RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft het moeilijk met het nogal haastig signaal van de bouwsector dat hun facturen niet goedkoper zullen worden hoewel de materiaalprijzen weer sterk dalen.
In de industriële wereld is een regeneratieve benadering van ontwerpen eerder uitzondering dan regel. Toch bewijst OYO architects met het Elia Service Center in de haven van Oostende dat industriële infrastructuur niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en harmonieus met de omgeving kan zijn. Het gebouw, dat de operationele kern vormt voor de offshore activiteiten van Elia, is een toonbeeld van doordachte architectuur die ecologische balans en functionaliteit naadloos verbindt.
Erfgoedgebouwen vormen de tastbare herinnering aan ons verleden, maar in een wereld die continu evolueert, rijst de vraag hoe deze historische structuren een nieuwe toekomst kunnen krijgen. In de derde aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED bespreken Edwin Remmerie en Sébastien Delagrange van BINST ARCHITECTS samen met erfgoedspecialiste Sara Vermeulen (Agentschap Onroerend Erfgoed & Caspar Consulting) en duurzaamheidsadviseur Sunita Van Heers (SuReal) hoe erfgoed getransformeerd kan worden naar hedendaagse standaarden zonder zijn ziel te verliezen. Ze reflecteren op ontwerpstrategieën, de rol van historische context en het concept van ‘future heritage’.
De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: hoe creëren we een duurzame en circulaire gebouwde omgeving zonder in te boeten op esthetiek en kwaliteit? In de tweede aflevering van de podcastreeks BINST:UNTITLED duiken Luc Binst en Edwin Remmerie van BINST ARCHITECTS samen met materiaalspecialiste Els Zijlstra (Material Match Maker) en duurzaamheidsadviseur Michiel Ritzen (VITO) in de materialentransitie. Ze bespreken de impact van circulaire economie, de uitdagingen van hergebruik en recyclage, en hoe de bouwsector zijn verantwoordelijkheid kan opnemen in het streven naar een duurzame toekomst.
FEREB, VOM vzw en Buildwise nodigen je uit op een boeiend seminarie over innovatieve producten en technieken voor de reparatie en bescherming van beton- en staalstructuren.
In een tijd waarin het traditionele winkelcentrum zijn relevantie dreigt te verliezen, bewijst Katameya Mall in New Cairo, Egypte dat het anders kan. Het Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv realiseerde onder leiding van Frederik Vaes en Arsenii Kuznetsov een commerciële ruimte die niet alleen een winkelbestemming is, maar ook een sociale en culturele ontmoetingsplek. "We wilden een plek maken waar het aangenaam is om te zijn, zelfs zonder iets te kopen," zegt Frederik Vaes. Het ontwerp gaat dan ook verder dan esthetiek en functionaliteit; het biedt een dynamische en flexibele ruimte die zich aanpast aan de behoeften van bezoekers.
Architectenbureau V+ realiseert in samenwerking met Bureau Bouwtechniek een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met sportzaal op een voormalige industriële site in Vorst. Het project, De Puzzel, maakt deel uit van het Masterplan Divercity en vormt een belangrijke sluitsteen voor het tegenovergelegen park. Door de turnzaal ook buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners en sportclubs, krijgt het project een duidelijke sociale meerwaarde binnen het Brede Scholen-concept.
In februari, de maand van de tournée minérale, is de bodem van The Swimming Pool van Leandro Erlich de ideale plek voor een tournée générale. We zagen dit kunstwerk voor het eerst in het XXI Century Museum of Contemporary Art. In 2004 is dit museum in het hart van Kanazawa, naar een ontwerp van SANAA, het architectenbureau van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, een trendbreuk in de museumarchitectuur.
Het PIUS X-instituut in Antwerpen heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Poot architectuur heeft niet alleen het bestaande schoolgebouw voor de derde graad uitgebreid, maar ook gerenoveerd. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een derde bouwlaag, onder de vorm van een sculpturale optopping. Daarnaast werden ook de speelplaats en het lerarenhuis herbekeken, waardoor de hele site een coherente vernieuwing onderging.