stad Gent, waarbij niet alleen een nieuwe sociale woontoren wordt opgetrokken, maar vooral de grauwe, verharde omgeving van het plein grondig vergroend en verfraaid zal worden. Met dit project wil de stad een plek creëren waar het aangenaam is om te wonen en waar de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is van czaar architecten, in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies voor het landschap, na een uitgebreid voortraject met verschillende stakeholders.
Voor de 5e keer op rij worden studenten hoger onderwijs door studiebureau SBE uitgedaagd tot een bijzonder ontwerp. Dit keer verplaatst de Challenge zich naar de site rond de Royerssluis te Antwerpen. Op huidig ogenblik is dat één grote werfzone, maar in de toekomst zal deze site een sleutelrol op zich nemen als scharnierpunt tussen stad en haven.