De Korenbloem vzw is op zoek naar een multidisciplinair team dat verschillende scenario’s in kaart brengt voor de renovatie van het woonzorgcentrum de Lauwer, de ontwikkeling van de site tot een zorghub onderzoekt en aanvullend een financieel-economische studie uitvoert van de verschillende scenario’s. Het onderzoek moet dus drie deelaspecten omvatten: een architectonisch-ruimtelijk, een financieel-economisch en een zorginhoudelijk luik. Geïnteresseerd? Vul hier het interesseformulier, ten laatste op 28 maart 2025, 11u.
Ontwerpbureau archipelago heeft samen met 4D architects, abt be en Pauwels de ontwerpwedstrijd gewonnen voor Blok M, een circulaire uitbreiding van AZ Herentals. Deze nieuwe ziekenhuisvleugel biedt niet alleen extra ruimte voor zorgfuncties, maar vormt ook een mijlpaal in de zichtbaarheid van het ziekenhuis binnen de stad. De uitbreiding is ontworpen met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. Daarmee speelt het ontwerp in op de ambitie van AZ Herentals om op lange termijn de zorgcapaciteit uit te breiden met minimale impact op omgeving en milieu.
In het gebouw van een voormalige autogarage ontwerpen Zampone Architectuur & wissel architectuur studio een kinderdagverblijf met plaats voor 50 kinderen, een wedstrijd uitgeschreven door de Brusselse Bouwmeester. Het project zet in op het behoud van de zware structuren van de voormalige garage, maar verwijdert gedeeltelijk het dak. Zo ontstaan twee karakteristieke patio's, waarbinnen de betonnen portieken zich als sculpturen gedragen.
De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn gisteravond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool (B2ai architects), ZIN in NOORD (Jaspers Eyers Architects, 51N4E & l'AUC), en CityGate I-Marchandises (A2M, ORG & Urban Platform), alle drie in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.
In Landegem, Oost-Vlaanderen, werkt evr-architecten aan een nieuwbouwproject voor Ten Dries, een centrum voor buitengewoon onderwijs en zorg. Dit project, dat verouderde infrastructuur vervangt, voorziet in vier leefgroepen voor kinderen, jongeren en adolescenten met motorische en/of meervoudige beperkingen. De architectuur focust op een kwalitatieve woon- en leeromgeving, met veel aandacht voor oriëntatie, toegankelijkheid en duurzaamheid.
In het hart van Antwerpen, in de Paleisstraat, onderging een voormalig politiekantoor een grondige transformatie tot een moderne dokterspraktijk naar een ontwerp van FVWW architecten. De Wijkpraktijk, de bouwheer van het project, nam in 2016 het initiatief om de achterbouw om te vormen tot zeven volwaardige en volledig afgewerkte dokterskabinetten. Later, in 2020, werd ook de renovatie en restauratie van de beschermde voorgevel voltooid, waarmee het pand zijn historische uitstraling wist te behouden.
Recyclage en circulariteit: het zijn concepten die niet meer weg te denken zijn uit de bouwwereld. Als fabrikant zet Soprema zich actief in voor een lokaal ecosysteem waarin productie, inzameling en recyclage samenkomen.
Met de recente oplevering van het stadsinbreidingsproject Ravelijnplein in Nieuwpoort wordt een antwoord geboden op de vraag hoe kwalitatieve en betaalbare woonvormen kunnen worden gerealiseerd binnen een verdichtende stadskern. Dit project, het winnende ontwerp binnen de wedstrijd "Jonge Architecten Aan Zet" (2014), werd ontworpen door maf architecten uit Kortrijk en gerealiseerd in opdracht van Woonmaatschappij IJzer en Zee. De site omvat 39 woongelegenheden, waaronder 36 assistentiewoningen, 3 koopwoningen en aanleunappartementen, en vormt samen met woonzorgcentrum De Zathe een geïntegreerde woon- en zorgomgeving.
De studieopdracht voor de opmaak van een masterplan en het ontwerp van een nieuw woonzorgcentrum op de Zorgsite Ter Luchte in Oostkamp is gegund aan de tijdelijke maatschap Areal Architecten – urbain architectencollectief. Dit gebeurde na een Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. Het ontwerpteam werkt hiervoor samen met Atelier Arne Deruyter, Studie 10 en Bureau De Fonseca. Hun visie voor de site is gestoeld op een sterke integratie in het dorpsweefsel van Ruddervoorde, met een duidelijke focus op duurzaamheid, leefbaarheid en verbondenheid.
“In onze verspreide bebouwing staat de houdbaarheid van het thuiszorgmodel onder druk en missen we kansen om gratis en voor niks in te zetten op preventieve gezondheidszorg”, schrijft An Rekkers, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).