Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken. Het Groenplan werd deze maand unaniem goedgekeurd door zowel het college als de gemeenteraad.
Architectenbureaus archipelago en NU architectuuratelier realiseerden met ‘Broydenborg’ een cluster van bakstenen en betonnen woonblokken voor begeleid wonen in Antwerpen. Het project, gelegen op de site van een voormalige zagerij in Hoboken, omvat 60 woningen, drie zuilengalerijen en een glazen buurthuis. Naast het creëren van woonruimte hebben archipelago en NU architectuuratelier ook ingezet op het vergroten van bruikbare, groene open ruimte met een netwerk van paden en pleinen.
In de aanloop naar de Biennale Architettura 2025 in Venetië werkt Bureau Bas Smets samen met onderzoekers van de UGent aan een prototype van de installatie voor het Belgische paviljoen; Building Biospheres. In een serre op de Campus Coupure experimenteren ze met innovatieve klimaatbeheersing voor gebouwen.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd het project UrbanRoots in Parijs van landschapsarchitectuurbureau Lachaux Paysage.
Op Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde wordt sinds enkele maanden hard gewerkt aan de bouw van ‘The Nucleus’. Dat gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. The Nucleus - een ontwerp van evr-architecten - wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie.
Genesteld in het rustige hart van de Sint-Andrieswijk in Brugge, naast het Frederick Sanderpark, krijgt een voormalige kantoorsite een nieuw leven als woonproject Abdijbeke. Dit project, naar een ontwerp van architectenbureau DeckerckDaels uit Roeselare, omvat twee gebouwen met elk 19 ruime, lichte appartementen, ontworpen met respect voor de genius loci. De zorgvuldig vormgegeven volumes vloeien naadloos samen met het omliggende weelderige groen, wat de buurt nieuw leven inblaast.
De bouw ging het voorbije jaar letterlijk en figuurlijk door slecht weer en dat heeft op heel wat bedrijven en medewerkers een zware impact. Wie in deze tijden nood heeft aan een opkikker, was op 5 december in het Sheraton Brussels Airport Hotel aan het juiste adres. Tijdens de lustrumeditie van de Belgian Construction Awards werden projecten, teams en mensen in de spots gezet die symbool staan voor de ambitie en de innovatiekracht van de sector. Architectenbureaus zoals Delmulle Delmulle Architecten, Egide Meertens Plus Architecten en B-architecten wisten met hun innovatieve ontwerpen de prijzenregen mee te kleuren.
Een verborgen parel in Gent wordt in ere hersteld. Het Rymhuis - het voormalig Fins consulaat en een exclusieve stadsvilla pal in de Gentse binnenstad - wordt door Archipl architecten getransformeerd tot een high-end woonomgeving. In het pand, dat dateert uit de jaren ’60, zouden minstens acht units ontwikkeld kunnen worden, maar ontwikkelaar REAL koos er heel bewust voor om er - met respect voor de historiek van het pand – vier exclusieve appartementen te voorzien. Die worden op dit moment volop afgewerkt en zullen in het voorjaar van 2025 klaar zijn.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
Middeleeuwse bouwtechnieken vormen de basis van de stenen sokkel en de met de hand uitgehakte houten kolommen van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten-kapel in Tsjechië, een project van het lokale architectenbureau RCNKSK. Het ontwerp combineert traditionele symboliek met een eigentijdse vormentaal, wat resulteert in een gebouw dat zowel monumentaal als poëtisch oogt.