Urban.brussels heeft de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de heraanleg van het Generaal Meiserplein in Schaarbeek. Naar een ontwerp van Brussel Mobiliteit wordt het drukke verkeersknooppunt in het noordoosten van Brussel binnenkort omgevormd tot een overzichtelijker en veiliger multimodaal plein, met meer ruimte voor voetgangers, fietsers én natuur.
Vlaanderen staat voor heel wat uitdagingen waarin de bouw- en vastgoedsector een belangrijke rol speelt: het realiseren van bijkomend woonaanbod binnen de krijtlijnen van de bouwshift, de energetische renovatiegolf, onze gebouwen en infrastructuur klimaatbestendig maken, de dringende (her)aanleg van wegen, dijken, bruggen, rioleringen en het onderhoud ervan enz. Rechtszekere, robuuste en vlotte vergunningsprocedures zijn daarbij een noodzakelijke, maar vandaag niet gerealiseerde voorwaarde. Dat deficit aan rechtszekerheid verlamt en vertraagt heel wat belangrijke initiatieven.
Met PIXEL krijgt Hasselt er tegen 2027 een nieuw stadsproject bij dat inspeelt op de evoluerende noden van de stad. Het project omvat studentenhuisvesting en een parkeergebouw met commerciële ruimte en wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar Laud en hogeschool PXL, naar een ontwerp van architectenbureau ORG Permanent Modernity. PIXEL speelt een belangrijke rol in de herontwikkeling van de zone tussen het stadscentrum en het opkomende Canal Quarter. Daarbij staat flexibiliteit centraal: de architecturale structuur is zo ontworpen dat ze eenvoudig kan inspelen op toekomstige behoeften zonder ingrijpende verbouwingen.
De ontwerpwedstrijd van het toekomstige Westpark in Molenbeek werd gewonnen door de verenigde architectenbureaus Studio Paola Vigano + Arcadis. Zij zullen het braakliggende terrein van de voormalige spoorwegsite van het Weststation omvormen tot een uitgestrekt en boomrijk stadspark van ongeveer 3 hectare. Het ambitieuze plan van de laureaat baseert zich op 3 pijlers: een groen park (meer landschap en natuur), een voedend park (meer culturele ruimtes en stedelijke productie) en een stralend park (meer levenskwaliteit en verbondenheid met de buurt).
De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
Genesteld in het centrum van Kortrijk, tussen verkeersknooppunt "Het Ei" en de Doorniksewijk, bevindt zich Walle, een oude industriële site met de voormalige BIC-fabrieken. Dit project van Goedefroo architecten, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta, transformeert het gebied in een nieuwe, duurzame stedelijke bedrijvencampus die naadloos verbonden is met de omliggende wijk en stad. Het is een karaktervolle plek die verder bouwt op enkele iconische elementen met erfgoedwaarde, en biedt ruimte voor zowel werken als wonen, wat een meerwaarde vormt voor de omliggende buurt.
Sinds de oprichting voor de Wereldtentoonstelling van 1958 heeft het Atomium niet alleen als een tijdelijke tentoonstelling gediend, maar is het uitgegroeid tot een permanent en iconisch symbool van België. Schréder heeft sindsdien bijgedragen aan de verlichting van dit monument, gebruikmakend van hun expertise in aluminium en elektrolytisch polijsten.
Recent werd de fiets- en voetgangersbrug boven het Vierarmenkruispunt in het Zoniënwoud officieel in gebruik genomen. Deze unieke houten brug, ontworpen door Ney & Partners, is een cruciale schakel in de fietssnelweg F29 die Brussel, Tervuren en Leuven verbindt. Met een innovatieve constructie van biogebaseerde materialen zet het project in op duurzaamheid en mobiliteitsverbetering.
In Sarezzo, een stad in Noord-Italië aan de voet van de Alpen, heeft recentelijk een belangrijke renovatie plaatsgevonden bij het shopping center Centro Europa 2000. Dit project, uitgevoerd met het Pardak® systeem van Zoontjens, ligt aan een drukke verkeersader, waar efficiënt parkeren een cruciale faciliteit is voor het winkelcentrum.
De publieke ruimte die wordt ingenomen door onze geparkeerde auto’s hebben we nodig om via groenaanleg de stijgende zomerhitte te temperen en de luchtkwaliteit te verbeteren, om in periodes van hevige regenval het water op te vangen of te laten infiltreren en ons zo te wapenen tegen lange periodes van droogte. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs vindt het de hoogste tijd dat overheden werk maken van een toekomstgerichte ruimtelijke transformatie.