De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
Het voormalige Administratief Centrum Dokter Willems in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming als groen stadskwartier, waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan. Onder leiding van projectontwikkelaar CAAAP, naar een ontwerp van Oskar architecten en in samenwerking met Artes Group, wordt dit historische gebouw omgevormd tot een hedendaagse, levendige plek voor wonen en samenkomen. Het behoud van de iconische toren, die wordt opengemaakt om een doorgang te creëren naar een collectieve binnentuin, vormt een van de meest opvallende architecturale ingrepen.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
Eén project, twee volumes, drie materialen en vier architecten: dat is residentie WIGO, een project van het Belgische CAS architecten in samenwerking met de bouwheer/architecten. Wie de villa in stampbeton laag per laag verder ontleedt, leest in de architectuur van het woongedeelte ook een boeiende wisselwerking tussen gesloten en glazen ruimtes en krijgt en passant een nieuwe kijk op wonen op de grens van open en gesloten leven.
Op Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde wordt sinds enkele maanden hard gewerkt aan de bouw van ‘The Nucleus’. Dat gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. The Nucleus - een ontwerp van evr-architecten - wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie.
Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.
“Jaarlijks moedigt Sinterklaas op 6 december brave kinderen aan om met legoblokken hun eigen wereld te bouwen. De architect in spe wordt gevormd.” In de tweede aflevering van zijn column BEELD/VERHAAL neemt architect en fotograaf Gie Bresseleers ons mee naar het Lego House in Denemarken, een ontwerp van Bjarke Ingels Group.
Na twee jaar renovatie opende de bibliotheek van Halle opnieuw de deuren op haar vertrouwde locatie in de Basiliekstraat. WE-S Architecten ontwierp een subtiele uitbreiding die de zichtbaarheid van het gebouw optimaliseert en tegelijkertijd de oorspronkelijke architecturale kwaliteiten versterkt. Het resultaat is een flexibele en duurzame ruimte die zich naadloos aanpast aan veranderende behoeften, met ingrepen zoals een auditoriumtrap, een vide en strategisch geplaatste raampartijen die het interieur verbinden met het achterliggende park.
B-architecten heeft de historische Cinema Lux nieuw leven ingeblazen en zo de broodnodige ruimte gecreëerd voor haar groeiende team in Antwerpen. Het iconische gebouw - ooit een bioscoop, een Alfa Romeo-werkplaats, een fruitmarkt en meer - doet nu dienst als de gloednieuwe werkruimte van het architectenbureau. De unieke charme van het gebouw werd intact gehouden, zoals de prachtige houten dakstructuur en de originele projectiemuurdetails. En de oude foyer? Die werd omgetoverd tot een teamcafé.
Stad Oostende keurde recent de omgevingsvergunning goed voor de bouw van een nieuwe surfclub aan het Sportstrand. De bestaande infrastructuur is al enige tijd aan vervanging toe. Naast de tand des tijds en de weerfenomenen maakt ook de ophoging van het strand een nieuw clubhuis noodzakelijk. De zone voor watersport werd goedgekeurd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. De bouw van een surfclub bij de insteekzone draagt bij tot de optimale ondersteuning van watersporten. En zo komt er meteen ook een einde aan de tijdelijke opstelling van containers die vandaag de werking van het Sportstrand mogelijk maken.