De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
In Landegem, Oost-Vlaanderen, werkt evr-architecten aan een nieuwbouwproject voor Ten Dries, een centrum voor buitengewoon onderwijs en zorg. Dit project, dat verouderde infrastructuur vervangt, voorziet in vier leefgroepen voor kinderen, jongeren en adolescenten met motorische en/of meervoudige beperkingen. De architectuur focust op een kwalitatieve woon- en leeromgeving, met veel aandacht voor oriëntatie, toegankelijkheid en duurzaamheid.
De architectenbureaus a2o, met vestigingen in Hasselt en Brussel, en Broekbakema, gevestigd in Rotterdam, hebben de ontwerpwedstrijd voor Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek gewonnen. Het winnende ontwerp vertaalt een breed gedragen visie op duurzaam en circulair bouwen. Het project combineert drie kernambities: het huisvesten van een innovatieve community in een gezonde werkomgeving, het realiseren van hoge duurzaamheidsnormen door een circulair en flexibel ontwerp, en het functioneren als uithangbord voor de sector. Deze ambities worden geïntegreerd in een coherente architecturale en landschappelijke aanpak die de campus een nieuw gezicht geeft.
Met hun ontwerp voor de vervanging van de lagere schoolgebouwen van het College van de Paters Jozefieten in Melle won atelier MA+P de architectuurwedstrijd uitgeschreven door de opdrachtgever. Zoals altijd bij ontwerpwedstrijden zijn er ook bureaus die het niet haalden. Zonde van de tijd en creativiteit die in hun ontwerp kroop. Om deze ontwerpen toch de aandacht te geven die ze verdienen, is er de Architectura-rubriek Net Niet. Zo richten we onze schijnwerpers deze keer op 2PK Architecten. Ook zij deden mee aan de architectuurwedstrijd, maar strandden op de tweede plaats.
In het hart van het West-Vlaamse Wijnendale heeft architectenbureau Groep 3 een nieuwe basisschool gerealiseerd die niet alleen onderdak biedt aan leerlingen en leerkrachten, maar ook bijdraagt aan de stedenbouwkundige opwaardering van het kerkplein. Dankzij een doordacht ontwerp, afgestemd met de kwaliteitskamer en de stedenbouwkundige dienst van stad Torhout, en een nauwe dialoog met de buren, is een breed gedragen schoolomgeving ontstaan.
Architectenbureau V+ realiseert in samenwerking met Bureau Bouwtechniek een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met sportzaal op een voormalige industriële site in Vorst. Het project, De Puzzel, maakt deel uit van het Masterplan Divercity en vormt een belangrijke sluitsteen voor het tegenovergelegen park. Door de turnzaal ook buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners en sportclubs, krijgt het project een duidelijke sociale meerwaarde binnen het Brede Scholen-concept.
De vernieuwing van de Horteco-campus in Vilvoorde markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de landbouwschool. Met een ontwerp van Oskar en Archiles architecten krijgt de campus een eigentijds karakter, waarbij het rijke verleden van de site hand in hand gaat met een vooruitstrevende toekomstvisie. Het project, dat een nieuw schoolgebouw en twee nieuwe stallen omvat, integreert moderne architectuur op subtiele wijze in de bestaande omgeving.
Het negentiende-eeuwse Meyboomgebouw in het hart van Brussel krijgt een nieuwe toekomst als studentencampus. Nu de stedenbouwkundige vergunning is verleend, kan het historische pand op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat een grondige renovatie ondergaan. LOW architecten ontwierp een dynamische en toekomstgerichte campus met studentenhuisvesting, auditoria, een sporthal en gemeenschappelijke ruimtes, waardoor het gebouw opnieuw een levendige rol krijgt in de stad.
De finalisten van de MIPIM Awards 2025 zijn bekend. Van de 39 geselecteerde projecten wereldwijd behoren er twee tot Belgische bodem—aangename verrassingen in een competitie waar innovatie, duurzaamheid en architecturale kwaliteit centraal staan. De Polytoren in Zwijnaarde, een herontwikkelingsproject van POLO.platform, en de Egied Van Broeckhovenschool in Brussel, ontworpen door B2Ai architects, werden uit honderden inzendingen gekozen en dingen op 13 maart 2025 mee naar de prestigieuze prijzen in Cannes.
Het PIUS X-instituut in Antwerpen heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Poot architectuur heeft niet alleen het bestaande schoolgebouw voor de derde graad uitgebreid, maar ook gerenoveerd. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een derde bouwlaag, onder de vorm van een sculpturale optopping. Daarnaast werden ook de speelplaats en het lerarenhuis herbekeken, waardoor de hele site een coherente vernieuwing onderging.