Na in 2023 al de ontwerpwedstrijd te hebben gewonnen voor de bouw van sociale appartementen op VELD21-Oost in de Clementwijk te Sint-Niklaas, werd het Gentse architectenbureau DENC-STUDIO nu ook geselecteerd als laureaat voor het westelijke velddeel van VELD21. Dit nieuwe project omvat 9 grondgebonden eengezinswoningen en 8 geschakelde woonunits. De dubbele winst op deze belangrijke ontwikkelingssite bevestigt de kwaliteit en consistentie van het bureau, en biedt mogelijkheden om de uitvoering van beide projecten optimaal op elkaar af te stemmen.
De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
In zijn eerste column van het jaar vertelt Marc Schepers over Sanne, een van de vele singles, starters en middeninkomens die stilstaat op de Vlaamse woningmarkt. En als zij het al moeilijk hebben, wat dan met wie nog minder verdient en jaren wacht op een sociale woning?
De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en openbare vastgoedmaatschappij Everecity hebben met het sociale huisvestingsproject Artemis 96 nieuwe woningen ingehuldigd in Evere. Begin september namen de eerste huurders hun intrek in hun nieuwe energiezuinige woningen, die zijn ontworpen door het bureau MDW Architecture en gebouwd door de firma’s Vanderstraeten en Koeckelberg.
In de Gentse wijk Meulestede is met "CLT Mykolaiv" het allereerste Community Land Trust-project van Vlaanderen opgeleverd. Ontworpen door net architectuur, combineert dit sociale woonproject betaalbaarheid met een innovatief architecturaal concept. Met 34 woningen en appartementen rond een centraal parkje maximaliseert het ontwerp zowel gemeenschapsvorming als woonkwaliteit. Dankzij de compacte schakeling van woningen blijft er veel open ruimte behouden, terwijl slimme verbindingen tussen privé- en gemeenschappelijke tuinen zorgen voor een harmonieuze interactie met de omgeving.
Sinds dit voorjaar is Leuven alweer een fraai residentieel complex rijker. In deelgemeente Kessel-Lo werd de laatste hand gelegd aan woonproject Lolanden. Nadat in een eerste fase al 122 appartementen vernieuwd waren (inclusief inrichting van een buurtcentrum), verrezen in tweede instantie drie nieuwbouwvolumes met 84 sociale wooneenheden en een kinderdagverblijf, naar een ontwerp van LANDarchitecten. Een schoolvoorbeeld van hedendaagse stadsontwikkeling én deskundig projectbeheer, met dank aan de constructieve samenwerking tussen de bouwheer, de architect en de twee hoofdaannemers.
Het project LOODS in de Loodsenstraat in Gent, in opdracht van Thuispunt Gent en ontworpen door Martens Van Caimere Architecten, die de architectuurwedstrijd won, transformeert een lang en ondiep stedelijk perceel tot een kwalitatief sociaal woonproject met 7 grondgebonden woningen en 4 appartementen. De grootste uitdaging was het optimaliseren van de beperkte ruimte, een voormalig braakliggend terrein waar eerder arbeiderswoningen stonden. De architecten kozen voor een innovatieve benadering door de klassieke woningtypologie 90° te draaien, waardoor de woningen meer daglicht en zuid-gerichte tuinen krijgen en ze ook beter aansluiten bij de omliggende stedelijke context.
Open Oproep 48 is gepubliceerd. Met de vernieuwde Open Oproep procedure wil Team Vlaams Bouwmeester blijven inzetten op architectuurkwaliteit, door zowel jonge ontwerpers als gevestigde bureaus de kans te geven om een overheidsopdracht te realiseren. De drempel om te kandideren voor een overheidsopdracht wordt zo laag mogelijk gehouden. Lees meer over de nieuwe Open Oproep procedure in het infoboekje.
De Stuivenbergwijk in Hoboken is een sociale woonwijk die in verschillende fases gerenoveerd wordt door Woonhaven Antwerpen. De laatste fase gaat over het zuiden van de wijk aan de Rector Vermeylenlaan, het Majoor Maelfaitplein en de Dokter Robert Kochlaan. Woonhaven Antwerpen organiseerde een ontwerpwedstrijd voor de vervangbouw. Vijf geselecteerde kandidaten dienden een voorstel in. Het ontwerp van het Rotterdamse bureau De Nijl Architecten kwam als winnaar uit de bus.
In de komende jaren zal het Witte Kaproenenplein, gelegen midden in de Gentse Rabotwijk, volledig transformeren tot een groen en uitnodigend stadspark. Dit park maakt deel uit van een groter stedelijk vernieuwingsproject van de Stad Gent, waarbij niet alleen een nieuwe sociale woontoren wordt opgetrokken, maar vooral de grauwe, verharde omgeving van het plein grondig vergroend en verfraaid zal worden. Met dit project wil de stad een plek creëren waar het aangenaam is om te wonen en waar de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is van czaar architecten, in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies voor het landschap, na een uitgebreid voortraject met verschillende stakeholders.