Genesteld in het centrum van Kortrijk, tussen verkeersknooppunt "Het Ei" en de Doorniksewijk, bevindt zich Walle, een oude industriële site met de voormalige BIC-fabrieken. Dit project van Goedefroo architects, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta, transformeert het gebied in een nieuwe, duurzame stedelijke bedrijvencampus die naadloos verbonden is met de omliggende wijk en stad. Het is een karaktervolle plek die verder bouwt op enkele iconische elementen met erfgoedwaarde, en biedt ruimte voor zowel werken als wonen, wat een meerwaarde vormt voor de omliggende buurt.
Het is geen probleem als mensen trots willen zijn op een verleden, schrijft historicus Jan Dumolyn (UGent). Zolang dat niet leidt tot ideologische verdraaiing van de geschiedenis.
Historische architectuur gekoppeld aan hedendaags comfort: dat is het opzet van De Gaanderij in Herentals. Missie geslaagd, want het voormalige schoolgebouw van het Sint-Jozefsinstituut onderging een ingrijpende metamorfose zonder dat het vertrouwde straatbeeld en de visuele connectie met het aanpalende begijnhof werden aangetast. Bovendien maken enkele bijpassende nieuwe woonblokken en een autovrij binnengebied het plaatje compleet. Deze bijzondere mix van nieuwbouw en renovatie resulteerde in een charmant geheel met 85 energiezuinige appartementen en zes knusse stadswoningen, die volledig volgens plan vanaf eind november worden opgeleverd.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
Het is het oudste zwembad van het Brusselse Gewest en het op één na oudste van België: het gemeentelijk zwembad van Elsene is een parel in de kroon van het Brusselse erfgoed en verdiende een grondige renovatie. Na vier jaar noeste arbeid heropent het zijn deuren in de Zwemkunststraat, een mooi cadeau van Beliris voor de 120e verjaardag van het monument. Architect van het renovatieproject is AAC Architecture, met ondersteuning van Greisch voor stabiliteit en Écorce voor speciale technieken. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Valens en In Advance.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
De Boerentoren in Antwerpen, een iconisch monument en één van de eerste wolkenkrabbers van Europa, staat opnieuw centraal in een fel debat. Volgens een stabiliteitsstudie zou de toren bij extreme stormen risico lopen op zware schade of zelfs instorting, wat eigenaar Katoen Natie heeft gebracht tot de beslissing om de bovenste verdiepingen af te breken. Maar niet iedereen is overtuigd van de urgentie. Terwijl sommige experts pleiten voor onmiddellijke ingrepen, zijn er ook stemmen die de ernst van het probleem in twijfel trekken en alternatieve oplossingen voorstellen.
De bouw ging het voorbije jaar letterlijk en figuurlijk door slecht weer en dat heeft op heel wat bedrijven en medewerkers een zware impact. Wie in deze tijden nood heeft aan een opkikker, was op 5 december in het Sheraton Brussels Airport Hotel aan het juiste adres. Tijdens de lustrumeditie van de Belgian Construction Awards werden projecten, teams en mensen in de spots gezet die symbool staan voor de ambitie en de innovatiekracht van de sector. Architectenbureaus zoals Delmulle Delmulle Architecten, Egide Meertens Plus Architecten en B-architecten wisten met hun innovatieve ontwerpen de prijzenregen mee te kleuren.
Ben je als bouwheer of architect betrokken bij een Oost-Vlaams project dat historisch erfgoed nieuw leven heeft ingeblazen? Heb je een kerk getransformeerd tot een sfeervolle bibliotheek, een molen omgevormd tot een bruisende horecazaak, of een fabriek een duurzame toekomst gegeven als woon- of werkplek? Dien dan je project in voor de Erfgoedprijs 2025 en maak kans op 10.000 euro prijzengeld.
In het hart van Geluwe, een deelgemeente van Wervik, krijgt de voormalige jongensschool een nieuwe toekomst. Architectenbureau DENC-STUDIO zal het historische gebouw herontwikkelen tot een cohousingproject: een besloten woonerf met zowel individuele woningen als gedeelde voorzieningen zoals een fietsenstalling en gemeenschappelijke tuin. Het project, een initiatief van de stad Wervik en intercommunale Leiedal, is niet alleen een antwoord op de leegstand, maar ook een kans om erfgoed en gemeenschapsgevoel te versterken.