Nadat de vorige eigenaar van zijn eigen woning – een herenhuis in centrum Gent - het kleine perceel volledig had volgebouwd, ging Thomas Roelandts van Marge architecten resoluut voor een afslanking van het bouwvolume en een meer verticaal georganiseerde woonomgeving. Zo ontstond een stadstuin van zo’n 24 vierkante meter bij de woning, die met zijn kleurrijke achtergevel een glimlach op je gezicht tovert. Doekzonwering en ventilatie van Renson bleken de perfecte match voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in deze renovatie.
In het gloednieuwe kantoor van Ockier Advocaten in het Beneluxpark te Kortrijk zijn 91 voorzetscreens van Wilms geïnstalleerd. Deze screens zorgen voor de ideale balans tussen zonwering en natuurlijke lichtinval, wat het binnenklimaat en werkcomfort aanzienlijk verbetert.
In de industriële wereld is een regeneratieve benadering van ontwerpen eerder uitzondering dan regel. Toch bewijst OYO architects met het Elia Service Center in de haven van Oostende dat industriële infrastructuur niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en harmonieus met de omgeving kan zijn. Het gebouw, dat de operationele kern vormt voor de offshore activiteiten van Elia, is een toonbeeld van doordachte architectuur die ecologische balans en functionaliteit naadloos verbindt.
Toen ze hun nieuwe woning in Wuustwezel (België) lieten bouwen in 2014 had het gezin Antonissen-Verheyen geen budgettaire ruimte meer voor screens. Tien jaar later werden de plannen voor zonwering alsnog doorgevoerd. Met de Fixscreen Go Solar combineerde Reno Solar Screens een nette integratie in de moderne gevel met een snelle installatie … en dat zonder kap- en breekwerk voor stroomaansluiting.
Eerder dit jaar lanceerde Renson de Fixscreen Go, een instapmodel van hun windvaste verticale screen, om nog meer klanten te voorzien van een aangenaam binnenklimaat, met Renson-kwaliteit. Tegelijk werd ook het Solar-gamma – doekzonwering met sturing op zonne-energie – verder uitgebouwd. Beide innovaties komen nu samen in de gloednieuwe Fixscreen Go Solar.
Het PIUS X-instituut in Antwerpen heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Poot architectuur heeft niet alleen het bestaande schoolgebouw voor de derde graad uitgebreid, maar ook gerenoveerd. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een derde bouwlaag, onder de vorm van een sculpturale optopping. Daarnaast werden ook de speelplaats en het lerarenhuis herbekeken, waardoor de hele site een coherente vernieuwing onderging.
Met 816 eenheden is Sart Tilman het grootste studentenhuisvestingsproject van ons land. De Universiteit van Luik gaf in 2021 het startschot voor een openbare aanbesteding met als doel zowel de modernisering van bestaande studentenwoningen als de uitbreiding met 407 extra kamers. Deze aanbesteding omvatte ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de studentenwoningen aan de Rue des Hômes in Sart-Tilman. Een consortium bestaande uit LIFE, Moury Construct, Quares en Ethias sloeg de handen in elkaar om een gezamenlijk voorstel in te dienen. In samenwerking met architectenbureaus UAU Collectiv en Altiplan werd een sterk dossier gepresenteerd, dat werd bekroond met de winst van de competitie.
Flanders DC en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) werken opnieuw samen onder de naam Belgium is Design en nemen deze Belgische designmerken mee naar Parijs: Atelier Contour, BDMa, Gobolights, Home Studyo, LEVITA, Liz Tables, Natalia Brilli, Olala by Pupa, Stack by Studio Moto, Terre Promise en Visible V.
Het Internaat Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries, Brugge, markeert een mijlpaal in duurzaam en toekomstgericht bouwen. Deze nieuwbouw, gerealiseerd door het Brugse ontwerpbureau Groep 3, combineert internaatkamers, polyvalente ruimtes en STEM-klassen in een energieneutraal gebouw dat opvalt door functionaliteit en flexibiliteit. Het project ontstond uit de noodzaak om verouderde infrastructuur te vervangen en het internaat op eigen terrein te integreren zonder de waardevolle groenzones van de school aan te tasten.
De voormalige RECOR-fabriek in Hasselt wordt stap voor stap omgevormd tot RE|CORE, een voorbeeldproject op het gebied van circulariteit. Met innovatieve oplossingen, hergebruik van materialen en een focus op lage CO₂-uitstoot laten Schüco, Enerdo, Futurn, Mathieu Gijbels en de andere betrokken bouwpartners zien hoe renovatieprojecten duurzamer én kostenefficiënter kunnen worden aangepakt. Meer uitleg door Maarten Ooms (oprichter van studiebureau Enerdo) en Joep Römgens (Head of Service, Marketing en Productmanagement bij Schüco Benelux).