Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken. Het Groenplan werd deze maand unaniem goedgekeurd door zowel het college als de gemeenteraad.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Outstanding Precast’ is het project ‘Nonnenstraat’ in Turnhout.
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².
De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.
De Brusselse organisatie POOL IS COOL heeft met het project FLOW de Ammodo Architecture Award in de categorie Social Engagement gewonnen. Deze nieuwe internationale prijs, gelanceerd door de stichting Ammodo, bekroont architecturale projecten die bijdragen aan sociale en ecologische uitdagingen. De winnaars ontvangen prijzengeld om nieuwe projecten te ondersteunen en een vliegwiel te creëren voor verdere impact. FLOW werd door de jury geprezen als een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur sociale cohesie kan bevorderen.
Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor het project Mérode in Sint-Gillis. Het project omvat zes energiezuinige geconventioneerde woningen, een Nederlandstalige gemeentecrèche van 480 m2 voor 24 kinderen, en een didactische tuin van 200 m2. Onder de coördinatie van de Brusselse ontwerpbureaus Ledroit Pierret Polet Architectes (LPPA) en a practice. zet citydev.brussels met dit project een nieuwe standaard voor duurzame en innovatieve stadsontwikkeling in het Brussels Gewest.
Het Nederlandse architectenbureau KCAP heeft, in samenwerking met SLA en met input van het Belgische COBE ingenieurs, het winnende masterplan gepresenteerd voor Sugar Valley, een ambitieuze herontwikkeling in het zuidwesten van München. Het voormalige industrieterrein van 4,7 hectare wordt getransformeerd tot een levendige en diverse stadswijk, met een opvallend groen karakter en een centraal plein dat fungeert als sociale kern van de buurt. De mix van architecturale typologieën en innovatieve duurzaamheid maakt dit project een voorbeeld van toekomstgerichte stedelijke regeneratie.
In Antwerpen zijn de voorbereidingswerken gestart om het gloednieuwe hoofdkantoor van HR-dienstenverlener SD Worx op te trekken. De nieuwbouw komt op de plaats van het huidige SD Worx kantoorgebouw aan de Brouwersvliet 5. Het nieuwe kantoorgebouw zal een opvallend exoskelet hebben, naar de hand van Sergison Bates Architects en BULK architecten. Na de afbraakwerken, die voor de zomer volgend jaar klaar moeten zijn, volgt het archeologisch onderzoek. Het nieuwe gebouw moet tegen de zomer van 2028 klaar zijn voor ingebruikname.
Het nieuwe hoofdkantoor van Jacops, ontworpen door Goedefroo architects, combineert compactheid, duurzaamheid en een efficiënte organisatie. Een grondige logistieke studie vormde de basis voor de lay-out van de site, met grote industriële volumes en maximale vrije overspanningen. Hoewel op maat ontworpen, blijft de opzet flexibel voor toekomstige aanpassingen. Kantoor- en magazijnfuncties zijn zorgvuldig geïntegreerd, wat zowel de logistieke stroom als de samenwerking tussen medewerkers bevordert.
Recent werd in Nieuwpoort een gloednieuw en door B-architecten ontworpen jeugd- en sportcomplex geopend. Na de Wielerdroom in Heusden-Zolder is dit de tweede grootschalige sportaccommodatie die het ontwerpbureau uit Antwerpen dit jaar heeft gerealiseerd. De Jeugd- & SportArena Nieuwpoort biedt niet alleen ruimte aan een uitgebreide sporthal en een royaal jeugdhonk, met voldoende buitenruimte, ook de kantoren van de jeugd- en sportafdeling zijn in het gebouw ondergebracht. Het sport- en jeugdcomplex vormt zo een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor zowel kinderen, jongeren, sportliefhebbers als verenigingen.