In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.
De architectenbureaus a2o, met vestigingen in Hasselt en Brussel, en Broekbakema, gevestigd in Rotterdam, hebben de ontwerpwedstrijd voor Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek gewonnen. Het winnende ontwerp vertaalt een breed gedragen visie op duurzaam en circulair bouwen. Het project combineert drie kernambities: het huisvesten van een innovatieve community in een gezonde werkomgeving, het realiseren van hoge duurzaamheidsnormen door een circulair en flexibel ontwerp, en het functioneren als uithangbord voor de sector. Deze ambities worden geïntegreerd in een coherente architecturale en landschappelijke aanpak die de campus een nieuw gezicht geeft.
Met de recente oplevering van het stadsinbreidingsproject Ravelijnplein in Nieuwpoort wordt een antwoord geboden op de vraag hoe kwalitatieve en betaalbare woonvormen kunnen worden gerealiseerd binnen een verdichtende stadskern. Dit project, het winnende ontwerp binnen de wedstrijd "Jonge Architecten Aan Zet" (2014), werd ontworpen door maf architecten uit Kortrijk en gerealiseerd in opdracht van Woonmaatschappij IJzer en Zee. De site omvat 39 woongelegenheden, waaronder 36 assistentiewoningen, 3 koopwoningen en aanleunappartementen, en vormt samen met woonzorgcentrum De Zathe een geïntegreerde woon- en zorgomgeving.
De studieopdracht voor de opmaak van een masterplan en het ontwerp van een nieuw woonzorgcentrum op de Zorgsite Ter Luchte in Oostkamp is gegund aan de tijdelijke maatschap Areal Architecten – urbain architectencollectief. Dit gebeurde na een Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. Het ontwerpteam werkt hiervoor samen met Atelier Arne Deruyter, Studie 10 en Bureau De Fonseca. Hun visie voor de site is gestoeld op een sterke integratie in het dorpsweefsel van Ruddervoorde, met een duidelijke focus op duurzaamheid, leefbaarheid en verbondenheid.
Het Antwerpse ontwerpbureau UR architects realiseert met het project Emiliani Hoedhaar een innovatief woonconcept voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking. Het project is gelegen in Lokeren, waar het deel uitmaakt van de transformatie van een voormalig industrieterrein tot een woonwijk. Het project is het resultaat van een Open Oproep-procedure en vormt een eerste autonome woonvoorziening buiten de hoofdvestiging van vzw Emiliani. Met een focus op kleinschaligheid, inclusie en zorg op maat biedt dit project een volwaardig alternatief voor traditionele zorginstellingen.
Met de gunning van de volledige studieopdracht voor de herwaardering en restauratie van het Sint-Donatuspark, heeft de stad Leuven gekozen voor een integrale en participatieve aanpak. CLUSTER, in samenwerking met Karuur architecten (erfgoed), Geert Meysmans (beheer en beplanting), Endeavour (participatie) en ARA (stedenbouwkundige en ruimtelijke expertise), zal het masterplan en het inrichtingsplan uitwerken. Het ontwerpteam zet in op een evenwichtige combinatie van erfgoedherstel, hedendaagse parkbeleving en ecologische verduurzaming.
Het PIUS X-instituut in Antwerpen heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Poot architectuur heeft niet alleen het bestaande schoolgebouw voor de derde graad uitgebreid, maar ook gerenoveerd. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een derde bouwlaag, onder de vorm van een sculpturale optopping. Daarnaast werden ook de speelplaats en het lerarenhuis herbekeken, waardoor de hele site een coherente vernieuwing onderging.
Op dinsdag 6 februari vindt tijdens Futurebuild Belgium het panelgesprek "Groen en blauw: klimaatbestendig bouwen" plaats. Een van de sprekers is Regis Verplaetse, medezaakvoerder van UR architects. Zijn visie op klimaatbestendig bouwen reikt verder dan louter technische ingrepen; hij plaatst de discussie in een bredere maatschappelijke en ecologische context. "Ik wil geen spelbreker zijn, maar vooraleer we deze vraag kunnen beantwoorden, vind ik dat we eerst een andere moeten beantwoorden: bestendig tegen welk klimaat en tegen welke gevolgen ervan?" vraagt Verplaetse zich af.
De ontwerpwedstrijd van het toekomstige Westpark in Molenbeek werd gewonnen door de verenigde architectenbureaus Studio Paola Vigano + Arcadis. Zij zullen het braakliggende terrein van de voormalige spoorwegsite van het Weststation omvormen tot een uitgestrekt en boomrijk stadspark van ongeveer 3 hectare. Het ambitieuze plan van de laureaat baseert zich op 3 pijlers: een groen park (meer landschap en natuur), een voedend park (meer culturele ruimtes en stedelijke productie) en een stralend park (meer levenskwaliteit en verbondenheid met de buurt).
Genesteld in het centrum van Kortrijk, tussen verkeersknooppunt "Het Ei" en de Doorniksewijk, bevindt zich Walle, een oude industriële site met de voormalige BIC-fabrieken. Dit project van Goedefroo architects, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta, transformeert het gebied in een nieuwe, duurzame stedelijke bedrijvencampus die naadloos verbonden is met de omliggende wijk en stad. Het is een karaktervolle plek die verder bouwt op enkele iconische elementen met erfgoedwaarde, en biedt ruimte voor zowel werken als wonen, wat een meerwaarde vormt voor de omliggende buurt.