In het centrum van Izegem, vlak bij de Grote Markt en het station, komen 113 energiezuinige nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION bouwt er vanaf de zomer van 2023 aan een duurzaam woonproject Strobbe met nieuwe appartementen en een groene boulevard. Ook de voormalige drukkerij wordt aangepakt, die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek bestaande uit een bibliotheek en een kunstacademie. Architecten Achtergael ontwierp de nieuwe groene verblijfsruimte.
Drukkerij Strobbe, bekend van de scheurkalender De Druivelaar, was jarenlang het uithangbord van Izegem. Sinds de hoofdzetel een nieuwe locatie kreeg, staat het historische gebouw al jarenlang leeg. Nu krijgt het samen met het gebouw van de Woondienst regio Izegem een nieuwe toekomst onder de naam Strobbe.
“Bij ION kijken we naar de toekomst, maar we verliezen nooit het verleden uit het oog. De structuur van de drukkerij zal grotendeels behouden blijven, en we laten de geschiedenis van de plek ook graag terugkeren in de naam van de gebouwen. De vier zullen vernoemd worden naar een lettertype dat gebruikt werd of een gekende letterontwerper: Caslon, Bodoni, Griffo en Didot.” zegt Davy Demuynck.
Het bouwen van de vier appartementsgebouwen zal gefaseerd verlopen. De verkoop van de Caslon-appartementen is alvast gestart. In de zomer van 2023 begint ION aan het gebouw bestaande uit 35 appartementen verdeeld over 7 verdiepingen met een gelijkvloerse commerciële ruimte. Later volgen nog Bodoni (5 verdiepingen, 28 appartementen), Griffo (4 verdiepingen, 26 appartementen) en Didot (6 verdiepingen, 24 appartementen en een commerciële ruimte).
Geothermisch systeem
Zowel de nieuwe Cultuurfabriek als de 113 nieuwbouwappartementen en de commerciële ruimten zullen verwarmd en gekoeld worden met geothermie. Dit systeem zal geplaatst en uitgebaat worden door Noven.
“We sluiten een systeem van buizen aan op een Boorgat Energie Opslagveld (BEO). Dit is een soort ondergronds reservoir met aardwarmte die dient als centrale stookplaats met warmtepompen. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal fossielvrije verwarming te installeren. Hiermee verwarmen en koelen we de woonheden en de Cultuurfabriek met vloerverwarming. Jaarlijks besparen we hier ton CO2 mee per jaar.” vertelt Jeroen Rabaey van Noven.
Groen boven
Naast de verwarming zullen ook de parkeerplaatsen voor de bewoners verhuizen ondergronds. De inrit van de ondergrondse parking bevindt zich op de Dirk Martenslaan, waar ook vier parkeerplaatsen voorzien wordt voor deelwagens. Dwars door de autovrije woonwijk wordt een groene corridor van circa 3.000 m² aangelegd. Deze brede wandel- en fietsboulevard zorgt voor een verbinding tussen de Kasteelstraat en de Dirk Martenslaan.
Met dit project zet de stad Izegem in op meer verkeersveiligheid, groen en gezellige ontmoetingsruimtes.