13 winnaars voor de Belgische Architectuur & Energieprijzen

Op 28 oktober werden in BOZAR de winnaars bekendgemaakt van de tweejaarlijkse Belgische Architectuur & Energieprijzen, in de wandelgangen nog vaak FAB-awards genoemd. Opvallend was wel de Vlaamse hegemonie. In het totaal werden er 13 prijzen of eervolle vermeldingen uitgereikt en hiervan ging er slechts één naar een Waals project.

Op 28 oktober werden in BOZAR de winnaars bekendgemaakt van de tweejaarlijkse Belgische Architectuur & Energieprijzen, in de wandelgangen beter bekend onder de oude naam FAB-awards. Opvallend was wel de Vlaamse hegemonie.  In het totaal werden er 13 prijzen of eervolle vermeldingen uitgereikt en hiervan ging er slechts één naar een Waals project.

De wedstrijd die al twintig jaar een vaste waarde vormt, is een organisatie van de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-Suez.  Waar vroeger louter naar de architectonische kwaliteiten gekeken werd, ging nu ook de aandacht naar energiezuinigheid. Hiervoor werden aparte prijzen toegekend.

In aanwezigheid van meer dan 850 personen, waaronder prominenten uit de politieke, bouw- en culturele wereld, sponsors en architecten ontvingen drie laureaten een Architectuurprijs en twee een Energieprijs met een daaraan verbonden prijzengeld van 5000 €. Bovendien werden er nog 4 speciale vermeldingen en 3 nevenprijzen toegekend.

Belgische prijs voor architectuur

Uit de 280 inzendingen maakte een Belgische jury in april een eerste selectie van 54 projecten. Voor de eindjury werden een internationale jury samengesteld met enkele ronkende namen:
Roger Diener (Diener & Diener) uit Zwitserland, Jan Sondergaard (KHR) uit Denemarken, Christian Rapp (Rapp + Rapp) uit Nederland,  aangevuld met drie vertegenwoordigers van de binnenlandse jury. Het was deze buitenlandse jury die voor elke categorie een winnaar aanduidde. Hierbij enkele gevestigde waarden, maar daarnaast ook enkele nieuwe namen waarvoor deze prijs vast en zeker een springplank wordt voor hun verdere carrière.

Winnaars van de Belgische Prijs voor Architectuur 2009

Categorie eengezinswoningen: Gert Somers van ONO architectuur uit Antwerpen voor de verbouwing van een rijwoning in Sint-Niklaas


Met de verbouwing van deze rijwoning in Sint-Niklaas won Gert Somers van ONO Architectuur de architectuurprijs in de categorie eengezinswoningen

 



Categorie niet-residentiële projectenCoussée & Goris architecten uit Gent voor het Jeugd- en Recreatiedomein De Boerekreek in Sint-Jan in Eremo.

 


De Boerekreek leverde Coussée en Goris twee architectuurprijzen op. Het won de Belgische Prijs voor Architectuur in de categorie niet-residentiële gebouwen won en eerder ging ook de tweejaarlijkse prijs Bouwheer 2009 van de Vlaamse Bouwmeester naar dit project.

  
Categorie publieke ruimteOffice Kersten Geers David Van Severen i.s.m. Util uit Brussel voor de brug van de Handelsbeurs in Gent


 





David Van Severen van Office Kersten Geers David Van Seeveren over de burg van de Handelsbeurs in Gent waarvoor het bureau de prijs in de categorie publieke ruimte won.

Categorie groepswoningbouw: geen Belgische Prijs, maar wel een speciale vermelding en elk één vierde van het prijzengeld voor vier bureaus.
• Mys&Bomans Architectuurkantoor uit Antwerpen voor een hoekgebouw met drie woningen en een commercieel gelijkvloers in Antwerpen
Architecten Jonas Beckers & Matthias Verhulst uit Oostende voor een transithuis in Oostende
• Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten uit Brugge voor een woningcomplex op de ondergrondse parking “Ramen” in Gent
Atelier d''architecture Georges-Eric Lantair uit Luik voor sociale appartementen in Luik

 

Belgische Energieprijs

Naast de inzendingen voor de Architectuur Prijs werden 60 realisaties geselecteerd om mee te dingen voor de Belgische Prijs Energie in drie categorieën. Hiervoor selecteerde een voorjury 37 projecten waaruit de eindjury onder leiding van Rik Van Rossen van FAB de uiteindelijke winnaars koos.

Winnaars Belgische energieprijs

Categorie eengezinswoningen: een gedeelde eerste plaats voor
- Architecte Ines Camacho uit Brussel voor een dubbelwoonst in  Schaarbeek
Blaf Architecten (Barbara Oelbrandt) uit Lokeren voor een vrijstaande woning in Asse. Bekijk hier de reportage van dit project in A+



De architecten van BLAF uit Lokeren geven aan presentator Kurt Van Eeghem toelichting bij hun ontwerp van een vrijstaande woning waarvoor het bureau de Belgische Energieprijs in de categorie eengezinswoningen won. Opmerkelijk in dit project was de keuze voor textielarchitectuur.



Categorie niet-residentiële gebouwen

Schellen Architecten
 uit Bonheiden voor het kantoorgebouw van Bayer in Diegem

 

 


Het kantoorgebouw van Bayer in Diegem van Schellen Architecten won de Energieprijs in de categorie niet-residentiële gebouwen. Het project is ook nog in de running voor de 2020challenge.

 

Bijkomende prijzen

 

In de marge van de Architectuur & Energieprijzen, hebben enkele bedrijven hun eigen prijs uitgereikt.

Winnaar baksteenprijs WienerbergerVerdickt & Verdickt architecten uit Antwerpen voor de herbestemming van een steenbakkerij tot woning in Boom.



Metr de herbestemming van deze steenbakkerij tot woning wonnen Verdickt & Verdickt de baksteenprijs van Wienerberger.


Winnaar renovatieprijs van RenoscriptoNoa Architecten voor de renovatie van het Stadhuis van Menen.


Noa Architecten kreeg de renovatieprijs van Renoscripto voor de renovatie van het stadhuis in Menen.

 

 

Winnaar isolatieprijs van Rockwool: architecte Nanette Huysmans uit Geel voor een eengezinswoning in Geel.




Nanette Huysmans over de woning waarvoor zij de isolatieprijs van Rockwool kreeg.




Een uitgebreid overzicht van alle winnaars en genomineerden vindt u in het jongste nummer van A+.

 

In de volgende weken zullen wij regelmatig een van de winnende projecten uitvoerig belichten op deze website.

Deel dit artikel:
Onze partners