Op woensdag 26 maart werd in TRACK, het vroegere treinmuseum in Brussel-Noord, RECAST gelanceerd. RECAST is een nieuw samenwerkingsplatform van architectenbureau 51N4E en ingenieursbureau M‑gineers, dat zich toelegt op duurzame, haalbare en grondig doordachte renovaties van bestaande gebouwen. In een tijd waarin het bouwen aan een toekomstbestendige gebouwvoorraad dringend én complex is, wil RECAST een geïntegreerd alternatief bieden dat ontwerp, techniek en strategie met elkaar verbindt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest aandachtig het Europees ‘vonnis’ rond de Woonzaak-klacht en volgt nieuwsgierig het parlementaire ‘debat’ rond dezelfde kwestie. Uiteraard voer voor een column.
RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
Op de voormalige Ottenstadion-site in Gentbrugge komt een nieuwe duurzame woonwijk tot stand, met ruimte voor 150 woningen, een wijkpark en collectieve voorzieningen. Het ontwerp werd voorgesteld door Areal Architecten, DENC-STUDIO en BLAF Architecten, in opdracht van stadsontwikkelingsbedrijf sogent en projectontwikkelaars ION en Alides. De wijk maakt deel uit van de bredere herontwikkeling van de oude Gantoise-site, waar in totaal 287 woningen voorzien zijn.
Leuven, de ultieme studentenstad, kent een enorme vraag naar kwalitatieve studentenhuisvesting. Met 43.000 kotstudenten en een kotratio van 80% is de nood aan extra kamers hoog, zeker met de stijgende instroom van buitenlandse studenten. Tegen 2026 wordt een tekort van 4.000 studentenkamers verwacht. The Rise, een project van ontwikkelaar ION en ontworpen door COMODO architecten, biedt hier een antwoord op. Dit innovatieve woonconcept combineert hoogwaardige architectuur, duurzaamheid en comfort in het hart van de stad.
In het hart van Hasselt heeft projectontwikkelaar en aannemer Dethier een voormalig kantoorgebouw getransformeerd tot een vooruitstrevend woonproject: The Upside. Het resultaat van de grootschalige renovatie is een duurzame woonomgeving met 35 wooneenheden en gelijkvloers kantoor. Dit vernieuwende concept biedt een oplossing voor de stijgende huurprijzen en het tekort aan betaalbare kwalitatieve woningen in stedelijke gebieden.
De grootste spelers in het Belgische vastgoedlandschap gaan zich voortaan verenigen als het over duurzaamheid gaat. Zo kunnen ze met één doorslaggevende stem spreken en de enorme uitdagingen waar de sector voor staat echt aanpakken. De Belgian Green Building Council (BGBC) bestaat voorlopig uit een 30-tal kleppers zoals Heylen Warehouses, Alides, BPI Real Estate, Bopro, CBRE, Atenor, Cordeel Group, AG Real Estate en Montea.
Het woonproject Ravelijn, ontwikkeld door Urban Link Group naar een ontwerp van 360 architecten, heeft onlangs zijn bouwvergunning verkregen. Gelegen in Gent, op de hoek van de Kapelaanstraat, Gandastraat en het Spaans Kasteelplein, brengt het project 25 woonentiteiten samen rond een groen binnengebied. Ondanks de centrale ligging, vlak bij Portus Ganda en de Sint-Baafsabdij, mikt Ravelijn op een rustige woonbeleving binnen de dynamiek van de stad.
De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.