Het evenementengebouw Silt in Middelkerke is bekroond met de gerenommeerde Architecture Masterprize 2024, in de categorie hospitality. De prijzen zijn onlangs uitgereikt in het Guggenheim Museum in Bilbao. Reinald Top, architect-partner bij ZJA Architects & Engineers, toont zich bijzonder trots: “Wederom een mooie erkenning voor deze nieuwe parel aan de Belgische kust. Een bijzonder project dat kustversterking, duurzaamheid en leefbaarheid verenigt. En het geslaagde resultaat is van een innige samenwerking binnen Bouwteam Nautilus, met de gemeente Middelkerke als uiterst bevlogen opdrachtgever.”
Het Nederlandse OZ, voorheen bekend als OeverZaaijer Architectuur, is wellicht niet bij iedereen aan deze kant van de Moerdijk even bekend. Toch heeft het Amsterdamse ontwerpbureau al een indrukwekkend palmares bij elkaar ontworpen. Voor het project SILT in Middelkerke vervoegde OZ het Bouwteam Nautilus. Hun expertise in het ontwerpen van multifunctionele complexen speelde een cruciale rol in de realisatie van dit ambitieuze project. Architectura sprak met OZ-architecten Wouter Zaaijer en John Bosch over hoe zij hun innovatieve ontwerpbenadering toepasten om een architecturaal icoon te creëren dat tegelijkertijd fungeert als een levendige ontmoetingsplek voor Middelkerke.
Er zijn maar weinig projecten die zo sterk de essentie van een ontwerpbureau uitdragen als SILT in Middelkerke. "DELVA gelooft in de kracht van de natuur om de ruimtelijke vraagstukken van de 21e eeuw aan te pakken. Daarom keren we het ontwerpproces ondersteboven en kiezen we radicaal voor het landschap als basis", stelt de missie van DELVA Landscape Architecture Urbanism. In SILT zien we deze filosofie tot leven komen, waarbij duurzaamheid, gemeenschapszin en landschapsbeheer naadloos samenvloeien tot één geheel. Het project illustreert hoe natuur-geïntegreerd ontwerp niet alleen de fysieke ruimte transformeert, maar ook de sociale en ecologische dynamiek van een gemeenschap verrijkt.
SILT in Middelkerke was op meerdere fronten een bijzonder project om te realiseren. De geometrie van de hoteltoren vormde een grote uitdaging, aangezien rechte elementen nauwelijks voorkomen in het ontwerp. Bovendien vereiste de unieke locatie tussen dijk en duin een doordachte interpretatie van het bestaande normatieve kader om tot een uitvoerbaar en duurzaam resultaat te komen. Als uitvoerend architect ondersteunde Bureau Bouwtechniek de Nederlandse ontwerpende architect ZJA, zodat zij zich volledig op het ontwerp konden richten. Bureau Bouwtechniek hield ook controle op de uitvoering en zorgde ervoor dat de doelstellingen en het plan voor alle partners steeds duidelijk waren.
Vanuit hun diepgewortelde missie om de omgeving kwalitatief te verbeteren vanuit een menselijk en ecologisch oogpunt, heeft het Nederlandse architectenbureau ZJA met SILT in Middelkerke een project ontworpen dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en duurzaam. Met zijn vernieuwende evenementengebouw en bijhorende faciliteiten zet SILT een nieuwe standaard voor stedelijke kustontwikkeling, waarbij culturele en natuurlijke elementen respectvol worden geïntegreerd en versterkt.
Een totale projectoppervlakte van 39.200 m², het verzetten van 80.000 m³ grond, de plaatsing van 1.050 funderingspalen om stabiliteit te garanderen, het gieten van 25.150 m³ stortbeton, het gebruik van 2.170.000 kg wapeningsijzer, en de constructie met 3.060 m houten balken… Deze cijfers schetsen slechts een deel van de reusachtige omvang van het SILT-project in Middelkerke. Steven Maeyaert, co-CEO van het West-Vlaamse aannemersbedrijf Furnibo, is niet alleen grondig vertrouwd met deze indrukwekkende getallen, maar ook met de vele uitdagingen en triomfen die bij het project kwamen kijken.
Met in de cockpit Guy De Meyer, projectverantwoordelijke van gedelegeerd bouwheer Debuild en commercieel directeur bouwbedrijf Democo, heeft het project SILT in Middelkerke de lat voor architecturale en constructieve prestaties aan de Belgische kust beduidend hoger gelegd. De bouw van SILT kenmerkte zich bovendien door een verbazingwekkend snelle realisatie. Gestart in februari 2022 met het uitgraven van een immense bouwput, stond twee jaar later een volledig functioneel complex. “Deze prestatie was enkel mogelijk dankzij de intensieve samenwerking binnen het uitgebreide bouwteam en de strategische beslissing om de gemeente nauw bij het proces te betrekken”, vertelt De Meyer.
Een bijzonder project als Silt vraagt om een even bijzondere blik op het verkeerskundige aspect ervan. Het bouwteam riep hiervoor de expertise in van MINT, een Vlaams studiebureau met een dertigtal medewerkers dat zich enkel buigt over mobiliteit. De complexiteit en de mogelijkheid om verkeersstromen vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken, maakt van Silt een niet-alledaags project om aan mee te werken.
Het nieuwe casino SILT Middelkerke ligt buiten de veiligheidslijn, dichtbij de Noordzee. Om het iconische gebouw, de kuststrook én de achterliggende wijken te beschermen tegen een '1.000-jarige superstorm' kreeg studiebureau Witteveen+Bos als lid van bouwteam Nautilus de opdracht om een innovatieve zeewering te integreren. Hierdoor is Middelkerke nu de best beschermde plek langs de Belgische kust.
In een wereldwijde zoektocht naar oplossingen voor schonere bouwmethodes en hernieuwbare bronnen in alle facetten van het moderne leven, vernieuwt Accoya®-fabrikant Accsys het speelveld. Met zijn unieke houtproducten biedt Accsys zijn klanten een ongeëvenaarde combinatie van prestaties en duurzaamheid. Dit is geen loze belofte, zoals blijkt uit een recent project in samenwerking met producent HESS TIMBER: SILT, een statement aan de kust van Middelkerke. Het project onderscheidt zich door de opmerkelijke houten gevelbekleding Accoya, ingetogen maar met maximale impact.