Het negentiende-eeuwse Meyboomgebouw in het hart van Brussel krijgt een nieuwe toekomst als studentencampus. Nu de stedenbouwkundige vergunning is verleend, kan het historische pand op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat een grondige renovatie ondergaan. LOW architecten ontwierp een dynamische en toekomstgerichte campus met studentenhuisvesting, auditoria, een sporthal en gemeenschappelijke ruimtes, waardoor het gebouw opnieuw een levendige rol krijgt in de stad.
Architectenbureau Studio Inarco en ontwikkelaar MM Estate Group hebben de uitvoerbare vergunning verkregen voor het studentenhuisvestingsproject The Metropolitan in Antwerpen. Het project bevindt zich op een toplocatie – Italiëlei 1 – recht tegenover de AP Hogeschool en vlakbij andere onderwijsinstellingen en het bruisende Eilandje. Het ontwerp van Studio Inarco belooft een vooruitstrevend gebouw te worden dat inspeelt op de groeiende vraag naar hoogwaardige studentenhuisvesting.
Met 816 eenheden is Sart Tilman het grootste studentenhuisvestingsproject van ons land. De Universiteit van Luik gaf in 2021 het startschot voor een openbare aanbesteding met als doel zowel de modernisering van bestaande studentenwoningen als de uitbreiding met 407 extra kamers. Deze aanbesteding omvatte ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de studentenwoningen aan de Rue des Hômes in Sart-Tilman. Een consortium bestaande uit LIFE, Moury Construct, Quares en Ethias sloeg de handen in elkaar om een gezamenlijk voorstel in te dienen. In samenwerking met architectenbureaus UAU Collectiv en Altiplan werd een sterk dossier gepresenteerd, dat werd bekroond met de winst van de competitie.
In Antwerpen Zuid krijgt een beeldbepalend kantoorgebouw uit de jaren ’90 een nieuwe bestemming als moderne studentenhuisvesting. Gelegen naast de KDG Hogeschool - Campus Zuid, speelt het project slim in op de behoeften van de buurt en de studentenpopulatie. Met een semi-publieke plint voor functies zoals een koffiebar en werkruimtes, zoekt het ontwerp aansluiting bij de stedelijke dynamiek en de naburige arbeiderswoningen. Tegelijk worden thema's als privacy, zachte circulatiestromen en ruimtelijke integratie zorgvuldig uitgewerkt. Het project, ontworpen door ENOF architectuur, zet in op een architectuur die zowel functioneel als betekenisvol is.
Op de campus van Hogeschool VIVES in Kortrijk zijn officieel de werken gestart van een 53 meter hoge woontoren. Daarin komen liefst 192 studentenkoten, twee studeerruimtes en een coworking space. ‘The Sky’ is een ontwerp van de bureaus Link Lab, Markland en Stay Studio en wordt straks een van de hoogste gebouwen van de Groeningestad. De eyecatchers van het project worden het grote dakterras met een panoramisch zicht over de stad en het nieuwe stuk park, goed voor 3.439 vierkante meter groen. Als alles goed gaat, nemen de eerste studenten in september 2026 hun intrek in ‘The Sky’.
Stuivenberg, een wijk in Antwerpen in volle transformatie, vormt de thuisbasis voor The Bunch. Dit herontwikkelingsproject, ontworpen door bold architecten in samenwerking met ontwikkelaars LIFE en BPI, speelt zich af op de historische site van de voormalige brouwerij John Martin en margarinefabriek Brunita. Het project combineert renovatie met nieuwbouw en voegt een markant hoekvolume toe aan de skyline van het gebied, dat grenst aan het populaire Park Spoor Noord. De rode baksteenarchitectuur van de bestaande gebouwen wordt behouden, met subtiele kleuraccenten als knipoog naar het verleden.
Het pand van de iconische interieurwinkel Speurder Interieur aan de rotonde van Ledeberg maakt binnenkort plaats voor een studentencomplex met 81 kamers en studio's. Het nieuwe woonproject zal dezelfde naam dragen als het Gentse begrip. Als alles goed gaat, nemen de eerste studenten hun intrek bij de start van het academiejaar 2026-2027.
Een site langs de E40 en Kortrijksesteenweg in Gent, schuin tegenover de KBC-toren, vormt de locatie voor nieuwe studentenhuisvesting van projectontwikkelaar Immogra. Het project omvat 530 studentenkamers en een aanvullend programma met gemeenschappelijke studentenvoorzieningen, kantoorruimtes, een polyvalente zaal met cafetaria, en een ondergrondse parking en fietsenstalling. Abscis Architecten, Archipl en Kollektif Landscape stonden in voor het ontwerp. Het project wil een antwoord bieden op de grote nood aan kwalitatieve en betaalbare studentenkamers in Gent en een voorbeeld zijn van een hedendaagse en duurzame studentenhuisvesting als hefboom voor een bredere stadsontwikkeling.
De voormalige site van watermaatschappij Farys aan de Gentse Stropkaai ondergaat met ‘Stroppark’ een groene en bruisende metamorfose. Naar een ontwerp van 360 architecten en kollektif landscape zal het volledig verharde terrein plaatsmaken voor een complex met 240 studentenkamers, polyvalente en commerciële ruimtes en een publiek groenpark met een oppervlakte van net geen voetbalveld groot. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten er vanaf het academiejaar 2026-2027 terecht kunnen.
De taskforce van SALKturbo heeft aan 8 projecten het SALKturbo-label toegekend. Dit betekent dat deze projecten een bijdrage leveren aan de ambitie om de Limburgse economie competitiever, digitaler, duurzamer en inclusiever te maken. De teller staat inmiddels op 82 SALKturbo-projecten, goed voor een investeringsvolume van meer dan 232 miljoen euro. “Vijf van deze projecten kunnen onmiddellijk van start gaan omdat de Taskforce ook de inzet van Europese middelen heeft goedgekeurd”, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns en voorzitter van de Taskforce SALKturbo Tom Vandeput. Ook drie projecten van de vorige rondes krijgen EFRO-steun.