De voormalige woonzorgcampus van Gasthuiszusters Antwerpen maakt plaats voor een modern en hoogwaardig hotelconcept: Motel One. Het ontwerp voor dit project is verzorgd door BINST ARCHITECTS, dat bekendstaat om zijn innovatieve en contextueel afgestemde architectuur. De bestaande bebouwing werd volledig gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw gebouw dat voldoet aan de hedendaagse comfortnormen en naadloos aansluit bij de historische en stedelijke context van de omgeving.
De populariteit van steen en beton neemt toe in zowel architectuur als interieurdesign. Deze materialen, bekend om hun robuuste en authentieke uitstraling, sluiten immers perfect aan bij de heropleving van het brutalisme. Vandaag herontdekken architecten en ontwerpers deze stijl, waarbij duurzaamheid en esthetische puurheid hand in hand gaan. DecoLegno, officiële distributeur van decoratief plaatmateriaal van Cleaf biedt alvast meerdere collecties aan die inspelen op deze trend.
Materiaalkeuze in architectuur gaat verder dan het louter technische of functionele. Het is een spel van nuances, een zoektocht naar de perfecte balans tussen esthetiek, beleving en duurzaamheid. In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED, duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (MaterialMatchMaker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) dieper in de verfijnde wereld van materialiteit. Ze bespreken hoe materialen niet alleen de identiteit van gebouwen bepalen, maar ook een emotionele connectie creëren en zo architectuur verheffen tot kunst.
Natuursteen maakte de afgelopen jaren een opvallende comeback in zowel architectuur als interieurontwerp. Aan de basis hiervan ligt een herwaardering voor de stroming van het Brutalisme, waarin de natuurkracht van materialen als steen, staal en glas in hun pure eenvoud zichtbaar is. Aansluitend bij deze ethiek lanceert DecoLegno, officiële distributeur van decoratief plaatmateriaal van de merken Cleaf en Durasein, zijn nieuwe Taranta-collectie. De reeks wordt gekenmerkt door zijn robuuste en minimalistische uitstraling, maar dan wel met Italiaanse flair.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
De nieuwe fictiereeks Moresnet, nu te zien op Streamz, voert ons mee naar het drielandenpunt waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland samenkomen. Daarnaast neemt het verhaal ons mee naar Frankfurt, al bevinden de sleutellocaties zich niet in de Duitse stad aan de oevers van de Main, maar wel in Vlaanderen. Zo is het kantoorgebouw van het mysterieuze bedrijf Thalamus eigenlijk het hoofdkwartier van Barco in Kortrijk. En het luxueuze appartement van Thalamus-CEO Eva Rolin is in werkelijkheid een penthouse op het Antwerpse Eilandje. Maar de grootste blikvanger in de serie - het spoorwegviaduct van Moresnet - blijft gewoon trouw aan zijn geografische oorsprong.
In Westmalle ontwierp Egide Meertens Plus Architecten het interieur van een eengezinswoning dat draait om geborgenheid en functionele elegantie. Het hart van de woning wordt gevormd door drie houten volumes die strategisch in de leefruimte geplaatst zijn. Deze volumes creëren knusse cocons die verschillende functies herbergen, zoals een zitruimte, een bureau en een speel- en opbergruimte voor de kinderen. Een bijzonder detail is de visuele continuïteit van het bureau: de kast loopt visueel door naar buiten, waar ze een onderdeel wordt van het terrasontwerp. Dit versterkt het gevoel van samenhang tussen binnen en buiten.
Middeleeuwse bouwtechnieken vormen de basis van de stenen sokkel en de met de hand uitgehakte houten kolommen van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten-kapel in Tsjechië, een project van het lokale architectenbureau RCNKSK. Het ontwerp combineert traditionele symboliek met een eigentijdse vormentaal, wat resulteert in een gebouw dat zowel monumentaal als poëtisch oogt.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Buildings’ werd het project PI59 in Amsterdam, een ontwerp van V8 Architects.
Restaurant Stable, gelegen op het historische domein Hof ter Linden in Edegem, is door Gault Millau bekroond tot ‘Mooiste Restaurant Design’. Die erkenning is een eerbetoon aan de samenwerking tussen de uitbaters van Stable, Stichting Kempens Landschap, gemeente Edegem en ontwerpbureau Dieter Vander Velpen Architects. Zij transformeerden het voormalige koetshuis van Hof ter Linden tot een sfeervol restaurant met respect voor de erfgoedwaarden van het domein.