De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
De Korte en de Lange Zoutstraat in Aalst kregen in het najaar van 2023 een frisse make-over. Deze winkelwandelstraten zijn nu niet alleen aangenamer voor shoppers en bewoners, maar beschikken ook over een verbeterd rioleringssysteem en heraangelegde wegenis. Het hoogtepunt van deze renovatie is de installatie van de Qmax bufferkanalen van ACO, ontworpen om grote hoeveelheden regenwater efficiënt te bufferen en af te voeren.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Na het onderzoek naar meervoudig wonen in de gebouwde omgeving in de Toolbox Dorpse Architectuur, nodigt AR-TUR ontwerpers, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden aan te reiken van (aspecten van) dorpse woonlandschappen. AR-TUR is op zoek naar diverse projecten in of aan de rand van de dorpskern – in het bijzonder in de private of collectieve ruimte - die inzetten op groen-blauwe strategieën en op die manier bijdragen aan een betere dorpse, ruimtelijke kwaliteit. Dien vóór 20 januari 2025 de goede voorbeelden die jij kent in en draag bij aan de Toolbox Dorpse Woonlandschappen.
Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken. Het Groenplan werd deze maand unaniem goedgekeurd door zowel het college als de gemeenteraad.
Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Outstanding Precast’ is het project ‘Nonnenstraat’ in Turnhout.
ACO zet zich in als ambassadeur voor het 6e Duurzame Ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties, dat streeft naar universele toegang tot schoon water en veilige sanitaire voorzieningen. Deze rol sluit naadloos aan bij de kernwaarden van ACO, waarbij het bedrijf een betekenisvolle bijdrage levert aan duurzaam waterbeheer.
Tradities werken: aan het einde van elk jaar maakt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de eerste helft van het volgende jaar bekend. Dit jaar was het niet anders. Als je actief bent in het Brussels Gewest, neem dan een voorsprong door een opleiding in duurzame bouwpraktijken te volgen. Opgelet: voor opleidingen is een bevestiging van je inschrijving en dus een uiterste inschrijvingsdatum vereist. En de eerste cursussen starten al op 8 januari.
De publieke ruimte die wordt ingenomen door onze geparkeerde auto’s hebben we nodig om via groenaanleg de stijgende zomerhitte te temperen en de luchtkwaliteit te verbeteren, om in periodes van hevige regenval het water op te vangen of te laten infiltreren en ons zo te wapenen tegen lange periodes van droogte. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs vindt het de hoogste tijd dat overheden werk maken van een toekomstgerichte ruimtelijke transformatie.
De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en openbare vastgoedmaatschappij Everecity hebben met het sociale huisvestingsproject Artemis 96 nieuwe woningen ingehuldigd in Evere. Begin september namen de eerste huurders hun intrek in hun nieuwe energiezuinige woningen, die zijn ontworpen door het bureau MDW Architecture en gebouwd door de firma’s Vanderstraeten en Koeckelberg.