Dat maandag 20 januari het Capitool voor een tweede maal wordt bestormd bij de inauguratie van Donald Trump is zeer onwaarschijnlijk. Maar op 2 mei 1945 werd na een zwaar bevochten strijd op het Reigstagsgebäude door Meliton Kantaria de vlag gehesen als symbool voor de overwinning.
De nieuwe fictiereeks Moresnet, nu te zien op Streamz, voert ons mee naar het drielandenpunt waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland samenkomen. Daarnaast neemt het verhaal ons mee naar Frankfurt, al bevinden de sleutellocaties zich niet in de Duitse stad aan de oevers van de Main, maar wel in Vlaanderen. Zo is het kantoorgebouw van het mysterieuze bedrijf Thalamus eigenlijk het hoofdkwartier van Barco in Kortrijk. En het luxueuze appartement van Thalamus-CEO Eva Rolin is in werkelijkheid een penthouse op het Antwerpse Eilandje. Maar de grootste blikvanger in de serie - het spoorwegviaduct van Moresnet - blijft gewoon trouw aan zijn geografische oorsprong.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
De Polytoren, een voormalige chemische productiesite nabij Gent, ondergaat een transformatie door Alinso naar een carbon-free en modern zakelijk coördinatiecentrum. Het project beslaat 18.089 m² met kantoren, flexibele werkplekken, een auditorium en voorzieningen voor elektrische voertuigen en fietsen. Jansen AG leverde het stalen profielsysteem dat essentieel is voor het duurzame ontwerp. Projectarchitect Jorn Peeters (POLO Platform), uitvoerder Koen Desmet (Lootens) en Kurt Beheydt van Jansen NL-BE delen inzichten in de uitdagingen en realisatie van deze herontwikkeling.
De Boerentoren in Antwerpen, een iconisch monument en één van de eerste wolkenkrabbers van Europa, staat opnieuw centraal in een fel debat. Volgens een stabiliteitsstudie zou de toren bij extreme stormen risico lopen op zware schade of zelfs instorting, wat eigenaar Katoen Natie heeft gebracht tot de beslissing om de bovenste verdiepingen af te breken. Maar niet iedereen is overtuigd van de urgentie. Terwijl sommige experts pleiten voor onmiddellijke ingrepen, zijn er ook stemmen die de ernst van het probleem in twijfel trekken en alternatieve oplossingen voorstellen.
Het Oost-Vlaamse ontwerpbureau Delmulle Delmulle Architecten revitaliseerde voor Brouwerij Van Steenberge een vervallen historische hoeve op de Vaartstraat in Evergem door deze te transformeren tot ‘Hopspot’: een bruisend centrum voor biercultuur, landbouw en lokaal toerisme. De restauratie van de oude woning en schuur behoudt het landelijke karakter en de geschiedenis van de hoeve, waarbij traditionele met moderne elementen worden gecombineerd. Het bijzondere ontwerp werd tijdens de jongste editie van de Belgian Construction Awards dan ook terecht bekroond met een Architecture Award.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².
B-architecten heeft de historische Cinema Lux nieuw leven ingeblazen en zo de broodnodige ruimte gecreëerd voor haar groeiende team in Antwerpen. Het iconische gebouw - ooit een bioscoop, een Alfa Romeo-werkplaats, een fruitmarkt en meer - doet nu dienst als de gloednieuwe werkruimte van het architectenbureau. De unieke charme van het gebouw werd intact gehouden, zoals de prachtige houten dakstructuur en de originele projectiemuurdetails. En de oude foyer? Die werd omgetoverd tot een teamcafé.
De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde is onlangs bekroond met de European Heritage Europa Nostra Award. De Europese Commissie reikt al 22 jaar deze prestigieuze prijs uit en was erg onder de indruk van het tweede leven dat ‘Royale Belge’ heeft gekregen. Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Urbicoon, Ape en architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+-architecten en MA2 (Francis Metzger) converteerden het gebouw in een multifunctioneel complex dat de naam Souverain 25 kreeg. “We zijn ongelofelijk trots met deze mooie erkenning”, reageren de ontwikkelaars en architecten.