Mieke Van Cauwenberghe heeft meer dan 20 jaar ervaring als Program Manager Smart City & Innovation bij de Stad Mechelen. Ze heeft deze stad zien uitgroeien tot een duurzame smart city. Sinds 1 juli 2023 is ze werkzaam bij VLOCA, waar ze o.a. kijkt naar de rol van de Vlaamse overheid op het vlak van de Vlaamse open city architectuur. Angelique Lieberton van Management Producties interviewde Mieke over haar visie op de ultieme Smart City.
Van 5 tot 7 september, tijdens het Festival van de architectuur (F/a), vindt in UHasselt een internationaal colloquium plaats dat focust op ingrepen in de bestaande omgeving, of ‘as found architecture’. Verwacht je aan meer dan zestig lezingen, debatten en presentaties van academici, docenten en architecten over het hergebruik van bestaande gebouwen. Als mediapartner van F/a schenken we met Architectura twee tickets weg voor het colloquium.
Met het BMA Label wil de Brusselse Bouwmeester ongevraagd onderzoek vanuit burgerinitiatieven of onderzoeks- en ontwerppraktijk dat nog in een prille beginfase zit, vooruit helpen. Na het grote succes van de eerste oproep BMA Label 2022, is het nu de beurt aan de tweede lichting. Heb je een goed idee dat wat tijd voor onderzoek, omkadering of uitwerking mist? Dien dan je voorstel in bij bma.brussels.
In Dentergem werd de Sint-Annakapel officieel geopend. De ruïneuze kapel werd getransformeerd tot een unieke eventlocatie. Kers op de taart is het spectaculaire dakterras met panoramisch uitzicht over de regio.
Donderdag 6 juli organiseert PAF - platform voor architectuur & feminisme - een zomerse drink op de daktuin van MINO Art Space in Antwerpen. Je speelt het bordspel Art & My Career van Brussels kunstenaar Olivia Hernaïz, dat PAF voor de gelegenheid omdoopt tot Architecture & My Career. Het spel, gebaseerd op honderden getuigenissen van vrouwen, laat je verschillende carrièremogelijkheden verkennen. Maar pas op voor de obstakels onderweg. Ondertussen deel je een hapje, drankje en je ervaringen met andere fijne mensen uit de architectuurwereld.
In het najaar van 2024 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de zestiende editie van het Architectuurboek Vlaanderen. Dit boek brengt elke twee jaar de meest spraakmakende architectuur uit Vlaanderen en Brussel in kaart. Voor elke editie brengt het VAi een nieuwe redactieraad samen. De Call for Projects vormt het startschot voor een intensief redactieproces richting de inhoudelijke samenstelling van het boek. Projecten inzenden kan nog tot 11 augustus 2023.
Wie ziet het bos nog door de duurzaamheidsbomen? Immosites staan vol met ‘duurzame woningen’ omdat ze toevallig een zonnepaneel op hun slecht geïsoleerd dak hebben. Maar wat maakt een cohousingwoning nu écht veel duurzamer dan al die andere woningen? Eef Tanghe, zaakvoerder van Cohousing Projects, zet alle troeven onder elkaar in een verhelderend overzicht. Kijk en vergelijk.
Toonaangevend architect Sumayya Vally, directeur van het in Johannesburg en Londen gevestigde Counterspace, heeft de wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van de nieuwe voetgangersbrug tussen Asiat-park en de Darse (insteekdok van het kanaal) in Vilvoorde. Het project werd geïnitieerd door stad Vilvoorde samen met Horst Arts and Music. Curator Heidi Ballet is artistiek adviseur. Dankzij subsidies van Kunst in Opdracht en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid zal de brug gefinancierd worden. Het project kadert in het versterken van het groen netwerk in de rand rond Brussel.
Niemand minder dan de Franse architect Anne Lacaton zal op 5 september het Festival van de architectuur (F/a) aftrappen. Het werk van haar Parijse architectenbureau Lacaton & Vassal illustreert als geen ander de experimentele omgang met bestaande gebouwen. En dus is een betere kick-off van deze editie van F/a, die uitnodigt om met een frisse blik te kijken naar de bestaande omgeving, moeilijk denkbaar.
De Europese Commissie en Europa Nostra hebben vorige week de winnaars bekendgemaakt van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Een van de winnaars is het burgerinitiatief ‘Dorpsplein Meer’ in de provincie Antwerpen, dat een historisch klooster in het kleine dorpje nieuw leven heeft ingeblazen door een nieuwe centrale hub voor culturele activiteiten te creëren. De jury noemt het opmerkelijke initiatief “een goed voorbeeld van hoe een erfgoedlocatie kan dienen als een sterke verbindende kracht binnen een gemeenschap.” Het dorpsplein in Meer is een van de 30 erfgoedprojecten uit 21 landen die bekroond zijn met de hoogste Europese onderscheiding.