Toen de stad Kortrijk de Groeningeabdij in de jaren tachtig aankocht, stond nog niet vast welk cultureel leven deze plek ooit zou herbergen. Wat begon als toeristisch onthaal en museum 1302, transformeert nu in iets radicaal anders: Abby, een nieuw museum voor beeldende kunst dat de rijke geschiedenis van de abdij niet enkel conserveert, maar ook herschrijft. Het ontwerp van Tab Architects en Barozzi Veiga, in samenwerking met Koplamp Architecten voor het restauratieluik, kwam tot stand via een Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. Wat de ontwerpers voor ogen hadden, was geen klassiek museumgebouw, maar een gelaagd geheel van kamers en sferen, met ruimte voor kunst én ontmoeting.
Zoals elk jaar neemt Belgium is Design - een initiatief van de organisaties Flanders DC, WBDM en MAD Brussels - deel aan de internationale Design Week in Milaan om Belgisch design te promoten. Dit jaar ligt de focus op Belgisch textieldesign, met extra aandacht voor experiment, materiaalonderzoek en de verschillende toepassingen en productontwikkelingen binnen de textielsector. De tentoonstelling zal plaatsvinden op Alcova, het platform dat jaarlijks op meer dan 90.000 bezoekers mag rekenen en in 7 jaar uitgegroeid is tot een van de hoogtepunten tijdens Milan Design Week.
In het hart van Antwerpen, in de Paleisstraat, onderging een voormalig politiekantoor een grondige transformatie tot een moderne dokterspraktijk naar een ontwerp van FVWW architecten. De Wijkpraktijk, de bouwheer van het project, nam in 2016 het initiatief om de achterbouw om te vormen tot zeven volwaardige en volledig afgewerkte dokterskabinetten. Later, in 2020, werd ook de renovatie en restauratie van de beschermde voorgevel voltooid, waarmee het pand zijn historische uitstraling wist te behouden.
In een tijd waarin het traditionele winkelcentrum zijn relevantie dreigt te verliezen, bewijst Katameya Mall in New Cairo, Egypte dat het anders kan. Het Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv realiseerde onder leiding van Frederik Vaes en Arsenii Kuznetsov een commerciële ruimte die niet alleen een winkelbestemming is, maar ook een sociale en culturele ontmoetingsplek. "We wilden een plek maken waar het aangenaam is om te zijn, zelfs zonder iets te kopen," zegt Frederik Vaes. Het ontwerp gaat dan ook verder dan esthetiek en functionaliteit; het biedt een dynamische en flexibele ruimte die zich aanpast aan de behoeften van bezoekers.
In februari, de maand van de tournée minérale, is de bodem van The Swimming Pool van Leandro Erlich de ideale plek voor een tournée générale. We zagen dit kunstwerk voor het eerst in het XXI Century Museum of Contemporary Art. In 2004 is dit museum in het hart van Kanazawa, naar een ontwerp van SANAA, het architectenbureau van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, een trendbreuk in de museumarchitectuur.
OYO Architects, een architectenbureau met vestigingen in Gent en Barcelona, blies met haar interieurproject van 4.830 m² nieuw leven in het monumentale Gentse Wintercircus. Dit 125 jaar oude icoon, ooit een circus en later een garage, is nu omgevormd tot een levendig technologisch en cultureel centrum dat de levensduur van het gebouw verlengt en een duurzame toekomst verzekert voor zowel de campus als de stad.
Move'Hub is een ambitieus stadsvernieuwingsproject dat de wijk Brussel-Zuid zal transformeren met een dynamische mix van woon-, werk- en vrijetijdsruimten. Het project omvat betaalbare woningen, collectieve voorzieningen, werkruimten en een groene tuin van 2.500 m². Het project wordt gerealiseerd door Atenor, BPI Real Estate en citydev.brussels. Het ontwerp is in handen van B-architecten en Jaspers-Eyers Architects, die met hun plannen zowel de stedelijke samenhang als de architecturale expressie versterken. Onlangs zijn de milieu- en stedenbouwkundige vergunningen voor Move'Hub verleend: een belangrijke mijlpaal in de realisatie van dit vernieuwende project.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
Ben je klaar om de manier waarop je licht ervaart radicaal te veranderen? De SDL Skylight, aangedreven door de Software Defined Lighting (SDL) technologie van OPPLE Lighting, brengt de natuurlijke schoonheid van zonlicht direct in het interieur. Dit verlichtingssysteem bootst een natuurlijke lichtkoepel na en biedt een verbluffend realistische lichtervaring die elke ruimte transformeert.