Na een jaar inzet boekt het project ExperienceCenterBouw indrukwekkende resultaten in het begeleiden van de bouwsector richting digitalisering. Met meer dan 45 demonstratie-acties – zowel in het Experience Center van Buildwise in Zaventem als via een mobiele hub – heeft het initiatief al meer dan 1000 kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in de bouw bereikt. Daarnaast hebben bijna 200 aannemers maatwerkadvies ontvangen om digitale technologieën effectief te implementeren in hun bedrijf. Concreet gaat het om zaken als 2D- en 3D-meettechnieken, kunstmatige intelligentie (AI), Building Information Modeling (BIM) en digitale planningtools.
Op vrijdag 24 januari 2025 organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten zijn nieuwjaarsreceptie in congrescentrum Lamot in Mechelen. Dit jaar staat de avond volledig in het teken van een van de meest revolutionaire trends van deze tijd: artificiële intelligentie.
Goedefroo architects heeft de afgelopen jaren aan talrijke complexe projecten gewerkt, met een focus op publieke en stedelijke gebouwen, reconversies van industriële sites en sportinfrastructuren. Een van de meest uitdagende projecten is Kaai City in Kortrijk, een nieuwe wijk waar wonen, werken, studeren en ontspannen samenkomen. “Het is een dynamische plek met veel potentieel,” vertelt Arno Goedefroo, die samen met zijn vader het bureau leidt. In vier jaar tijd realiseerden ze onder andere startersappartementen, studentenwoningen, een commerciële plint en daktuinen. Het architectenbureau werkt sinds zeven jaar met Archicad, een beslissing die hun werkwijze aanzienlijk heeft verbeterd.
Wie langs de E17 in de buurt van Waregem rijdt, kan het niet missen: het nieuwe bedrijfsgebouw van TVH Equipment. Met zijn ronde vorm en opvallende hyperboloïde zonwering springt het direct in het oog. Hoewel het ontwerp op het eerste gezicht gedreven lijkt door esthetische overwegingen, schuilt er een diepere, praktische logica achter. Architect Levi Deryckere van DEMO Architecten legt uit hoe de functionele eisen van TVH Equipment leidend waren voor de vorm van het gebouw en hoe Archicad een sleutelrol speelde in het ontwerpproces.
Met de lancering van Archicad 28, inclusief de speciale KUBUS KeyMember Editie voor de Nederlandse en Vlaamse markt, zet GRAPHISOFT een nieuwe stap in het vereenvoudigen en verbeteren van het ontwerpproces voor architecten. De software biedt een breed scala aan innovatieve features die architecten helpen bij het beheren van complexe projecten en het creëren van realistische presentaties voor hun klanten. De nieuwste versie van Archicad combineert gebruiksvriendelijkheid met krachtige tools voor parametrisch design, evaluatie van ontwerp-opties en de nadruk op duurzaam modelleren.
Tal van factoren spelen een rol bij valincidenten op trappen, zowel persoonsgebonden als omgevingsfactoren. Verlichting is één van de omgevingsfactoren die de zichtbaarheid en dus de veiligheid van trappen kunnen verbeteren. Zo moet er aandacht besteed worden aan de verlichtingssterkte, de uniformiteit van de verlichting en het risico op verblinding. Hiervoor is een goede samenwerking tussen schrijnwerker, architect en elektricien vereist.
De toekomst is smart! Gebouwen worden steeds vaker ‘slim’, met geavanceerde technologieën en systemen die ze efficiënter, veiliger en duurzamer moeten maken. Installateurs zullen dan ook de handen vol hebben met geautomatiseerde verlichting, klimaatbeheersing, beveiligingssystemen, energiebeheer en slimme apparaten. Ook voor andere bouwprofessionals bieden smart buildings nieuwe uitdagingen én mogelijkheden. Om de drempels voor dit thema te verlagen, creëerde Buildwise een handige webpagina met een heldere en beknopte inleiding tot smart buildings.
Het innovatieve Gentse project Upoffiz | Upliving Loop5 van Upgrade Estate, Bontinck Architecture en Studio Basta is de winnaar van de allereerste Office Realty Award, een nieuwe prijs die wordt toegekend door de toonaangevende vastgoedbeurs Realty Belgium. Het baanbrekende campusmodel van Upgrade Estate brengt werken, wonen en gemeenschapsvorming op een duurzame en inclusieve manier samen, en staat daarmee model voor de toekomst van werkplekken.
Eind deze week opent de eerste grote projectruimte in ons land, waar mensen hun bouwplannen op ware grootte kunnen komen bekijken. Meer nog: ze zullen levensecht in hun plan kunnen stappen en zelf meubels plaatsen of muurtjes verschuiven. Array, zoals het nieuwe bedrijf heet, wil het leven makkelijker maken voor iedereen met bouwplannen. Het bedrijf uit Noord-Antwerpen zal vooral nauw samenwerken met vastgoedprofessionals zoals projectontwikkelaars, architecten of makelaars, die vaak te maken krijgen met verkoop op plan. Nu al wordt gekeken naar nieuwe locaties in Vlaanderen, en zelfs uitbreiding richting buitenland.
Het Zweedse ontwerpbureau White Arkitekter heeft in haar thuisland het indrukwekkende project Kärven voltooid, een unieke uitkijktoren die opvalt door een netwerk van houten balken die doen denken aan "een bundel gedraaide rietjes". De toren, met een hoogte van 12 meter en een breedte van zeven meter, bevindt zich in het Zweedse natuurreservaat van Getterön. Zijn opvallende hyperboloïde structuur bestaat uit 140 houten balken gecombineerd met metalen ringen, wat zorgt voor een opvallend visueel effect.