Mathieu Gijbels presenteert met trots het eerste duurzaamheidsrapport, een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame toekomst. Het rapport biedt een transparante blik op de stappen die het bedrijf heeft gezet, de uitdagingen die het tegenkomt en de ambities voor de komende jaren. Bij Mathieu Gijbels is duurzaamheid een kernwaarde, waarbij het niet alleen draait om het bouwen van bedrijfsgebouwen, maar ook om het creëren van veilige, gezonde en toekomstbestendige werk- en leefomgevingen.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn zal het niet hebben over de elpee ‘Ethisch Reveil’ (1979) van Raymond Van het Groenewoud (met het onverwoestbare ‘Brussels by night’) maar wel over een initiatief van enkele grotere en kleinere projectontwikkelaars om het hoofd te bieden aan de kritiek op en het wantrouwen ten opzichte van hun praktijken.
Op de universitaire ziekenhuiscampus van UZ Brussel is het hart van het ziekenhuis niet langer onzichtbaar. Het nieuwe medisch-technisch blok, vlak naast de VUB Health Campus in Jette, biedt dokters, patiënten en studenten een sprankelende aanblik. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet in de reorganisatie van de campus. VK architects+engineers, part of Sweco begeleidt UZ Brussel al sinds 2008 in deze ingrijpende ontwikkeling als masterplanner en multidisciplinaire architectuur- en engineering partner.
In Antwerpen Zuid krijgt een beeldbepalend kantoorgebouw uit de jaren ’90 een nieuwe bestemming als moderne studentenhuisvesting. Gelegen naast de KDG Hogeschool - Campus Zuid, speelt het project slim in op de behoeften van de buurt en de studentenpopulatie. Met een semi-publieke plint voor functies zoals een koffiebar en werkruimtes, zoekt het ontwerp aansluiting bij de stedelijke dynamiek en de naburige arbeiderswoningen. Tegelijk worden thema's als privacy, zachte circulatiestromen en ruimtelijke integratie zorgvuldig uitgewerkt. Het project, ontworpen door ENOF architectuur, zet in op een architectuur die zowel functioneel als betekenisvol is.
Een verborgen parel in Gent wordt in ere hersteld. Het Rymhuis - het voormalig Fins consulaat en een exclusieve stadsvilla pal in de Gentse binnenstad - wordt door Archipl architecten getransformeerd tot een high-end woonomgeving. In het pand, dat dateert uit de jaren ’60, zouden minstens acht units ontwikkeld kunnen worden, maar ontwikkelaar REAL koos er heel bewust voor om er - met respect voor de historiek van het pand – vier exclusieve appartementen te voorzien. Die worden op dit moment volop afgewerkt en zullen in het voorjaar van 2025 klaar zijn.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt het terechte debat rond het electoraatpamperen in Anderlecht (Pano-reportage 19.11.24.) maar wil het probleem van die politieke praktijk ruimer zien dan cadeaugedrag met (ocharme) leeflonen.
De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.
"In de Oostendse wijk Opex is een tweedeling ontstaan door het bouwen van nieuwbouwappartementen die geen aansluiting lijken te maken met de oude, traditionele wijk, met alle gevolgen vandien", schrijft pers- en communicatieadviseur (en geboren Opexnaar) Joeri Casteleyn.
Houben staat voor grondleggerschap, vooruitkijken, niet tevreden zijn met de status quo. Wanneer die gezamenlijke doelstellingen in één project kunnen worden gebundeld, dan leidt dat tot geweldige synergiën. Een mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwbouw van WZC Het Perrehof in Peer.
Op donderdag 12 september werd in Awans het symbolische startschot gegeven voor de bouw van het nieuwe Business Park Awans, een gezamenlijk project van projectontwikkelaar Zabra en bouwbedrijf Mathieu Gijbels. Dit nieuwe bedrijvenpark ligt aan de rand van Luik en vlak bij de snelweg naar Brussel. Het telt 51 KMO-units en biedt ruimte aan twee moderne kantoorgebouwen. De eerste kolom werd deze ochtend geplaatst in aanwezigheid van de burgemeester en andere prominente genodigden, waarmee het project officieel van start ging.