Erfgoedgebouwen vormen de tastbare herinnering aan ons verleden, maar in een wereld die continu evolueert, rijst de vraag hoe deze historische structuren een nieuwe toekomst kunnen krijgen. In de derde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED bespreken Edwin Remmerie en Sébastien Delagrange van BINST ARCHITECTS samen met erfgoedspecialiste Sara Vermeulen (Agentschap Onroerend Erfgoed & Caspar Consulting) en duurzaamheidsadviseur Sunita Van Heers (SuReal) hoe erfgoed getransformeerd kan worden naar hedendaagse standaarden zonder zijn ziel te verliezen. Ze reflecteren op ontwerpstrategieën, de rol van historische context en het concept van ‘future heritage’.
In het hart van Antwerpen, in de Paleisstraat, onderging een voormalig politiekantoor een grondige transformatie tot een moderne dokterspraktijk naar een ontwerp van FVWW architecten. De Wijkpraktijk, de bouwheer van het project, nam in 2016 het initiatief om de achterbouw om te vormen tot zeven volwaardige en volledig afgewerkte dokterskabinetten. Later, in 2020, werd ook de renovatie en restauratie van de beschermde voorgevel voltooid, waarmee het pand zijn historische uitstraling wist te behouden.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan aNNo Architecten uit Gent, een van de drie bureaus genomineerd voor de Jo Crepain Award.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan Origin Architecture & Engineering uit Brussel, dat zowel genomineerd is voor de Best Employer Award als de Best Entrepreneur Award.
Op donderdag 13 maart van 10u30 tot 12u organiseert Architectura een gratis en interactief webinar over renovatie en restauratie. Een panel van specialisten zal zich over deze thematiek buigen vanuit het vanuit Klooster Mariadal in Hoegaarden. Registreren voor het webinar kan via deze link.
In het landelijke Rijmenam herbestemt dmvA architecten een voormalig buurtschooltje uit de late 19e eeuw. Wat ooit een bescheiden schoolcampus was, wordt binnenkort een modern en duurzaam woonproject met 13 woningen en appartementen, ingebed in een groene omgeving. Door een zorgvuldige reconversie van het bestaande gebouw en de toevoeging van een hedendaags volume, slaagt dmvA erin om de historische identiteit van de plek te behouden en tegelijkertijd eigentijdse woonkwaliteit te bieden.
Het negentiende-eeuwse Meyboomgebouw in het hart van Brussel krijgt een nieuwe toekomst als studentencampus. Nu de stedenbouwkundige vergunning is verleend, kan het historische pand op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat een grondige renovatie ondergaan. LOW architecten ontwierp een dynamische en toekomstgerichte campus met studentenhuisvesting, auditoria, een sporthal en gemeenschappelijke ruimtes, waardoor het gebouw opnieuw een levendige rol krijgt in de stad.
In het hart van de Franse stad Lille ondergaat een voormalig mouterijgebouw een opmerkelijke transformatie. Het ontwerpbureau Goedefroo architects uit Gent kreeg de opdracht om deze historische site, opgenomen in het Inventaire Patrimoine Architectural et Paysagé de la Métropole Lilloise (IPAP), te herontwikkelen. Het resultaat wordt een innovatieve mix van een hotel en een jeugdherberg met 113 kamers, aangevuld met een evenementenruimte en een plek voor muzikale artiesten. Het project respecteert het erfgoed van de site en vertaalt het naar een hedendaags, duurzaam ontwerp.
Op 26 februari 2025 tekent Géry Leloutre van architectenbureau Karbon’ present voor een lezing in C-mine. Karbon’ is een Brusselse coöperatie, opgericht in 2008, die intussen met een team van 20 architecten en stedenbouwkundigen aan diverse projecten en studies werkt. Het bureau onderscheidt zich door zijn bewuste aanpak met betrekking tot het renoveren van sociale woningen, de milieu-impact van het bouwen en het behoud van erfgoed zonder concessies te doen aan woonkwaliteit. Architectuurwijzer nam het initiatief voor deze lezing samen met Embuild Limburg, de provincie & Woonacademie Limburg en de woonmaatschappij Wonen in Limburg.
Stad Antwerpen lanceert voor de zesde keer haar monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’. Met de uitreiking van de prijs zet de stad elke twee jaar de herbestemming of restauratie van Antwerps onroerend erfgoed in de bloemetjes. Wie een pand kandidaat stelt, maakt kans op de titel en een prijs van 5.000 euro. Inschrijven kan tot 20 maart via www.erfgoedjuweel.be.