De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde is onlangs bekroond met de European Heritage Europa Nostra Award. De Europese Commissie reikt al 22 jaar deze prestigieuze prijs uit en was erg onder de indruk van het tweede leven dat ‘Royale Belge’ heeft gekregen. Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Urbicoon, Ape en architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+-architecten en MA2 (Francis Metzger) converteerden het gebouw in een multifunctioneel complex dat de naam Souverain 25 kreeg. “We zijn ongelofelijk trots met deze mooie erkenning”, reageren de ontwikkelaars en architecten.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn verkrampt wanneer hij leest dat een architectuurmonument na bijna een eeuw toch nog in diskrediet gebracht wordt door een politieke club met een donkerbruine rand.
Op donderdag 21 november 2024 geeft Tves Debont in de Academie van Arendonk een lezing over de Turnhoutse School. Als auteur van de publicatie ‘Architectuur in de golden sixties’ is Debont de ideale spreker over dit onderwerp.
Planopli reist in februari 2025 naar Noord-Indië. Het wordt een reis zoals het Indië betaamt: intens, spannend en inspirerend. Op het programma staat sublieme architectuur van mausolea tot parlementen. Deelnemers ervaren natuursteen tot béton brut in de meest extreme toepassingen en laten zich meedrijven door de vele kleuren en uitgestrekte vlaktes, en worden verwonderde door kosmologie, kruidige gerechten en de onmetelijke drang naar vooruitgang.
In het kader van de Heritage Days / Open Monumentendagen 2024 organiseert Urban, in samenwerking met perspective.brussels, een tentoonstelling die voor het eerst originele documenten van het Plan Alpha-project en enkele voorstudiekaarten toont. Dankzij deze documenten, die door Urban worden bewaard, kunnen we het moderne ontwerp voor Brussel achterhalen: de hoofdstad moest namelijk transformeren tot een internationaal zakencentrum.
In de Architectura-rubriek ‘Achtergrond’ kijken we naar (inter)nationale fictie met een architecturale bril. Voor één keer schuiven we hoofd- en nevenpersonages aan de kant en staan we stil bij de bijzondere locaties en gebouwen waar de verhaallijnen zich ontwikkelen. Vandaag zappen we naar een klassieker: de thriller Body Double van Brian De Palma, die dit jaar 40 kaarsjes uitblaast. In die film is immers een glansrol weggelegd voor de Chemosphere, de iconische octagonale villa van de Amerikaanse modernistische architect John Lautner.
Het Britse architectenbureau Foster + Partners heeft de modernistische wolkenkrabber Transamerica Pyramid in San Francisco gerenoveerd. Hierbij zijn elementen uit het oorspronkelijke ontwerp hersteld en is de toren verbonden met een nieuw ontworpen aangrenzend park. Foster + Partners renoveerde de 260 meter hoge kantoortoren, het op een na hoogste gebouw van San Francisco, in opdracht van ontwikkelaar SHVO. De renovatie omvatte het openen van de lobby, het opfrissen van de voorzieningen en het toepassen van landschapsstrategieën om het iconische gebouw beter te integreren met het straatbeeld.
Het onlangs geopende hotel Mix Brussels kondigt de eerste editie aan van Curated, een collectible design tentoonstelling met het werk van 44 ontwerpers, gecureerd door Lionel Jadot (die zopas door Maison & Objet uitgeroepen werd tot Designer van het Jaar 2024). De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 11 tot zondag 13 oktober 2024 en is toegankelijk voor iedereen, zowel voor hotelgasten als bezoekers. Het is een unieke kans om in een hotelomgeving een verscheidenheid aan Belgisch en internationaal design te ontdekken in het unieke kader van Mix.
De expo ‘Rotterdam Cultuurstad’ – nog tot 30 november te bezichtigen in OMI – neemt je mee in de verhalen van Rotterdam in de jaren 80 en begin jaren 90. Kunst, cultuur en recreatie krijgen in deze periode een grote impuls met talloze ideeën, prijsvragen en plannen. In de tentoonstelling maak je een wandeling door de stad en door de tijd. Van de Centrale Bibliotheek, een plek ‘waar niets hoeft en alles mag’, via het Maritiem Museum, op het kruispunt van stad en water, naar het grootstedelijke Schouwburgplein, waar tot de dag van vandaag nieuwe plannen voor worden gemaakt.
Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en Bety Waknine, Directeur-generaal van urban.brussels, onthulden het startschot voor het programma van de 36ste Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september. Deze dagen, gewijd aan “Nieuw Erfgoed”, zijn een uitnodiging aan de Brusselaars en het grote publiek om een blik te werpen op een recent verleden dat nog steeds zeer aanwezig is in ons dagelijks leven en op de stad die werd gebouwd en getransformeerd van de jaren 1970 tot het begin van de 21ste eeuw.