Vlaanderen moet zeer zuinig zijn met haar open ruimte. Daarom heeft de Vlaamse overheid in het kader van het ruimtelijk beleid het basisprincipe van ruimteneutraliteit tegen 2040 vooropgesteld, beter bekend als de Bouwshift. Tegen 2040 wil ze de dagelijkse inname van open ruimte terugdringen tot nul hectare. Daarna kan nieuwbouw alleen gebeuren in de ruimte waar nu al bebouwing is. HOGENT en VITO onderzochten hoe de afgelopen 50 jaar open ruimte is ingenomen, wat de rol daarin was van de gewestplanning, en hoe dit verder kan evolueren naar de toekomst. Hun rapport maakt alvast duidelijk dat Vlaanderen zonder bouwshift meer dan 40.000 hectare natuur en landbouwgrond dreigt te verliezen.
Bond Beter Leefmilieulanceert 11 cruciale duurzame maatregelen voor het milieu en het klimaat onder de#ministerievoordetoekomst.Tot aan de verkiezinrgen van26 meikruipen de beleidsmedewerkers van BBL op sociale media in de huid van een Minister voor de Toekomst. Erik Grietens ijvert voor ruimtelijke logica in onze warmtevoorziening. .
In het kader van Sign for my Future roept Verozo, de Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken, de overheid op om in de bouwregelgeving zonwering verplicht te maken zodat energieverspilling met actieve koeling overbodig wordt.
Bond Beter Leefmilieu lanceert 11 cruciale duurzame maatregelen voor het milieu en het klimaat onder de#ministerievoordetoekomst.Tot aan de verkiezinrgen van26 meikruipen de beleidsmedewerkers van BBL op sociale media in de huid van een Minister voor de Toekomst. Benjamin Clarysse is minister voor Energie en pleit voor de omvorming van de woonbonus tot klimaatbonus.
Spijbelende leerlingen, klimaatmarsen, verhitte discussies over het nut en zelfs de noodzaak om opnieuw te investeren in kerncentrales (of toch maar gascentrales?), politiek gekissebis... Om het even wie het gelijk aan zijn kant heeft: het is een goede zaak voor mens en milieu dat de klimaatverandering in het algemeen - en de schreeuw om tastbare acties in het bijzonder - hoog op de verschillende agenda's worden gezet. Daarbij wordt smekend gekeken naar de industrie, die met haar technologisc...
De klimaatuitdaging heeft ook de particulier in zijn ban. Dat blijkt uit de actie Sign for My Future, dieal meer dan 140.000 ondertekenaars heeft. Voor bouwprofessionals is die klimaatuitdaging geen nieuwigheid. De sector slaat al vele jaren de hand aan de ploeg. Sinds meer dan 10 jaar is, door de steeds strengere energie-eisen, élke architect en aannemer druk aan de slag om de voetafdruk van onze gebouwen zo minimaal mogelijk te maken. Om een versnelling hoger te kunnen schakelen moet...
Gino Gaillaert, CEO van Sto, houdt een pleidooi voor duurzaam renoveren. En hij vraagt dat de regering maatregelen neemt om goede isolatie te promoten. "Initiatieven als een BTW-verlaging, subsidies of groene leningen moeten ervoor zorgen dat mensen op een goedkope manier dergelijke maatregelen kunnen treffen. Maar durft de regering een duidelijke meerjarenstrategie uit te kienen?"
"Nooit gedacht dat ik die slogan ooit zelf zou gebruiken… maar het cynisme en gebrek aan daadkracht van een aantal politici wanneer het over het klimaat gaat en het calimero-complex bij een groeiend deel van de bevolking dat daar tegenover staat, dwingen mij tot dergelijke uitspraken." Dat stelt Paul Eykens, afgevaardigd bestuurder bij Isoproc, in zijn column voor Sign for my Future.
Energiesubsidies komen vooral de hoogste inkomens ten goede, terwijl een vijfde van de huishoudens in ons land aan energie-armoede lijdt. Onze huiscolumnist Filip Canfyn laat zijn licht schijnen op het energievraagstuk in het kader van Sign for my Future.
Geert Goordens (Factor 4) tienerdochter is een van de 'bosbrossers' voor het klimaat. Als energieprofessional is zijn initiële reactie – naast fierheid en vertedering - een flinke dosis betweterigheid. Maar al snel stelt hij zich de vraag of zijn werkveld écht wel zo goed bezig is op het vlak van het verbeteren van het energieverbruik in bestaande gebouwen.