De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
In Evere verrijst binnenkort Matisse 16, een ambitieus stadsontwikkelingsproject ontworpen door Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met het Brusselse bureau AXENT Architects. Gelegen nabij een toekomstige metrolijn en strategisch gepositioneerd tussen de luchthaven van Brussel en het stadscentrum, zet dit multifunctionele project in op een vernieuwende mix van wonen, werken en retail. Waar verouderde infrastructuur bedrijven weglokte naar Vlaanderen en het stadscentrum, wil Matisse 16 met een vooruitstrevende architectuur en een levendige invulling nieuw elan geven aan de wijk.
Robin De Ridder is beleidsmedewerker bij de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning vzw. Hij vraagt zich af of er dan echt geen modellen bestaan waarbij niet nieuwbouw, maar renovatie en circulariteit het welvaren van de bouwsector bepalen.
In Antwerpen Noord, een dynamische wijk die de skyline van de stad bepaalt, vond een indrukwekkende herbestemming plaats. Ontwerpbureau bold architecten transformeerde de voormalige pakhuizen en ateliers van brouwerij John Martin tot unieke kantoor- en atelierruimtes. Dit project, in samenwerking met AG Vespa en projectontwikkelaars LIFE en BPI Real Estate, ademt vakmanschap en ondernemerschap en voegt 2600 m² aan hoogwaardige kantoorruimte toe aan deze creatieve buurt.
Amsterdam, een stad bekend om haar drukte en dichte bevolking, heeft nauwelijks nog ruimte om te bouwen op rustige locaties. The Jay, gelegen in het nieuwe Bajeskwartier naast de A10 en nabij spoorlijnen, is een voorbeeld van een bouwproject op een luidruchtige locatie. Hier veroorzaken passerende auto’s en treinen niet alleen geluidsoverlast, maar dragen ze ook bij aan luchtverontreiniging. Merford kreeg de taak om toekomstige bewoners te voorzien van een aangename leefomgeving.
Architectenbureau Studio Inarco en ontwikkelaar MM Estate Group hebben de uitvoerbare vergunning verkregen voor het studentenhuisvestingsproject The Metropolitan in Antwerpen. Het project bevindt zich op een toplocatie – Italiëlei 1 – recht tegenover de AP Hogeschool en vlakbij andere onderwijsinstellingen en het bruisende Eilandje. Het ontwerp van Studio Inarco belooft een vooruitstrevend gebouw te worden dat inspeelt op de groeiende vraag naar hoogwaardige studentenhuisvesting.
Op dinsdag 13 februari 2025 vindt opnieuw het seminarie WoonVastgoed België plaats, ditmaal in de Salons van Edel in Wilrijk, Antwerpen. Met een brede waaier aan deelnemers – van investeerders, financiers en projectontwikkelaars tot architecten, juristen en beleidsmedewerkers – vormt het evenement een uniek platform voor dialoog en samenwerking. Dit jaar staat het seminarie in het teken van een van de meest urgente vraagstukken van onze tijd: de (on)betaalbaarheid van woningen in een snel veranderende markt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest het opiniestuk van Gaëtan Hannecart, grote baas van Matexi, in De Tijd (18.01.25.) onder de titel “Eén verlaagd BTW-tarief kan woningcrisis afwenden”. Het valt te vrezen dat de marketingafdeling van Matexi de pen van Hannecart vasthield, en niet zijn studiedienst. Het stuk loopt immers mank.
Met 816 eenheden is Sart Tilman het grootste studentenhuisvestingsproject van ons land. De Universiteit van Luik gaf in 2021 het startschot voor een openbare aanbesteding met als doel zowel de modernisering van bestaande studentenwoningen als de uitbreiding met 407 extra kamers. Deze aanbesteding omvatte ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de studentenwoningen aan de Rue des Hômes in Sart-Tilman. Een consortium bestaande uit LIFE, Moury Construct, Quares en Ethias sloeg de handen in elkaar om een gezamenlijk voorstel in te dienen. In samenwerking met architectenbureaus UAU Collectiv en Altiplan werd een sterk dossier gepresenteerd, dat werd bekroond met de winst van de competitie.
De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.