De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
De oude meelfabriek van de Grands Moulins de Paris in Marquette-lez-Lille heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan en is omgevormd tot een ecowijk. Een sleutelrol in deze renovatie was weggelegd voor de CUPA 4 natuurlei van Cupa Pizarras.
Het is geen probleem als mensen trots willen zijn op een verleden, schrijft historicus Jan Dumolyn (UGent). Zolang dat niet leidt tot ideologische verdraaiing van de geschiedenis.
Een bijzonder moment vandaag op de RE|CORE-site in Hasselt: de iconische neonletters, ooit synoniem voor de legendarische RECOR-meubelfabriek, hebben hun plaats teruggevonden op het vernieuwde kantoorgebouw ‘The Office’. Na een grondige renovatie en een duurzame make-over staan de letters opnieuw te pronken, ditmaal met een extra 'E' die de transformatie naar RE|CORE symboliseert. Het plaatsen van de drie meter hoge letters is een belangrijke mijlpaal in de reconversie van deze voormalige industriële site naar een toekomstbestendige bedrijvencampus door projectontwikkelaar Futurn en bouwbedrijf Mathieu Gijbels.
Aan de Gravendreef in Beveren is zopas gestart met de afbraak van het voormalig minitheater KET en enkele garages. Op de site komt straks een gloednieuw en duurzaam woonproject waar 29 gezinnen een nieuwe thuis vinden. Zo biedt ‘Forum’ - een ontwerp van het Antwerpse FVWW architecten - straks mee een antwoord op de woonnood in Beveren. Als alles vlot verloopt, nemen eind 2026 de eerste bewoners hun intrek.
Na het onderzoek naar meervoudig wonen in de gebouwde omgeving in de Toolbox Dorpse Architectuur, nodigt AR-TUR ontwerpers, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden aan te reiken van (aspecten van) dorpse woonlandschappen. AR-TUR is op zoek naar diverse projecten in of aan de rand van de dorpskern – in het bijzonder in de private of collectieve ruimte - die inzetten op groen-blauwe strategieën en op die manier bijdragen aan een betere dorpse, ruimtelijke kwaliteit. Dien vóór 20 januari 2025 de goede voorbeelden die jij kent in en draag bij aan de Toolbox Dorpse Woonlandschappen.
"Wie bezig is met bouwen en verbouwen krijgt bepaald veel architectuur-content in de feed. Als architect kan ik erover meespreken. En scrollend door die socials is er me wat opgevallen. Het ding dat zich steeds nadrukkelijker aftekent: dat steeds minder dingen zich aftekenen."
Mathieu Gijbels presenteert met trots het eerste duurzaamheidsrapport, een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame toekomst. Het rapport biedt een transparante blik op de stappen die het bedrijf heeft gezet, de uitdagingen die het tegenkomt en de ambities voor de komende jaren. Bij Mathieu Gijbels is duurzaamheid een kernwaarde, waarbij het niet alleen draait om het bouwen van bedrijfsgebouwen, maar ook om het creëren van veilige, gezonde en toekomstbestendige werk- en leefomgevingen.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn zal het niet hebben over de elpee ‘Ethisch Reveil’ (1979) van Raymond Van het Groenewoud (met het onverwoestbare ‘Brussels by night’) maar wel over een initiatief van enkele grotere en kleinere projectontwikkelaars om het hoofd te bieden aan de kritiek op en het wantrouwen ten opzichte van hun praktijken.
Op de universitaire ziekenhuiscampus van UZ Brussel is het hart van het ziekenhuis niet langer onzichtbaar. Het nieuwe medisch-technisch blok, vlak naast de VUB Health Campus in Jette, biedt dokters, patiënten en studenten een sprankelende aanblik. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet in de reorganisatie van de campus. VK architects+engineers, part of Sweco begeleidt UZ Brussel al sinds 2008 in deze ingrijpende ontwikkeling als masterplanner en multidisciplinaire architectuur- en engineering partner.