In 2025 viert de lezingenreeks [W]interieur haar 25ste editie. Al een kwarteeuw lang brengt ID&A (Interieur, Design en Architectuur – Thomas More – Mechelen) toonaangevende sprekers uit architectuur, interieur en design samen om studenten en professionals te inspireren. Wat ooit begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een vaste waarde in het vakgebied, met lezingen die prikkelen, uitdagen en de toekomst van ontwerp mee vormgeven. Dit voorjaar pakt ID&A 4 donderdagavonden uit met: Studio Contekst (27/2), Korteknie Stuhlmacher architecten (NL) (6/3), Bob Verhelst (13/3) & Renzo Piano Building Workshop (FR) (20/3).
Studio HENK luidt het nieuwe jaar in met de lancering van de Elegant Encounters collectie. Deze veelzijdige collectie laat vorm en kleur harmonieus samensmelten en bestaat uit een nieuwe eettafels, salontafels, een zitbank en een eetkamerbank. Gedurfde, rijke kleuren worden gecombineerd met een spannend spel van contrasterende vormen, waardoor elk ontwerp niet alleen functioneel is, maar ook een statement piece. Samen vertellen de stukken een verhaal over balans, verbinding en gelaagdheid.
Op 11 maart presenteert het VAi een boek over het werk van FELT. Scenografieën spelen een belangrijke rol in het tienjarige oeuvre van het architectenbureau. FELT - Ten Scenographies. A Matter of Architecture focust op deze rode draad. Op de avond van de boekpresentatie stellen we ons de vraag: Hoe verhoudt tentoonstellingsontwerp zich tot de (jonge) architectuurpraktijk? Na een presentatie van Jasper Stevens en Karel Verstraeten (FELT), gaat Petrus Kemme (VAi) in gesprek met Sofie De Caigny, Alice Haddad, Job Floris en Caroline Voet.
Een ontwerpteam van de architectenbureaus B-juxta, Fallow architectuur en ACME gaat de Sint-Pieterskerk in De Panne herontwikkelen. Het ontwerp bouwt voort op een bestaande haalbaarheidsstudie die de programmatische toekomstmogelijkheden van de kerk onderzocht. Het gebouw krijgt een eigentijdse bibliotheek met ruimte voor polyvalent gebruik en een laagdrempelige horecafunctie.
Op dinsdag 11 februari 2025 slaan het Design Museum Brussels en PAF (Platform voor Architectuur & Feminisme) de handen in elkaar voor een boeiende avond rond genderongelijkheid in de designwereld. Onder de titel Rebalancing: gender bias in the design world gaan experts en publiek in gesprek over hoe patriarchale structuren het ontwerpveld hebben gevormd en hoe we samen kunnen werken aan een meer inclusieve sector. De gespreksavond vindt plaats in het Design Museum Brussels en wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Untold Stories – Women Designers in Belgium 1880-1980.
De uitreiking van de Henry van de Velde Awards 25 zit erop! Alle winnaars van de editie van dit jaar zijn bekend. Hieronder kom je te weten wie de winnaars zijn in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts by Bokrijk, Design Research, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public by Nationale Loterij.
Net zoals Filip Tack al twintig jaar zoekt naar de essentie in elk interieur, streeft de Belgische interieurarchitect nu ook naar de puurheid in elke vorm met zijn ‘Più objects’. Van bijzettafel die ook dienstdoet als serveerschaal tot paravent die hint naar een open kleerkast: de objecten zijn vaak multifunctioneel en altijd duurzaam, uniek, handgemaakt en genummerd. Tack noemt het ‘slow furniture’ zonder collectieband dat krachtig op zichzelf staat en eenmaal samengebracht een lijst vormt van essentiële meubelstukken.
Flanders DC en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) werken opnieuw samen onder de naam Belgium is Design en nemen deze Belgische designmerken mee naar Parijs: Atelier Contour, BDMa, Gobolights, Home Studyo, LEVITA, Liz Tables, Natalia Brilli, Olala by Pupa, Stack by Studio Moto, Terre Promise en Visible V.
De nieuwe fictiereeks Moresnet, nu te zien op Streamz, voert ons mee naar het drielandenpunt waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland samenkomen. Daarnaast neemt het verhaal ons mee naar Frankfurt, al bevinden de sleutellocaties zich niet in de Duitse stad aan de oevers van de Main, maar wel in Vlaanderen. Zo is het kantoorgebouw van het mysterieuze bedrijf Thalamus eigenlijk het hoofdkwartier van Barco in Kortrijk. En het luxueuze appartement van Thalamus-CEO Eva Rolin is in werkelijkheid een penthouse op het Antwerpse Eilandje. Maar de grootste blikvanger in de serie - het spoorwegviaduct van Moresnet - blijft gewoon trouw aan zijn geografische oorsprong.
In Westmalle ontwierp Egide Meertens Plus Architecten het interieur van een eengezinswoning dat draait om geborgenheid en functionele elegantie. Het hart van de woning wordt gevormd door drie houten volumes die strategisch in de leefruimte geplaatst zijn. Deze volumes creëren knusse cocons die verschillende functies herbergen, zoals een zitruimte, een bureau en een speel- en opbergruimte voor de kinderen. Een bijzonder detail is de visuele continuïteit van het bureau: de kast loopt visueel door naar buiten, waar ze een onderdeel wordt van het terrasontwerp. Dit versterkt het gevoel van samenhang tussen binnen en buiten.