Het Leuvense ontwerpbureau LAVA Architecten heeft een doordachte en flexibele uitbreiding gerealiseerd voor Café Trappisten in Westmalle, een bistro met een rijke geschiedenis die in 2023 haar honderdjarig bestaan vierde. Het ontwerp voegt twee paviljoenen toe aan het bestaande gebouw en combineert hedendaagse architectuur met respect voor de historische context. Met een sterke focus op circulair bouwen en innovatieve technieken biedt de uitbreiding meer ruimte en comfort voor bezoekers, terwijl het duurzame en esthetische oplossingen integreert. Het project wist zijn kwaliteiten te bekronen met de eerste prijs in de categorie ‘Uitbreidingen’ bij de Belgian Timber Construction Awards 2024.
Itho Daalderop, fabrikant op het gebied van HVAC-oplossingen, vernieuwde afgelopen zomer zijn grote elektrische warmwaterboilers. Deze vernieuwing brengt heel wat voordelen voor zowel de eindgebruiker als de installateur met zich mee.
Warmtepompradiatoren worden vaak gezien als een traditionele methode om een ruimte te verwarmen. Maar wist je dat ze ook kunnen koelen? Met producten zoals de Niva ventilo-convector en de Elia warmtepompradiator van Vasco kan je het hele jaar door genieten van een aangename temperatuur, ongeacht het seizoen.
Hotel August, gevestigd in een voormalig Augustijnenklooster in Antwerpen, is een schitterend voorbeeld van hoe historisch erfgoed en modern comfort elkaar kunnen versterken. Dit unieke hotel combineert de authentieke architectuur van het klooster met hedendaags design en technologie, waaronder een elegant en energie-efficiënt verwarmingssysteem van Zehnder, waardoor het een ware oase van rust en luxe is.
In moderne bouw- en renovatieprojecten staat duurzaamheid centraal, en het gebruik van geavanceerde technologieën speelt hierin een cruciale rol. Voor het prestigieuze Meerlenhof-project in Kortrijk kozen Innotech en Stiebel Eltron dan ook bewust voor de toepassing van individuele compacte warmtepompen. In dit artikel vertellen Peter Vandenberghe van Stiebel Eltron en Eddy Gabriels van Innotech over de troeven van deze innovatieve oplossing en hoe ze bijdraagt aan het comfort, de duurzaamheid en de flexibiliteit.
Tradities werken: aan het einde van elk jaar maakt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de eerste helft van het volgende jaar bekend. Dit jaar was het niet anders. Als je actief bent in het Brussels Gewest, neem dan een voorsprong door een opleiding in duurzame bouwpraktijken te volgen. Opgelet: voor opleidingen is een bevestiging van je inschrijving en dus een uiterste inschrijvingsdatum vereist. En de eerste cursussen starten al op 8 januari.
De warmtepomp wint aan populariteit als systeem om gebouwen te verwarmen. Enerzijds is er de overheid die aardgasaansluiting verbiedt bij nieuwbouwwoningen vanaf 2025. Anderzijds kiezen steeds meer mensen bewust voor alternatieven die goed zijn voor het milieu én hun portemonnee. Maar wat met de geluidshinder die warmtepompen – en vooral de buitenunits – kunnen veroorzaken? Waarmee moet je rekening houden? Wat zegt de wetgever? En welke maatregelen kan je nemen om de geluidshinder te beperken?
Het Oost-Vlaamse ontwerpbureau Delmulle Delmulle Architecten revitaliseerde voor Brouwerij Van Steenberge een vervallen historische hoeve op de Vaartstraat in Evergem door deze te transformeren tot ‘Hopspot’: een bruisend centrum voor biercultuur, landbouw en lokaal toerisme. De restauratie van de oude woning en schuur behoudt het landelijke karakter en de geschiedenis van de hoeve, waarbij traditionele met moderne elementen worden gecombineerd. Het bijzondere ontwerp werd tijdens de jongste editie van de Belgian Construction Awards dan ook terecht bekroond met een Architecture Award.
In Antwerpen Zuid krijgt een beeldbepalend kantoorgebouw uit de jaren ’90 een nieuwe bestemming als moderne studentenhuisvesting. Gelegen naast de KDG Hogeschool - Campus Zuid, speelt het project slim in op de behoeften van de buurt en de studentenpopulatie. Met een semi-publieke plint voor functies zoals een koffiebar en werkruimtes, zoekt het ontwerp aansluiting bij de stedelijke dynamiek en de naburige arbeiderswoningen. Tegelijk worden thema's als privacy, zachte circulatiestromen en ruimtelijke integratie zorgvuldig uitgewerkt. Het project, ontworpen door ENOF architectuur, zet in op een architectuur die zowel functioneel als betekenisvol is.
Renson One, het totaalconcept voor duurzaam en gezond wooncomfort, is bekroond met een Belgian Construction Award. Het Renson-team mocht bij de uitreiking de Smart Innovation Award 2024 in ontvangst nemen. De vakjury loofde het karakter van Renson One en bevestigde het geloof van Renson in de meerwaarde van een totaalaanbieder voor technieken. “Deze prijs is een bekroning voor jarenlange R&D en een diepgewortelde zin voor innovatie”, zegt business manager Rien Laverge.