De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Na het onderzoek naar meervoudig wonen in de gebouwde omgeving in de Toolbox Dorpse Architectuur, nodigt AR-TUR ontwerpers, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden aan te reiken van (aspecten van) dorpse woonlandschappen. AR-TUR is op zoek naar diverse projecten in of aan de rand van de dorpskern – in het bijzonder in de private of collectieve ruimte - die inzetten op groen-blauwe strategieën en op die manier bijdragen aan een betere dorpse, ruimtelijke kwaliteit. Dien vóór 20 januari 2025 de goede voorbeelden die jij kent in en draag bij aan de Toolbox Dorpse Woonlandschappen.
In Haaltert is eind vorig jaar de eerste steen van de school van de toekomst gelegd. Campus Groentopia wordt een gloednieuw schoolgebouw voor GO! basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug en GO! basisschool De Krekel. Het Mechelse HASA Architecten stond in voor het ontwerp van de nieuwe inclusiecampus. Daarin staat groen en open ruimte centraal. Maar ook inclusie, want de nieuwe innovatieve campus wordt hét voorbeeld van een eengemaakt onderwijssysteem, zonder onderscheid tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Als alles volgens plan verloopt, opent de school in september 2026 haar poorten.
Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken. Het Groenplan werd deze maand unaniem goedgekeurd door zowel het college als de gemeenteraad.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Outstanding Precast’ is het project ‘Nonnenstraat’ in Turnhout.
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².
De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.
De Brusselse organisatie POOL IS COOL heeft met het project FLOW de Ammodo Architecture Award in de categorie Social Engagement gewonnen. Deze nieuwe internationale prijs, gelanceerd door de stichting Ammodo, bekroont architecturale projecten die bijdragen aan sociale en ecologische uitdagingen. De winnaars ontvangen prijzengeld om nieuwe projecten te ondersteunen en een vliegwiel te creëren voor verdere impact. FLOW werd door de jury geprezen als een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur sociale cohesie kan bevorderen.